Wiosenne kuracje ziołowe

Wiosna to nie tylko krokusy, przylaszczki czy zawilce, ale także pierwsze liście mniszka, szczawiu, babki, pokrzywy, podagrycznika i innych ziół. To najlepszy czas na wiosenne kuracje odtruwające organizm z toksyn nagromadzonych zimą.

Wiosenna kuracja „oczyszczająca krew”

Wiosną, gdy daje nam się we znaki brak witamin i soli mineralnych, warto przeprowadzić kurację, która dostarczy nam tych cennych składników, a regulując przemianę materii – posłuży i na zdrowie i na urodę. Kuracja jest prosta i tania. Jedyny warunek to dostęp do surowca, którym są młodziutkie, świeżo zerwane liście i pędy ziół. Sporządzamy z nich sałatkę, siekając je drobno, dodając do smaku sól, cukier, sok z cytryny i śmietanę lub oliwę. Oczywiście do sałatki można również dodawać „zieleninę” hodowaną w ogródku (rzodkiewki, szczypiorek, koperek itd.) Przyprawiamy majonezem, śmietaną lub olejem, odstawiamy w chłodne miejsce na pół godziny, a następnie jemy np. z chlebem i masłem.

Zaczynamy kurację od małej porcji (2 łyżeczek sałatki) i zwiększamy ją stopniowo, aż do końca kuracji, która trwa 2-6 tygodni.

Podstawowymi składnikami kuracji wiosennej są młode listki mniszka lekarskiego (także korzonki), babki lancetowatej, krwawnika pospolitego oraz pokrzywy żegawki. Do tego podstawowego zestawu możemy dodać młode listki szczawiu zwyczajnego, stokrotki pospolitej, mięty, podagrycznika, pięciornika gęsiego, rdestu ptasiego, cykorii, gwiazdnicy pospolitej i innych ziół.

Uwaga:
Zbieramy jednorazowo tylko tyle ziół, ile zużyjemy od razu. Przetrzymywane tracą wartość. Przyrządzamy tylko tyle sałatki ile damy radę zjeść na „jedno posiedzenie”.

Nie spieszmy się ze zwiększaniem dziennych porcji. Nasz organizm musi się do nich stopniowo przyzwyczajać.

Zielony napój z liści mniszka

2-4 liście mniszka pociąć na kilka kawałków i zmiksować w 1/2- 3/4szklanki soku, mleka, kefiru lub jogurtu. Wypić rano i po południu między posiłkami jako środek ogólnie wzmacniający, witaminizujący i poprawiający cerę. Stosować wiosną przez 3 – 4 tygodnie.

Sok z pokrzywy

Przygotowuje się wiosną z młodych pędów pokrzyw. Można zrobić go w sokowirówce albo zmiksować w mikserze i odcedzić. Pić od 1-2 łyżek do pół szklanki dziennie, przez 2 tygodnie. Stosować jako wiosenną kurację oczyszczającą i mineralizującą, a także jako lek w początkach cukrzycy.

„Szpinak” z pokrzywy i podagrycznika

Młode liście pokrzywy można też przygotowywać jako jarzynę w taki sam sposób jak szpinak. Można do nich dodać liści innego „chwastu” podagrycznika, bardzo bogatego również w witaminy i sole mineralne (przede wszystkim witamina C i beta-karoten, wapń, potas i mangan). Warto wiedzieć, że podagrycznik uprawiany był już w czasach średniowiecznych w przyklasztornych zielnikach, jako lek na podagrę. Podagrycznik działa łagodnie uspokajająco, moczopędnie i przeciwzapalnie. Poza podagrą leczy również rwę kulszową, a zewnętrznie hemoroidy, oparzenia i użądlenia owadów.

Uwaga: Jeśli szpinak kojarzy ci się z mdłą papką z dzieciństwa, przygotuj go ze sporym dodatkiem czosnku.

Zupa pokrzywowa

75 dag szczytowych liści młodej pokrzywy, 2 cebule, 4 łyżki mąki, 1/2 szklanki mleka, 1 litr wody (albo wywaru z warzyw), 2 łyżki oleju, duża szczypta soli.

Cebulę podsmażyć na oleju, dodać posiekane liście pokrzywy, podsmażyć kilka minut, dodać wodę i gotować 30-40 minut. Po ugotowaniu zupę przetrzeć przez sito, dodać rozprowadzoną zimnym mlekiem mąkę i gotować kilka minut, aż zupa zgęstnieje, posolić do smaku. Podawać z plackami z razowej mąki, z grzankami itp.

Jarzyna z chwastów wiosennych

3 szklanki drobno posiekanych „dzikich jarzyn” (listki pokrzywy, podagrycznika, lebiody, żywokostu, krwawnika, babki, bluszczyka, jasnoty białej, mniszka itd), 2 cebule, 2 łyżki oleju, 1 łyżka mąki, 1 łyżka śmietany, duża szczypta soli.

Drobno posiekaną cebulę podsmażyć na lekko rumiany kolor, dodać jarzyny i sól, dusić 10-15 minut pod przykryciem na malutkim ogniu, jeśli trzeba to dodać odrobinę wody. Oprószyć mąką i doprawić na zakończenie śmietaną. Podawać w niewielkich ilościach (1-2 łyżki na osobę) do gorącego posiłku.

tekst oprac. barb
na podstawie: Sekcja Zdrowie, poz.9, Sekcja Kuchnia, poz.14.

 

Zobacz również:


Demistyfikacja odtruwania

Zdrowe chwasty w kuchni


Zdrowe chwasty w kuchni

Odtruwanie ziołami


Odtruwanie ziołami


Uwaga: Naturalne i alternatywne metody leczenia mogą zastąpić leki chemiczne, ale nie zastąpią zdrowego rozsądku. Pamiętajmy, żeby w poważniejszych przypadkach skorzystać z pomocy lekarza.Nie odpowiadamy za skutki stosowania terapii opisywanych w tym serwisie, stosujesz je na własną odpowiedzialność.