Spis treści

Odwar

Metoda ta jest silniejszą formą ekstrakcji aktywnych substancji roślinnych i jest używana w przypadku twardych części roślin, które powinny być rozdrobnione, takich jak korzenie, kora, gałązki, nasiona i niektóre jagody. Metodę tą można zastosować także do zielonych części roślin, jeśli chcemy pozyskać sole mineralne (np. odwar z ziela skrzypu).

Zioła wkładamy do rondla, zalewamy zimną wodą i powoli doprowadzamy do wrzenia. Zmniejszamy płomień i gotujemy na małym ogniu, tak by odparować do 1/3 objętości (10 minut lub dłużej), przykrywamy i odstawiamy do ostygnięcia. Przecedzamy i pijemy gorący lub zimny. Można dosłodzić miodem lub cukrem.

Standardowe ilości
30 g suchych ziół lub 60 g świeżych roślin zalewamy 750 ml wody i gotujemy do momentu aż objętość wody zmniejszy się do ok. 500 ml.

Standardowa dawka
Jedna filiżanka 3 razy dziennie.

 

Zobacz również:

Ziołolecznictwo


Leczenie ziołami

Ziołolecznictwo - obstrukcje


Zioła na zaparcia

Zioła nie zawsze bezpieczne


Zioła nie zawsze bezpieczne


Uwaga: Naturalne i alternatywne metody leczenia mogą zastąpić leki chemiczne, ale nie zastąpią zdrowego rozsądku. Pamiętajmy, żeby w poważniejszych przypadkach skorzystać z pomocy lekarza.Nie odpowiadamy za skutki stosowania terapii opisywanych w tym serwisie, stosujesz je na własną odpowiedzialność.