Lukrecja w walce z próchnicą zębów i paradontozą

Dwie substancje z korzenia lukrecji – rośliny stosowanej np. w chińskiej medycynie tradycyjnej oraz w produkcji słodyczy – niszczą bakterie będące główną przyczyną próchnicy zębów i paradontozy – wynika z pracy na łamach pisma „Journal of Natural Products”.

Jak oceniają jej autorzy, substancje te mogą odegrać ważną rolę w prewencji i leczeniu obydwu schorzeń, uważanych za główne przyczyny utraty zębów u dzieci i dorosłych.

W ekstrakcie z lukrecji (Glycyrrhiza uralensis) obecne jest co najmniej 20 aktywnych biologicznie związków należących głównie do flawonoidów i kumaryn.

Zespół naukowców z Niemiec, USA i Kanady analizował wpływ różnych składników wyciągu z tej rośliny na bakterie bytujące w jamie ustnej, które są odpowiedzialne za rozwój próchnicy oraz paradontozę (tj. stany zapalne dziąseł i innych tkanek otaczających i wspierających zęby).

Okazało się, że dwa związki – likorycydyna oraz likoryzoflawan A – najsilniej hamowały wzrost dwóch gatunków bakterii odpowiedzialnych za rozwój próchnicy, tj. paciorkowców Streptococcus mutans i Streptococcus sobrinus, jak również dwóch gatunków bakterii przyczyniających się do paradontozy, tj. Porphyromonas gingivalis i Prevotella intermedia.

Sama likorycydyna w umiarkowany sposób hamowała wzrost trzeciego gatunku bakterii powodującego paradontozę, tj. Fusobacterium nucleatum.

Na podstawie swoich wyników, autorzy pracy oceniają, że te dwa związki z korzenia lukrecji mogłyby znaleźć zastosowanie w zapobieganiu i leczeniu schorzeń zębów oraz przyzębia.

Jest to o tyle ważne, że – jak dowodzą badania ostatnich lat – stany zapalne jamy ustnej i paradontoza prowadzą nie tylko do wypadania zębów, ale są groźne dla ogólnego zdrowia, gdyż zwiększają ryzyko wielu schorzeń, jak choroby układu krążenia, komplikacje ciąży, a nawet nowotwory.

Ponieważ lukrecja zawiera związek słodszy niż cukier, tj. glicyryzynę, ludzie od dawna stosują ją jako dodatek do żywności, m.in. w produkcji słodyczy. Od tysięcy lat wykorzystuje się ją też do celów leczniczych, m.in. w terapii dolegliwości układu pokarmowego (np. zaparcia) czy chorób wątroby.

Sięgając po produkty z lukrecją należy jednak pamiętać, że zawarte w niej związki mogą potencjalnie wchodzić w niebezpieczne interakcje z różnymi lekami i obniżać ich skuteczność. Zalicza się tu m.in. leki na nadciśnienie, aspirynę, leki przeciwzapalne, insulinę, leki stosowane w chemioterapii czy doustne środki antykoncepcyjne.

W najnowszych badaniach brali udział m.in. naukowcy z Uniwersytetu Laval (prowincja Quebek, Kanada), Uniwersytetu Mississippi oraz niemieckiej firmy produkującej sprzęt analityczny Bruker-Biospin z siedzibą w Rheinstetten (Niemcy).

źródło: PAP - Nauka w Polsce

 

Zobacz również:

Groźna próchnica


Konsekwencje próchnicy

Próchnica i rak jelita


Próchnica a rak jelita grubego

Zęby a serce


Zdrowe zęby, zdrowe serce


Uwaga: Naturalne i alternatywne metody leczenia mogą zastąpić leki chemiczne, ale nie zastąpią zdrowego rozsądku. Pamiętajmy, żeby w poważniejszych przypadkach skorzystać z pomocy lekarza.Nie odpowiadamy za skutki stosowania terapii opisywanych w tym serwisie, stosujesz je na własną odpowiedzialność.