Spis treści

 

Mniszek lekarski

Surowiec:

Surowcem jest korzeń mniszka (wykopywany jesienią) a także ziele mniszka czyli młode rozety liści z pąkiem kwiatowymi, ścinane wczesną wiosną lub same liście (bez pędów kwiatowych) a także kwiat mniszka czyli zebrane w okresie kwitnienia całe rozkwitające koszyczki kwiatowe.

Działanie:

Przetwory z mniszka wpływają na wytwarzanie żółci przez wątrobę oraz ułatwiają jej przepływ do dwunastnicy. Ponadto mają korzystny wpływ na czynność wydzielniczą trzustki. Znane są także jego działania moczopędne, odtruwające i oczyszczające (tzw. czyszczące krew). Niedawno odkryto, że mniszek zwiększa także odporność organizmu. Przypuszcza się także, że pobudza również wytwarzanie interferonu, substancji o właściwościach przeciwwirusowych. Zewnętrznie wyciągi z mniszka i świeży sok działają regenerująco na skórę, przyspieszają bliznowacenie i zanikanie uszkodzeń skóry.

Działanie niepożądane:

Przetwory z mniszka w zaleconych dawkach nie wywołują działania niepożądanego.

Zastosowanie:

Przetwory z mniszka stosuje się w wielu schorzeniach

  • powodujących uszkodzenie wątroby i zmniejszenie wydzielania żółci (przede wszystkim w rekonwalescencji po wirusowym zapaleniu wątroby, po zabiegach na drogach żółciowych, zastoju żółci w pęcherzyku żółciowym, w zagrożeniu kamicą żółciową i jej początkach),

  • w chorobach z upośledzeniem czynności kłębków nerkowych i zmniejszeniem dobowej ilości moczu,

  • w obrzękach spowodowanych niedomogą krążenia i nerek,

  • pomocniczo w reumatyzmie i dnie, otyłości i niektórych chorobach skórnych,

  • jako środek uzupełniający w stanach przedcukrzycowych i jej początkach,

  • w niedoborze soku żołądkowego,

  • w ogólnym osłabieniu organizmu u osób starszych i rekonwalescentów oraz osłabieniu odporności.

Zewnętrznie używa się mniszka do kąpieli kosmetycznych, a świeży sok mleczny do okładów na brodawki i kurzajki (podobnie jak sok z glistnika).

Przetwory:

Odwar z korzenia mniszka

2 łyżki rozdrobnionego korzenia zalać 2 szklankami gorącej wody i odstawić na 1 godzinę do napęcznienia. Następnie ogrzewać powoli do wrzenia i gotować pod przykryciem 3-5 minut. Odstawić na 10 minut i przecedzić. Pić 1/2- 2/3 szklanki 2-3 razy dziennie na godzinę przed posiłkiem jako środek moczopędny i żółciopędny.

Wino z korzeni mniszka
Rozdrobnić 30-40 g wysuszonych korzeni mniszka i zalać butelką (700 ml) białego wina gronowego. Pozostawić na 3 tygodnie, często wstrząsając. Przecedzić i pić po 1 łyżce lub 1 kieliszku do likieru 2-3 razy dziennie na 1 godzinę przed posiłkiem jako środek pobudzający apetyt lub po jedzeniu jako ułatwiający trawienie.

Zielony napój z liści mniszka
2-4 liście mniszka pociąć na kilka kawałków i zmiksować w 1/2- 3/4 szklanki soku, mleka, kefiru lub jogurtu. Wypić rano i po południu między posiłkami jako środek ogólnie wzmacniający, witaminizujący i poprawiający cerę. Stosować wiosną przez 3 – 4 tygodnie.

Syrop z kwiatów mniszka
Zebrać świeżo rozwinięte koszyczki, wyskubać z nich żółte kwiaty, włożyć do słoika, przesypując warstwami cukrem, nieco je ugnieść, by zaczęły puszczać sok, wlać na wierzch łyżkę spirytusu, dosypać cukru i odstawić na tydzień. Później przechowywać w lodówce nie dłużej niż 3-4 miesiące. Przyjmować powoli i stopniowo połykać, najpierw po 1 łyżeczce syropu wraz z płatkami, zwiększając stopniowo do 3-4 łyżeczek dziennie. Działa korzystnie w przewlekłym nieżycie jamy ustnej, gardła i oskrzeli, z uporczywym kaszlem, bólem i obrzękiem.

Uwaga: Ze względu na dużą zawartość żelaza, mniszek zapobiega też niedokrwistości spowodowanej brakiem tego pierwiastka

 

Zobacz również:

Wiosenna kuracja


Wiosenna kuracja odtruwająca

Zdrowe chwasty w kuchni


Dania z chwastów

Odtruwanie ziołami


Odtruwanie ziołami


Uwaga: Naturalne i alternatywne metody leczenia mogą zastąpić leki chemiczne, ale nie zastąpią zdrowego rozsądku. Pamiętajmy, żeby w poważniejszych przypadkach skorzystać z pomocy lekarza.Nie odpowiadamy za skutki stosowania terapii opisywanych w tym serwisie, stosujesz je na własną odpowiedzialność.