Spis treści

Wygląd skóry wokół oczu

1. Zmiany zabarwienia wokół oczu

Barwy powierzchni skóry otaczającej oczy różnią się w zależności od kondycji fizycznej i psychicznej, jak również podlegają codziennym zmianom, uzależnionym od zdrowia i samopoczucia w danym dniu.

A. Jasna, czysta, naturalna barwa skóry jest wyrazem zdrowia fizycznego i psychicznego, wynikiem prawidłowej diety i właściwego trybu życia. Funkcje fizyczne i psychiczne są w harmonii.

B. Barwa ciemna powstaje w przypadkach przewagi kondycji Yang, objawiającej się – na przykład – skurczami nerek i wydzielaniem adrenaliny i hormonów gonadotropowych. Barwa ta może zatem pojawiać się na skutek nadmiernego spożywania soli oraz potraw smażonych, pieczonych i przyrządzanych z proszku. Często występuje po ekscesach seksualnych, zwłaszcza u osób z upośledzoną czynnością nerek i ogólnym osłabieniem funkcji wydzielniczych. Świadczy ona także o stagnacji metabolizmu nerek i układu wydzielniczego oraz jajników, jąder i funkcji reprodukcyjnych.

C. Barwa czerwonawa pojawia się jako wynik nadmiernego rozszerzenia kapilar krwionośnych, spowodowanego przesadnym spożywaniem potraw i napojów o naturze yin, a więc płynów, owoców, soków, cukrów i wielu innych. Wskazuje ona na przejściowy stan przemęczenia serca i układu krwionośnego. Zaczerwienienie powiek może być niekiedy oznaką ekstremalnego stanu takiej kondycji, połączonego z nerwowością. Objaw ten może występować u kobiet o nieregularnej miesiączce, w okresie menstruacji lub w okresie, w którym powinna nastąpić. W p[przypadku dłuższego czasu trwania takiej kondycji powoduje ona silne zachwianie równowagi funkcjonalnej układu nerwowego.

D. Barwa sinawa wskazuje na bardziej zaawansowane stadium kondycji, opisanej w punkcie C i jest zazwyczaj wynikiem używania narkotyków, spożywania sztucznych odżywek, medykamentów, rafinowanych cukrów prostych i innych potraw i napojów o ekstremalnej naturze yin. Zaburzeniom ulegają jednocześnie trzy układy: nerwowy, cyrkulacyjny i wydzielniczy. Ludzie, których oczy otoczone są obwódką o takiej barwie, często doświadczają halucynacji, odczuwają chłód w peryferycznych partiach ciała, głównie w dłoniach i stopach.

E. Barwa żółtawa pojawia się przy nadczynności wątroby i pęcherzyka żółciowego. Może ją wywołać spożywanie nadmiernej ilości sera i innych przetworów mlecznych, jak również używanie zbyt wielkiej ilości pewnych warzyw (np. marchew, dynia, melon). Świadczy ona także o przejściowych zaburzeniach nerek i funkcji wydzielniczych.

F. Barwa szarawa. Szarawa, blada barwa pojawia się w przypadkach nieprawidłowego funkcjonowania nerek, czasami płuc, głównie jako wynik stagnacji metabolizmu, spowodowanej przez nadmierne spożycie ciężkostrawnych, tłustych produktów pochodzenia zwierzęcego i przedawkowywania soli i innych środków spożywczych o naturze yang. Barwa ta wskazuje ponadto na nieprawidłowe funkcjonowanie układu wydzielania dokrewnego i układu limfatycznego, występujące zwłaszcza w rejonie dróg oddechowych i narządów płciowych. Wywołać tę barwę może zachwianie równowagi mineralnej we krwi, które pojawia się nie tylko jako wynik wadliwego odżywiania, lecz również jako skutek szkodliwych właściwości powietrza.

2. Krosty wokół oczu

Krosty i wypryski są przejawem dążenia organizmu do wyeliminowania określonych substancji, pochodzących z produktów spożytych w nadmiarze. Mogą one pojawiać się wokół oczu w rozmaitych miejscach.

A. Krosty między powieką górną a brwią są wyrazem spowodowanej przez nadmierne spożywanie oleju, cukru i nabiału, eliminacji śluzu, tłuszczu łoju. Żółte zabarwienie krost pojawia się jeżeli dieta zawierała nadto drób, jaja i/lub sery.

B. Krosty na powiece są wyrazem odrzucania zarówno protein, jak tłuszczów i cukrów, wywołanego spożywaniem nadmiernych ilości mięsa i owoców. Spożywanie tłustych ryb, pomarańczy lub innych owoców i ich soków może być często przyczyną powstawania czerwonawych krost w rogu powieki.

C. Krosty poniżej dolnej powieki stanowią wynik eliminowania przez organizm zarówno protein jak cukrów, spowodowanego przez konsumpcję cukru lub owoców i nadmiernie tłustego mięsa. Ukazujące się tu krosty o barwie od białawej do żółtawej wskazują na nadmierne spożycie jaj, nabiału i innych tłuszczów zwierzęcych.
Ukazywanie się tego rodzaju krost w różnych miejscach wokół oczu jest znakiem ostrzegającym przed nadmiernym spożywaniem szkodliwych potraw i napojów, które powodują przejściowe zaburzenia funkcjonalne nerek i układu wydzielniczego oraz śledziony i układu limfatycznego. Jeżeli krosty te swędzą i przechodzą w stan zapalny jest to oznaką szczególnie gwałtownego przebiegu procesu eliminacji produktów zatrucia, natomiast brak tych objawów świadczy o stopniowym i łagodnym procesie oczyszczania.

 

Zobacz również:

Zioła dla oczu


Zioła dla oczu

Oczy i komputer


Oczy i komputer

Podkrążone oczy


Podkrążone oczy


Uwaga: Naturalne i alternatywne metody leczenia mogą zastąpić leki chemiczne, ale nie zastąpią zdrowego rozsądku. Pamiętajmy, żeby w poważniejszych przypadkach skorzystać z pomocy lekarza.Nie odpowiadamy za skutki stosowania terapii opisywanych w tym serwisie, stosujesz je na własną odpowiedzialność.