Leczniczy owies

Leczniczy owies

Owies to nie tylko pożywna owsianka na śniadanie. To także lecznicze zioło. Zastosowanie w lecznictwie ma zarówno świeże ziele z młodych roślin, zebrane przed kwitnieniem, słoma owsiana zebrana po dojrzeniu ziarna oraz dojrzałe całe ziarna, płatki owsiane i mąka owsiana.

Co takiego jest w owsie?

Ziele i słoma owsiana zawierają węglowodany, saponinę oraz sole mineralne obfitujące w krzemionkę, w tym również rozpuszczalną w wodzie. Ziarna i płatki owsiane zawierają jako najważniejszy składnik skrobię, łatwo strawną po ugotowaniu. Jest trochę witamin, zwłaszcza E w kiełkach i witamina B1, a także sole mineralne, w tym sporo fosforu i potasu. Ziarna owsa są również zasobne w białko. Jest ono łatwo przyswajalne i ma bogaty skład aminokwasowy.

Właściwości lecznicze

Wodne wyciągi z owsa działają wykrztuśnie, moczopędnie, a także przeciwbólowo w schorzeniach reumatycznych, kamicy moczowej i chorobach nerek.

Rozpuszczalna w wodzie krzemionka, w którą owies jest bogaty wpływa dodatnio na przemianę materii, stan naczyń krwionośnych, narządów wewnętrznych, kości, skóry, włosów i paznokci. Związki krzemionki mają też korzystny wpływ na aktywność hormonalną ludzi starszych. Krzemionka wydalana częściowo z moczem przeciwdziała krystalizacji składników mineralnych w drogach moczowych.

Nalewka z ziela owsa wykazuje działanie wzmacniające system nerwowy, działając korzystnie w bezsenności, wyczerpaniu nerwowym, pląsawicy i epilepsji.

Prawdopodobnie ziarno owsa obniża także poziom cholesterolu i lipidów we krwi i wątrobie, co wykazały badania na kurczętach.

Kąpiele w odwarze z ziela lub słomy owsianej, bogate w rozpuszczalną krzemionkę, wykazują korzystne działanie w artretyzmie, chorobie reumatycznej, kamicy nerkowej, schorzeniach nerek, cukrzycy i przy wzdęciach. Pomocne są także w chorobach skórnych i czyraczności oraz nadmiernej potliwości nóg. W tej ostatniej, najskuteczniejszy jest odwar ze słomy owsianej wraz z korą dębową.  

Zastosowanie

Odwar z ziela owsa zalecany jest wewnętrznie w chorobach nerek i pęcherza, kamicy moczowej oraz w schorzeniach reumatycznych. Nalewka z ziela owsa służy jako środek uspokajający oraz ułatwiający zasypianie w wyczerpaniu nerwowym i przepracowaniu. Pomocniczo stosuje się ją także w padaczce, oczywiście dodatkowo do leków zapisanych przez lekarza.

Zewnętrznie ziele lub słoma owsiana zalecane są do kąpieli wzmacniających w kamicy moczowej i chorobach nerek, w reumatyzmie i artretyzmie oraz w czyraczności, trądziku i innych chorobach skórnych, a także w nadmiernej potliwości nóg.

Odwar z ziarna owsa z miodem stanowi środek odżywczy i odświeżający dla chorych osłabionych wskutek długotrwałej choroby. Kisiel owsiany uważany jest za produkt dietetyczny i osłaniający stosowany w schorzeniach żołądka i jelit.

Płatki owsiane, stosowane w formie kleiku, stanowią łatwo strawny i obfitujący w sole mineralne, dietetyczny pokarm dla chorych i rekonwalescentów w biegunkach, chorobach przewodu pokarmowego, wątroby, trzustki i nerek. Również jako łagodny środek powlekający w stanach zapalnych i podrażnieniu błony śluzowej jamy ustnej, gardła i przełyku.

Mąkę owsianą stosuje się jako produkt dietetyczny dla rekonwalescentów, a czasem jako środek osłaniający  przy ostrych zapaleniach przewodu pokarmowego.

Płatki i mąka owsiana zarobiona z wodą służą do okładów odmiękczających na ropnie i czyraki.

Przy chronicznym zatruciu ołowiem zalecana jest bezmleczna dieta owsiana.

Owies w medycynie ludowej

Medycyna ludowa od dawna zalecała zupę z kaszy owsianej jako potrawę dietetyczną dla chorych na gruźlicę i dzieci chorych na rzadką dziś skrofulozę czyli gruźlicze zapalenie węzłów chłonnych. Przy zatrzymaniu moczu zalecano picie naparu z ziarna owsa, szczególnie jeśli objaw ten występował na tle zaburzeń układu krążenia.

Poza tym w lecznictwie ludowym płatki owsiane i kleik z płatków, spożywane codziennie, uważane są za środek zwiększający popęd płciowy i odmładzający, zapobiegający przedwczesnemu starzeniu się organizmu.

Lecznicze przepisy

Odwar z ziela owsa

1 łyżkę ziela zalać 1 szklanką gorącej wody i odstawić na 30 minut. Następnie ogrzać do wrzenia i gotować powoli pod przykryciem 5-10 minut. Odstawić na 10 minut, przecedzić i dopełnić przegotowaną wodą do 1 szklanki, popłukując nią ziele na sitku. Pić 3 razy dziennie 1 szklankę po jedzeniu w kamicy i schorzeniach nerek.

Nalewka z ziela owsa

20 g ziela owsa zalać 100 ml spirytusu 70%, przykryć szczelnie i odstawić na 7-10 dni, często wstrząsając. Następnie przecedzić wyciskając ziele i przesączyć przez watę. Pić 3 razy dziennie po jedzeniu  po 15 kropli w kieliszku wody, w stanach wyczerpania nerwowego. W razie bezsenności przyjmować wieczorem 20 kropli w kieliszku wody.

Kąpiel owsiana

0,5-1 kg słomy owsianej zalać w naczyniu 3-5 l wody ciepłej i odstawić na 2-3 godziny. Następnie ogrzać do wrzenia i gotować powoli pod przykryciem 1/2 godziny. Odcedzić do wanny i wypełnić ją do 1/3 wodą o temperaturze około 37 st.C. Czas kąpieli 15-20 minut. Stosować w artretyzmie, reumatyzmie i chorobach skórnych. Kąpiel zaleca się tez osobom osłabionym i wyczerpanym nerwowo.

barb

źródła: Sekcja Zdrowie, poz. 8 i 41

 


Zobacz również:

Żywność funkcjonalna


Żywność funkcjonalna

Zdrowa owsianka


Dlaczego owies?

Dieta przeciwreumatyczna


Dieta przeciwreumatyczna


Podziel się!

Uwaga: Naturalne i alternatywne metody leczenia mogą zastąpić leki chemiczne, ale nie zastąpią zdrowego rozsądku. Pamiętajmy, żeby w poważniejszych przypadkach skorzystać z pomocy lekarza.Nie odpowiadamy za skutki stosowania terapii opisywanych w tym serwisie, stosujesz je na własną odpowiedzialność.