Rzeżucha dla zdrowia i urody

 

Kiełki z rzeżuchy - zastrzyk witamin i minerałów

Kiełki rzeżuchy to prawdziwa bomba odżywcza. Dzięki dużej zawartości witamin i łatwo przyswajalnych minerałów doda nam zdrowia i urody. Powinniśmy je jadać codziennie zwłaszcza na przedwiośniu, gdy nasz wyczerpany zimą organizm wymaga oczyszczenia i potrzebuje zastrzyku energii.

Niezwykłe właściwości odżywcze rzeżuchy znane są od bardzo dawna. Starożytni Persowie, Egipcjanie, Grecy i Rzymianie cenili ją bardzo wysoko. Młodzi Persowie przed wyruszeniem na polowanie lub na wyprawę wojenną jadali chleb z grubą warstwą rzeżuchy. Hipokrates uważał rzeżuchę za środek wykrztuśny, uznawana był również za afrodyzjak.
W okresie renesansu uważano, że rzeżucha leczy rwę kulszową i bóle głowy. W XIX w. polecano spożywanie codziennie 2-3 łyżki rzeżuchy i popijanie jej szklanką mleka, w wypadku zagrożenia gruźlicą i w kuracjach wzmacniających. Uważano również, że rzeżucha chroni przed cukrzycą i chorobami z zaziębienia. Polecano ją także w schorzeniach wątroby, żył, tętnic, serca, a także przewodu moczowego. Później zalecano ją przy szkorbucie i na anemię. A co wiemy o niej dzisiaj?

Właściwości odżywcze rzeżuchy

Liście rzeżuchy zawierają niewielkie ilości białka i cukrów, bardzo duże witaminy K, dużo witaminy C i A oraz trochę mniejsze witamin B i E, kwasu foliowego oraz pantotenowego. Poza tym rzeżucha jest zasobna w sole mineralne, w tym mangan, potas, magnez oraz bardzo dobrze przyswajalne żelazo, wapń, siarkę i jod.

Właściwości lecznicze rzeżuchy

Dzięki dużej zawartości dobrze przyswajalnego jodu, rzeżucha polecana jest osobom z niedoczynnością tarczycy i wolem prostym. Zalecana jest również przy anemii i wiosennym wyczerpaniu, a także kobietom w ciąży i karmiącym, chorym na cukrzycę i palaczom.
Medycyna ludowa poleca rzeżuchę jako lek na rozmaite egzemy i wysypki. Działa dezynfekująco tak w jamie ustnej, jak i w przewodzie pokarmowym. Ze względu na moczopędne właściwości polecana jest w kuracjach oczyszczających oraz w dolegliwościach reumatycznych. Ponadto pobudza apetyt i poprawia trawienie.
Systematyczne jadanie rzeżuchy przez okres zimy skutecznie chroni przed zaziębieniami i katarem.

Uwaga:
Nie powinno się jadać więcej niż 3 łyżki rzeżuchy dziennie, bo może wywołać podrażnienie, a nawet zapalenie pęcherza!

Rzeżucha dla urody

Dzięki dużej zawartości siarki rzeżucha działa korzystnie na włosy, paznokcie i skórę. Uważa się, że rzeżucha jadana systematycznie odmładza, odświeża cerę, nadaje jej blasku i rumieńców. Sok z rzeżuchy wcierany w skórę rozjaśnia cerę i usuwa piegi i plamy pigmentowe. Ponadto systematyczne jadanie rzeżuchy zapobiega wypadaniu włosów. Składniki odżywcze  docierają z krwią do skóry głowy, pobudzając cebulki włosowe co w efekcie wzmacnia włosy i zapobiega ich wypadaniu.

Jak jadać rzeżuchę?

Najlepiej w postaci kiełków. Kiełkowanie rzeżuchy jest dziecinnie proste, szczegółowy opis jak to robić znajduje się w artykule Czas na kiełki.
Kiełki możemy dodawać do surówek i posypywać nimi kanapki. Godny polecenia jest szwajcarski „koktajl zdrowia” z soków: marchwi, selera, buraków, pomidorów + kilka kropel cytryny i 2-4 łyżki posiekanej rzeżuchy i natki pietruszki. Nie wymaga dosalania czy dosładzania. Dzięki rzeżusze i tak jest pikantny.
Doskonała jest również jako składnik wiosennej sałatki z rzodkiewek, szczypiorku, natki pietruszki, młodych listków mniszka.

barb
źródła: Sekcja Zdrowie poz. 9 i Sekcja Kuchnia, poz. 38

 


Zobacz również:

Niesamowite kiełki


Czas na kiełki!

Wiosenna kuracja


Wiosenna kuracja odtruwająca

Jaka dieta, by być piękną


Dieta dla urody


Podziel się!

Uwaga: Naturalne i alternatywne metody leczenia mogą zastąpić leki chemiczne, ale nie zastąpią zdrowego rozsądku. Pamiętajmy, żeby w poważniejszych przypadkach skorzystać z pomocy lekarza.Nie odpowiadamy za skutki stosowania terapii opisywanych w tym serwisie, stosujesz je na własną odpowiedzialność.