Spis treści

Ziołowe soki

Jeszcze silniej niż świeże zioła przygotowane w formie naparów czy odwarów działają soki wyciśnięte ze świeżych ziół. Najpopularniejsze są świeże soki wyciśnięte z pokrzywy. Do kuracji wiosennej zalecane są ponadto: rukiew wodna, werbena, krwiściąg i różne zioła dzikie, jak mniszek, tasznik pospolity, jasnota, rzepik i pędy dzikiego chmielu (zobacz też Wiosenna kuracja oczyszczająca).

Sok wyciska się z możliwie najświeższej oczyszczonej masy roślinnej. Do przygotowania soku można użyć sokowirówki lub miksera do robienia pulpy. Rozgnieciony miąższ wyciskamy przez gęste nylonowe sitko lub lniany woreczek. Na przygotowanie soku potrzeba dużych ilości ziół – 10-litrowy pojemnik świeżych ziół daje zaledwie do 100 ml soku.

Na pewien czas można zamrozić sok w postaci kostek lodu. Świeży sok trzeba zawsze rozcieńczyć wodą, mlekiem, jogurtem, kefirem itp. Zasadniczo zarówno świeży sok, jak i roztopione kostki lodu z soku należy spożyć tego samego dnia.

 

Zobacz również:

Oczyszczanie sokami


Głodówki sokowe

Dieta sokowa


Dieta sokowa

Lecznicze właściwości aloesu


Kojący aloes


Uwaga: Naturalne i alternatywne metody leczenia mogą zastąpić leki chemiczne, ale nie zastąpią zdrowego rozsądku. Pamiętajmy, żeby w poważniejszych przypadkach skorzystać z pomocy lekarza.Nie odpowiadamy za skutki stosowania terapii opisywanych w tym serwisie, stosujesz je na własną odpowiedzialność.