Spis treści

Syrop

Miodu lub nierafinowanego cukru można użyć do konserwacji naparu lub odwaru, a otrzymany syrop tworzy idealne lekarstwo na kaszel (zwłaszcza syrop na miodzie). Dodatek miodu lub cukru maskuje również nieprzyjemny smak i zapach ziół, np. serdecznika. Syropy bardzo przydatne są dla dzieci – zwłaszcza syrop na miodzie stosowany na kaszel.

W rondlu podgrzewamy 500 ml standardowego naparu lub odwaru. Dodajemy 500 g miodu lub nierafinowanego cukru i mieszamy aż do rozpuszczenia. Pozwalamy mieszaninie wystygnąć, a następnie przelewamy do butelki z ciemnego szkła. Zatykamy korkiem (jest to ważne, gdyż syrop nierzadko fermentuje i butelki z nakrętkami mogą eksplodować).

Syrop można też zmieszać z nalewką: ogrzewamy 500 ml wody z 4-6 łyżkami miodu i mieszamy. Gdy zawrze, zdejmujemy z ognia. Mieszamy 1 część nalewki z 3 częściami syropu. Przechowujemy w lodówce.

Standardowe ilości
500 ml naparu lub odwaru, 500 g miodu lub nierafinowanego cukru
lub do krótkiego przechowywania w lodówce: 500 ml naparu lub odwaru, 2-4 łyżki stołowe miodu.

Standardowa dawka
5-10 ml 3 razy dziennie.

 

Zobacz również:

Żel z korą dębu


Kora dębu na zdrowe śluzówki

Miód na kaszel i sen


Miód na zdrowie

Zioła przyprawowe w ogródku


Przyprawy w ogródku


Uwaga: Naturalne i alternatywne metody leczenia mogą zastąpić leki chemiczne, ale nie zastąpią zdrowego rozsądku. Pamiętajmy, żeby w poważniejszych przypadkach skorzystać z pomocy lekarza.Nie odpowiadamy za skutki stosowania terapii opisywanych w tym serwisie, stosujesz je na własną odpowiedzialność.