Optymalne zdrowie i żywienie

W maju bieżącego roku Światowa Organizacja Gastroenterologiczna wspólnie z firmą Danone zainaugurowały światową kampanię pod nazwą „Optymalne zdrowie i żywienie”, której celem jest propagowanie właściwego sposobu odżywiania i dbania o zdrowie układu trawiennego.

W Polsce w ramach kampanii firma Danone, rozpoczęła współpracę merytoryczną z Polskim Towarzystwem Gastroenterologii. Z tej okazji mamy przyjemność przekazać Wam artykuły przygotowane przez ekspertów z Polskiego Towarzystwa Gastroenterologii, poruszające zagadnienia z szeroko pojętej tematyki schorzeń układu trawiennego, zasad zdrowego żywienia, jak też mitów żywieniowych. Artykuły te znajdziecie w załączonym informatorze w formacie PDF. Poniżej spis zawartości oraz fragment jednego z artykułów dotyczącego pokutujących wśród nas mitów żywieniowych związanych z chorobami układu pokarmowego.

Spis treści informatora

  1. Układ trawienny – budowa i funkcje (prof. dr hab. med. Andrzej Habior)

  2. Mapa schorzeń układu trawiennego – omówienie występujących problemów. Ujęcie epidemiologiczne (dr n. med. Tomasz Rawa)

  3. 10 zasad dla zdrowia układu trawiennego (dr n. med. Włodzimierz Zych)

  4. Najpopularniejsze mity żywieniowe związane z chorobami układu pokarmowego (prof. dr hab. med. Andrzej Habior)

  5. Ogólnopolskie badanie Activii

  6. Leczenie żywieniowe w praktyce gastroenterologicznej (lek. med. Jarosław Zwoliński)

  7. Kiedy najwyższy czas na wizytę u gastroenterologa? (prof. dr hab. med. Jarosław Reguła)

Przykłady mitów żywieniowych

1. Choroba wrzodowa wymaga rygorystycznej diety. Należy spożywać minimum 5 małych posiłków składających się z gotowanych i rozdrobnionych potraw.

NIEPRAWDA! Choroba wrzodowa jest coraz rzadziej spotykana w naszej populacji i nie wymaga bardzo rygorystycznej diety. Obecnie zaleca się pacjentowi, aby unikał potraw bardzo tłustych i bardzo słodkich, gdyż faktycznie mogą one wpływać na zwiększenie wydzielania kwasu solnego w żołądku. Natomiast zupełnie nieuzasadnione są zalecenia zawierające długie wykazy produktów „groźnych”, bo „pobudzających” wydzielanie soków żołądkowych, albo produktów „korzystnych” - „działających łagodząco” i „osłaniająco” na błonę śluzową żołądka lub dwunastnicy. Stosowane w dobie obecnej leki mają bardzo duży potencjał zmniejszania wydzielania kwasu solnego i wszelkie działania w tym kierunku ze strony produktów żywieniowych są nieistotne.

2. Restrykcyjne i długotrwałe diety odchudzające nie mają negatywnych konsekwencji dla funkcjonowania układu pokarmowego.

NIEPRAWDA! Długotrwałe intensywne stosowanie restrykcyjnych diet, które eliminują tłuszcze, może spowodować powstawanie kamicy pęcherzyka żółciowego oraz zaparcia.

3. Osoby po operacji usunięcia pęcherzyka żółciowego muszą do końca życia pozostawać na ścisłej diecie.

NIEPRAWDA! U osób, którym wykonano cholecystectomię (wycięcie pęcherzyka żółciowego), na przykład z powodu kamicy, nie jest uzasadniona rygorystyczna dieta. W krótkim okresie pooperacyjnym ograniczenie potraw stymulujących wydzielanie żółci może być uzasadnione, ale nie może ono obowiązywać latami. Stały napływ żółci z dróg żółciowych do dwunastnicy (pęcherzyk żółciowy był zbiornikiem „wstrzykującym” żółć do przewodu pokarmowego w okresie zapotrzebowania), zaburza nieco motorykę i trawienie, ale z biegiem czasu organizm adoptuje się do zmiany rytmu wypływu żółci i rygorystyczne zalecenia dietetyczne nie są konieczne.

4. Pacjenci cierpiący na nieswoiste choroby zapalne jelit (choroba Crohna i wrzodziejące zapalenie jelita grubego) muszą bezwzględnie wyrzec się mleka i jego przetworów oraz surowych warzyw i owoców.

NIEPRAWDA! W fazie remisji, czyli bez aktywnych objawów (m.in. biegunka, obniżone łaknienie) obu chorób, pacjent może odżywiać się normalnie. Nie musi więc być skazany na „dożywotni” zakaz spożywania mleka i przetworów mlecznych oraz „surowizn”, czyli warzyw i owoców.

5. Przyjmowanie suplementów witaminowych jest niezbędne w chorobach układu pokarmowego.

NIEPRAWDA! W chorobach układu pokarmowego, a szczególnie w chorobach wątroby należy zalecać suplementację witaminami dopiero po zdiagnozowaniu konkretnych niedoborów. Należy także zwracać uwagę na dobór prawidłowej diety, aby zapewnić dostarczanie witamin z pożywienia. Jeśli niedobory poszczególnych witamin występują w przebiegu choroby podstawowej, to uzupełnianie musi być prowadzone ostrożnie, najlepiej przez lekarza, bowiem szkody z hiperwitaminozy mogą być większe od szkód z niedoboru witamin.

6. Najlepszym sposobem na rozwiązywanie kłopotów z zaparciami są ogólnodostępne preparaty ziołowe.

NIEPRAWDA! Według Amerykańskiego Towarzystwa Gastroenterologicznego (AGA) jedną z najczęstszych przyczyn zaparć nawykowych jest nadużywanie środków przeczyszczających. Stosowane regularnie stymulują pracę jelit poprzez ich podrażnianie, a tym samym „rozleniwiają” je. Dlatego po odstawieniu tych preparatów problem powraca często z większą siłą.

7. Jeśli żywimy się domowym jedzeniem możemy być pewni, że jest ono dobre dla funkcjonowania przewodu pokarmowego.

NIEPRAWDA! Domowe jedzenie daje nam gwarancję, że wiemy jakich składników używamy do przygotowywanych potraw, ale jeśli nie wybierzemy tych składników właściwie, to problemy z układem trawiennym też mogą wystąpić. Jeśli będziemy unikać warzyw, a na deser regularnie raczyć się słodyczami i ciastem to możemy mieć problem z zaparciami.

Więcej w informatorze Optymalne zdrowie i żywienie (PDF, 4MB)

 

Zobacz również:

Pięć porcji dziennie


Pięć porcji warzyw dziennie

Obalamy mity dietetyczne


Obalamy mity dietetyczne

Straty w przetwarzaniu


Straty w przetwarzaniu


Uwaga: Naturalne i alternatywne metody leczenia mogą zastąpić leki chemiczne, ale nie zastąpią zdrowego rozsądku. Pamiętajmy, żeby w poważniejszych przypadkach skorzystać z pomocy lekarza.Nie odpowiadamy za skutki stosowania terapii opisywanych w tym serwisie, stosujesz je na własną odpowiedzialność.