Trawa cytrynowa – dlaczego warto pić napar z trawy cytrynowej

Trawa cytrynowa to zioło, które pochodzi ze Sri Lanki i południowych Indii, ale obecnie rośnie w wielu krajach na całym świecie. Łodygi roślin są powszechnym składnikiem kuchni azjatyckiej, ale można również zaparzyć trawę cytrynową jako herbatę.

Roślina ma długie liście podobne do trawy morskiej. O ile szacuje się, że istnieje 55 gatunków trawy cytrynowej, tylko odmiany East Indian i West Indian nadają się do gotowania.

Korzyści zdrowotne picia herbaty z trawy cytrynowej

Uważa się, że regularne picie herbaty z trawy cytrynowej ma wiele korzyści dla zdrowia, choć naukowcy nie przeprowadzili jeszcze wystarczającej ilości badań na dużą skalę, aby udowodnić te korzyści. Niewątpliwie trawa cytrynowa zawiera związki zwalczające stan zapalny: kwas chlorogenowy, izoorientinę i swertiajaponinę i dlatego jest pomocna w walce z wolnymi rodnikami i stanem zapalnym.

Poniżej przedstawiamy siedem dodatkowych korzyści zdrowotnych, które mogą wynikać z picia herbaty z trawy cytrynowej.

  1. Łagodzenie niepokoju

    Wiele osób uważa, że popijanie gorącej herbaty jest relaksujące, ale herbata z trawy cytrynowej ma silniejsze właściwości zmniejszania niepokoju.
    Według Memorial Sloan Kettering Cancer Center wąchanie trawy cytrynowej może pomóc osobom z lękiem. Wiele osób wdycha olejek z trawy cytrynowej w celu złagodzenia stresu i niepokoju, choć naukowcy wciąż potrzebują więcej dowodów, aby móc potwierdzić tę właściwość trawy cytrynowej.

  2. Obniżenie poziomu cholesterolu

    Według artykułu z Journal of Advanced Pharmaceutical Technology & Research , spożywanie wyciągów z trawy cytrynowej wydaje się obniżać poziom cholesterolu u zwierząt.
    W badaniu zauważono, że reakcja zależy od dawki. Oznacza to, że większe ilości trawy cytrynowej bardziej obniżają poziom cholesterolu niż mniejsze dawki.

  3. Zapobieganie infekcjom

    Według Memorial Sloan Kettering Cancer Center, wyniki przeprowadzonych badań sugerują, że trawa cytrynowa może zapobiegać infekcjom.
    Na przykład zioło to zmniejsza częstość występowania pleśniawki, zakażenia grzybiczego, które często dotyka ludzi z osłabionym układem odpornościowym, takich jak osoby zakażone wirusem HIV.

  4. Zwiększenie zdrowia jamy ustnej

    W wielu krajach, w których rośnie trawa cytrynowa, ludzie biorą łodygi trawy cytrynowej i żują je jako sposób na poprawę zdrowia jamy ustnej i utrzymanie czystości jamy ustnej.
    W czasopiśmie Food Chemistry opublikowano wyniki badań potwierdzających te odkrycia. Autorzy przyjrzeli się 12 ziołom i odkryli, że ekstrakty ziołowe z trawy cytrynowej są jednym z najsilniejszych inhibitorów wzrostu bakterii w próbkach laboratoryjnych. Użyli bakterii, które mogą powodować nadżerki w jamie ustnej, w tym Streptococcus sanguinis .

  5. Uśmierzanie bólu

    Według jednego z badań trawa cytrynowa może być w stanie blokować ból. Oznacza to, że picie herbaty z trawy cytrynowej może potencjalnie pomóc w zapobieganiu odczuwania bólu przez daną osobę.

  6. Zwiększanie poziomu czerwonych krwinek

    Wyniki badania z 2015 roku sugerują, że picie naparów z herbaty cytrynowej codziennie przez 30 dni może zwiększyć stężenie hemoglobiny i liczbę czerwonych krwinek.
    Naukowcy pobrali do badania krew od 105 osób na początku, a następnie po 10 i 30 dniach badania. Doszli do wniosku, że picie herbaty z cytryny zwiększa tworzenie czerwonych krwinek.
    Chociaż nie określili dokładnie, jak to robi trawa cytrynowa, sugerowali, że właściwości przeciwutleniające herbaty mogą odgrywać pewną rolę.

  7. Łagodzenie wzdęcia

    Picie herbaty z trawy cytrynowej może mieć działanie moczopędne, co oznacza, że pobudza nerki do uwalniania większej ilości moczu niż zwykle.
    Według badań przeprowadzonych na małą skalę, o których donosi Journal of Renal Nutrition, picie herbaty z trawy cytrynowej zwiększa produkcję moczu bardziej niż inne napoje.
    Ten moczopędny wpływ na organizm może być korzystny w przypadkach, gdy zatrzymywanie wody prowadzi do wzdęć. Jest to częsty objaw zespołu napięcia przedmiesiączkowego (PMS).

Herbata cytrynowa - sposób parzenia

Trawa cytrynowa jest dostępna w wielu sklepach spożywczych w postaci suszu lub świeżych łodyg. Przygotowanie naparu jest bardzo proste. 1 łyżeczkę pociętej łodygi lub suszu zalewamy szklanką wrzątku i parzymy pod przykryciem przez min. 5 minut. 

Można osłodzić herbatę miodem lub cukrem, by złagodzić jej nieco pikantny smak.

Herbata powinna mieć świeży, cytrusowy smak. Należy zacząć od jednej filiżanki herbaty cytrynowej dziennie, a następnie zwiększać stopniowo ilość do maksymalnie 4 filiżanek dziennie. 

barb

 

Zobacz również:

Zielona herbata


Zielona herbata

Lecznicze właściwości kurkumy


Zdrowie w sosie curry

Kłopotliwe gazy


Uciążliwe gazy


Uwaga: Naturalne i alternatywne metody leczenia mogą zastąpić leki chemiczne, ale nie zastąpią zdrowego rozsądku. Pamiętajmy, żeby w poważniejszych przypadkach skorzystać z pomocy lekarza.Nie odpowiadamy za skutki stosowania terapii opisywanych w tym serwisie, stosujesz je na własną odpowiedzialność.