Oporność antybiotykowa a nadużywanie antybiotyków u zwierząt hodowlanych

Od wynalezienia penicyliny, antybiotyki wydawały się cudownym lekiem na wszystkie choroby. Nie straszne nam były infekcje, bo przecież mamy antybiotyki. I zaczęliśmy ich nadużywać, zarówno w leczeniu nas samych jak i zwierząt hodowlanych. Co gorsza, zwierzętom zaczęto podawać antybiotyki w paszy, tak na wszelki wypadek oraz po to, by szybciej przybierały na wadze. 

Antybiotyki to bardzo silne leki mające na celu zabicie bakterii lub zatrzymanie ich rozwoju. Zdarza się jednak, że antybiotyki mogą być szkodliwe. Dzieje się tak, gdy nadużywamy antybiotyków, także tych podawanych zwierzętom. Może to bowiem prowadzić do rozwoju i rozprzestrzenianiu się bakterii całkowicie odpornych na antybiotyki i w konsekwencji powodować nieuleczalne infekcje, często bardzo poważne.

Wszystkie zwierzęta mają bakterie w jelitach. Antybiotyki podawane zwierzętom hodowlanym zabiją część bakterii, ale część z nich może przetrwać i rozmnożyć się. I te odporne na antybiotyki bakterie mogą rozprzestrzenić się na:

  • inne zwierzęta w tej samej hodowli,

  • produkty zwierzęce, które później spożywamy, takie jak mięso, mleko czy jajka,

  • inne produkty, w tym warzywa, krojone w naszej kuchni na tej samej desce co skażone mięso,

  • w środowisku naturalnym poprzez wodę i glebę skażoną za pośrednictwem zwierzęcych odchodów.

Do środowiska naturalnego przedostają się pozostałości antybiotyków, które nawet w niewielkich stężeniach bywają niebezpieczne. Nie są bowiem w stanie zahamować wzrostu bakterii, które namnażają się dalej i może dochodzić w nich do zmian genetycznych. Powstają  szczepy odporne nawet na najsilniejsze antybiotyki. W efekcie możemy nabawić się opornych na antybiotyki infekcji, nie lecząc się antybiotykami, ale spożywając żywność zainfekowaną bakteriami opornymi na antybiotyki bądź nie zachowując higieny przy przygotowaniu żywności (mycie rąk, używanie oddzielnych desek do mięsa i warzyw itp). Infekcje bakteriami opornymi na antybiotyki mogą być stosunkowo łagodne, lub w niektórych przypadkach, prowadzić do ciężkiej choroby kończącej się nawet śmiercią.

Ale infekcje to nie koniec skutków ubocznych nadużywania antybiotyków. Okazuje się, że nawet niewielkie ilości pozostałych w mięsie antybiotyków mogą być przyczyną chorób alergicznych, nowotworów, uszkadzać serce, nerki, stawy czy wywołać niedokrwistość.

Dlatego tak ważne jest rozsądne stosowanie antybiotyków, tak przez nas samych jak i u zwierząt. 

Nasze przepisy weterynaryjne określają wprawdzie kiedy można zwierzęciu hodowlanemu  podać antybiotyk i zakazują karmienia zwierząt paszami wzbogaconymi w antybiotyki, ale przepisy sobie, a życie sobie. Antybiotyki zaczęto bowiem intensywniej wykorzystywać w leczeniu i profilaktyce chorób świń, krów czy drobiu. I, mimo ostrzeżeń, sprzedaż antybiotyków ma się dobrze i dalej rośnie.

barb

 

Zobacz również:

Oporność antybiotykowa


Oporność antybiotykowa

Wzmacnianie odporności


Jak wzmocnić odporność

Antybiotyki szkodliwe dla odpornośći


Antybiotyki a odporność


Uwaga: Naturalne i alternatywne metody leczenia mogą zastąpić leki chemiczne, ale nie zastąpią zdrowego rozsądku. Pamiętajmy, żeby w poważniejszych przypadkach skorzystać z pomocy lekarza.Nie odpowiadamy za skutki stosowania terapii opisywanych w tym serwisie, stosujesz je na własną odpowiedzialność.