Spis treści

Wina wzmacniające

Już w średniowieczu Francuzi byli specjalistami w produkcji win ziołowych. Włoski Piemont słynął z wermutu z wina muszkatołowego. Do jego produkcji używano m.in. ziela piołunu, korzenia goryczki, ziela centurii i cynamonu. W Niemczech bardzo popularne były i są kruszony, poncz i grzane wino z korzeniami. Umiano również przygotować różne wina ziołowe zapewniające dobre samopoczucie i zdrowie.

Domowe wina ziołowe okazują się szczególnie dobre w przypadku korzeni takich ziół jak rdest wielokwiatowy, arcydzięgiel chiński czy żeń-szeń. Popularne są również wina aloesowe, melisowe czy nagietkowe. Do wina możemy dodać marzankę (w małej ilości), rozmaryn, bazylię, melisę, piołun (w małej ilości), gatunki mięty, szałwię, lawendę, rumianek. Trwałość wina wynosi od kilku miesięcy (niemieckie białe i czerwone wino) do kilku lat (słodkie wina z Południa).

Sporządzenie wina ziołowego jest proste. Wsypujemy 500 g ziół do dużego słoja i zalewamy 2 litrami dobrej jakości wina, najlepiej czerwonego. Można dodać miodu dla poprawienia smaku (np. do wina aloesowego). Zioła powinny być całkowicie przykryte, w przeciwnym razie będą pleśnieć. Słój przykrywamy i odstawiamy na 2 tygodnie. Po tym czasie przecedzamy i zlewamy do butelek. Dawkowanie od 1 łyżeczki do 1 kieliszka do koniaku 1-3 razy dziennie w zależności od przepisu (zobacz Zioła dla zdrowia).

 

Zobacz również:

Zdrowy alkohol?


Zdrowy alkohol?

Wino a demencja


Wino a czynności poznawcze

Woda i wino


Woda i wino


Uwaga: Naturalne i alternatywne metody leczenia mogą zastąpić leki chemiczne, ale nie zastąpią zdrowego rozsądku. Pamiętajmy, żeby w poważniejszych przypadkach skorzystać z pomocy lekarza.Nie odpowiadamy za skutki stosowania terapii opisywanych w tym serwisie, stosujesz je na własną odpowiedzialność.