Spis treści

Zioła w nadciśnieniu tętniczym

Nadciśnienie tętnicze staje się prawdziwa plagą we współczesnym świecie. By skutecznie leczyć chorobę nadciśnieniową, najpierw trzeba poznać jej przyczyny, a te mogą być różne. Leki stosowane w nadciśnieniu to te, które działają moczopędnie, hamują aktywność układu współczulnego, blokują zwoje wegetatywne lub rozszerzają tętniczki. Preparaty ziołowe odgrywają rolę pomocniczą i mogą być niezwykle skuteczne przy lżejszych postaciach choroby.

Surowce:

Czosnek, kwiatostan głogu, ziele jemioły, korzeń mniszka, ziele nawłoci, ziele ostrożenia warzywnego, ziele owsa, kłącze perzu, kwiat robinii akacjowej, ziele skrzypu, korzeń wilżyny.

Przetwory:

Czosnek na podwyższone ciśnienie

  • 1 główka czosnku 1/2 l wody, 3 cytryny - Gotować czosnek z wodą przez 10 minut. Ostudzić, przecedzić. Wlać płyn do butelki i dodać sok z cytryn. Pić codziennie po kieliszku na czczo.

  • Zmiażdżyć 1 ząbek czosnku i zalać go na noc szklanką przegotowanej zimnej wody. Wypić rano przed śniadaniem.

Wyciąg z czosnku bezwonny
30 ząbków czosnku obrać z łusek, posiekać bardzo drobno lub utrzeć na miazgę, ewentualnie zmiksować w 1 l przegotowanej chłodnej wody, dodać sok z 500 g cytryn, wymieszać, rozlać do małych słoików z przykrywkami i przechowywać w lodówce. Pić po 1 łyżeczce lub 1 łyżce stołowej 1-3 razy dziennie na 1 godzinę przed posiłkami. Przy dłuższym stosowaniu kontrolować ciśnienie krwi. Wyciąg ma wszystkie działania czosnku.

Więcej przepisów na leki z czosnku w artykule „Czosnek - wszechstronny lek”.

Odwar z głogu
Zalać 1 łyżeczkę kwiatów 2/3 szklanki ciepłej wody. Ogrzewać powoli pod przykryciem, gotować dokładnie 2 minuty i przecedzić. Zioła na sitku przelać taką ilością ciepłej wody, aby otrzymać ogółem 2/3 szklanki odwaru. Pić 2 razy dziennie po jedzeniu po 2/3 szklanki świeżo przygotowanego odwaru, w dolegliwościach sercowych, nadciśnieniu i zmianach miażdżycowych.

Ekstrakt z głogu
Około 50 g owoców głogu zalać szklanką wrzątku. Gotować, aż odparuje połowa wody. Potem zlać do słoika, dodać odrobinę spirytusu i przechowywać w lodówce. Zażywać po 20-25 kropli 3 razy dziennie przed jedzeniem.

Zioła w nadciśnieniu
Zmieszać po 30 g rozdrobnionych owoców głogu, ziela jemioły, ziela skrzypu oraz 15 g glistnika. Zalać 1 łyżkę ziół 1 szklanką wrzątku i naparzać pod przykryciem 15 minut, po czym przecedzić. Pić 2-3 razy dziennie po 1 szklance między posiłkami w łagodnych stanach nadciśnienia tętniczego.

Zioła odtruwające w łagodnym nadciśnieniu
Zmieszać równe ilości dobrze rozdrobnionych owoców głogu, owoców róży, ziela skrzypu, ziela jemioły, kłącza perzu. Łyżkę ziół zalać 2 szklankami wrzątku. Odstawić pod przykryciem na kilka minut. Podgrzać ponownie do wrzenia. Odstawić na pół godziny. Pić w ciągu dnia łykami między posiłkami.

Macerat z głogu i jemioły
Zmieszać po 50 g ziela jemioły oraz kwiatów głogu. Dodać po 10 g ziela poziomki i kłączy kozłka. Łyżkę ziół zalać szklanką zimnej przegotowanej wody. Odstawić na noc. Następnego dnia wypić małymi łykami między posiłkami.

Wino z jemiołą
40 g świeżych liści lub rozdrobnionego ziela jemioły zalać 1 l białego, słodkiego wina i pozostawić na 10 dni, mieszając co pewien czas. Przecedzić. Pić 2 razy dziennie 1/4 szklanki przed jedzeniem. Kurację stosować przez 2 tygodnie.

Macerat z jemioły
1/2-1 łyżkę rozdrobnionego ziela jemioły zalać 1-1,5 szklanki ciepłej wody i macerować 15 minut. Przecedzić. Pić 2-3 razy dziennie 1/4- 1/3 szklanki między posiłkami.

Wyciąg alkoholowy ze świeżego ziela jemioły
Do dostania w aptekach, działa silniej od maceratu. Przyjmować po 20-40 kropli w kieliszku wody 2-3 razy dziennie między posiłkami.

Odwar z korzenia mniszka
2 łyżki rozdrobnionego korzenia zalać 2 szklankami gorącej wody i odstawić na 1 godzinę do napęcznienia. Następnie ogrzewać powoli do wrzenia i gotować pod przykryciem 3-5 minut. Odstawić na 10 minut i przecedzić. Pić 1/2- 2/3 szklanki 2-3 razy dziennie na godzinę przed posiłkiem jako środek moczopędny i żółciopędny.

Odwar z ziela ostrożenia
1,5 łyżki rozdrobnionego ziela ostrożenia zalać 2 szklankami ciepłej wody. Ogrzać pod przykryciem do wrzenia i gotować powoli 10-15 minut. Odstawić na 5 minut i przecedzić do termosu. Pić 2-3 razy dziennie 1/2 -1/3 szklanki na 1 godzinę przed posiłkiem jako środek moczopędny i ogólnie wzmacniający.

Odwar z perzu
1 – 1,5 łyżeczki kłączy zalać 2 szklankami letniej wody. Ogrzać do wrzenia i gotować powoli pod przykryciem 5 minut. Odstawić na 15 minut i przecedzić. Pić 1/2 -3/4 szklanki 2-4 razy dziennie.

Zioła na nadciśnienie przy nerwowości
Łyżeczkę mieszanki ziół melisy, korzenia kozłka i owoców głogu zalać szklanką wrzątku. Pić po 2 szklanki dziennie, najlepiej w kilku porcjach.

Ziółka na uspokojenie i nadciśnienie
Zmieszać równe ilości ziela melisy, owoców głogu, szyszek chmielu, ziela dziurawca, ziela serdecznika, korzenia kozłka, ziela skrzypu, ziela jemioły. Łyżeczkę ziół zalać szklanką wrzątku. Odstawić pod przykryciem na pół godziny. W ciągu dnia wypić 2 szklanki herbatki, w 6-7 porcjach między posiłkami oraz po posiłkach.

 

Zobacz również:

Nadciśnienie tętnicze


Jak sobie radzić z nadciśnieniem

Czosnek na serce


Czosnek dla serca

Dieta na nadciśnienie title=


Dieta przy nadciśnieniu


Uwaga: Naturalne i alternatywne metody leczenia mogą zastąpić leki chemiczne, ale nie zastąpią zdrowego rozsądku. Pamiętajmy, żeby w poważniejszych przypadkach skorzystać z pomocy lekarza.Nie odpowiadamy za skutki stosowania terapii opisywanych w tym serwisie, stosujesz je na własną odpowiedzialność.