Spis treści

Co należy jeść?

Najbardziej zalecane są produkty naturalne z upraw ekologicznych. Na liście produktów dozwolonych przy krótkotrwałej diecie odtruwającej znajdują się:

  • świeże owoce, soki owocowe,

  • surówki i bezskrobiowe warzywa, wywary warzywne (zwłaszcza brokuły i jego kiełki, kalafiory, cebula, czosnek, buraki, inne czerwone i zielone warzywa)

  • świeże zioła, napary i odwary ziołowe,

  • oliwa z oliwek i inne roślinne oleje tłoczone na zimno,

  • naturalne jogurty z żywymi kulturami bakterii oraz

  • świeże orzechy i nasiona.

Taką dietę można stosować przez kilka dni, jeśli nie pracuje się ciężko i uprawia lekkie ćwiczenia fizyczne. Dostarcza ona wiele przeciwutleniaczy.

Jeśli chcemy stosować dietę odtruwającą przez dłuższy czas, do wspomnianych produktów trzeba dodać:

  • produkty pełnoziarniste (np. brązowy ryż, quinoa, proso, kaszę gryczaną, niewielką ilość pełnoziarnistego chleba)

  • warzywa skrobiowe (ziemniaki itp.)

  • rośliny strączkowe.

Do przyprawiania należy używać przypraw ziołowych, sosu sojowego i tamari, octu winnego, soli kamiennej lub morskiej.

Zalecane napoje: herbaty ziołowe i herbata zielona, czysta woda, woda z cytryną, świeże soki owocowe i warzywne.

Wszystko co jemy powinno być dokładnie pogryzione. Dotyczy to zwłaszcza ziarna.

 

Zobacz również:

Głodówki lecznicze


Głodówki lecznicze

Wiosenna kuracja


Wiosenna kuracja odtruwająca

Zioła odtruwające


Odtruwanie ziołami


Uwaga: Naturalne i alternatywne metody leczenia mogą zastąpić leki chemiczne, ale nie zastąpią zdrowego rozsądku. Pamiętajmy, żeby w poważniejszych przypadkach skorzystać z pomocy lekarza.Nie odpowiadamy za skutki stosowania terapii opisywanych w tym serwisie, stosujesz je na własną odpowiedzialność.