Spis treści

Nalewka

Nasi dziadkowie byli prawdziwymi specjalistami w dziedzinie przygotowania ziołowych nalewek i likierów oraz gorzkiego eliksiru żołądkowego. Po obfitym posiłku, w razie dolegliwości żołądkowych lub innych zaburzeń nalewka ziołowa działa niezawodnie.

Nalewki przyrządzamy przez moczenie suchych lub świeżych ziół w alkoholu. Zwykle używamy 35-procentowego alkoholu (brandy, rum lub wódka) albo rozcieńczonego spirytusu. Wódka, ze względu na pewne dodatki, nadaje się idealnie do ekstrakcji, zaś rum pomaga zamaskować mało przyjemny smak niektórych roślin. Czasami używa się także alkoholu o stężeniu 25%. Nie należy jednak stosować spirytusów stosowanych w lecznictwie.

Nalewki mogą być słodkie lub niesłodzone. Osoby lubiące likiery dodają cukier zagotowany z wodą albo miód. Do sporządzania nalewek używa się głównie mieszanek następujących ziół: melisy, lubczyku, gatunków mięty, korzenia goryczki, dziurawca, owoców tarniny, arniki, rozmarynu i tymianku.

Można używać jakichkolwiek części roślin. Alkohol ekstrahuje aktywne substancje z roślin i jednocześnie działa konserwująco, tak więc nalewki można przetrzymywać przez dłuższy czas (2 lata i dłużej). Nalewki powinno się robić z pojedynczych ziół; później można je łączyć w zależności od potrzeb.

Zioła zalewamy alkoholem i odstawiamy na 2 tygodnie, od czasu do czasu wstrząsając naczyniem. Po 2 tygodniach przecedzamy przez podwójną gazę, odciskamy i zlewamy do butelki z ciemnego szkła.

Standardowe ilości
200 g suchych ziół lub 600 g świeżych zalewamy 1 l alkoholu 25%-35%.

Standardowa dawka
Zazwyczaj stosujemy 5-15 kropli 3 razy dziennie. Nalewkę można przyjmować po uprzednim rozpuszczeniu w niewielkiej ilości wody. Dopuszczalny jest niewielki dodatek miodu lub soku owocowego dla poprawienia smaku.

Nalewki bezalkoholowe

W niektórych przypadkach nalewki sporządzone na alkoholu nie są odpowiednie jako lek roślinny. Na przykład w przypadku ciąży, stanów zapalnych wątroby czy przewodu pokarmowego lub w przypadku dzieci albo byłych alkoholików. Dodając niewielką ilość (25-50 ml) prawie wrzącej wody do porcji (zwykle 5 ml) nalewki i zostawiając do ostygnięcia, pozwalamy na odparowanie alkoholu.

 

Zobacz również:

Lecznicze nalewki ziołowe


Nalewki ziołowe

Lecznicze nalewki owocowe


Nalewki owocowe

Smaczne nalewki


Nalewki inaczej


Uwaga: Naturalne i alternatywne metody leczenia mogą zastąpić leki chemiczne, ale nie zastąpią zdrowego rozsądku. Pamiętajmy, żeby w poważniejszych przypadkach skorzystać z pomocy lekarza.Nie odpowiadamy za skutki stosowania terapii opisywanych w tym serwisie, stosujesz je na własną odpowiedzialność.