"Zły" cholesterol hamuje spalanie tkanki tłuszczowej

"Zły" cholesterol (LDL), znany ze swej roli w rozwoju miażdżycy, naczyń hamuje spalanie tkanki tłuszczowej w organizmie - zaobserwowali naukowcy ze Szwecji. Informację na ten temat podaje pismo "PLoS ONE".

Zdaniem autorów pracy odkrycie to wskazuje, że leki obniżające poziom "złego" cholesterolu, jak np. statyny, wpływać na metabolizm obwodowej tkanki tłuszczowej.

Dwie grupy naukowców z Karolinska Institutet prowadziły badania na myszach oraz na komórkach i tkankach ludzkich. Poddawano je działaniu różnym stężeniom "złego" cholesterolu.

Okazało się, że LDL spowalniał tempo rozkładu tłuszczów w komórkach tkanki tłuszczowej (adipocytach). Efekt ten zależał nie tylko od stężenia LDL, ale też od ilości receptorów dla tego związku obecnych na powierzchni komórek tłuszczowych.

źródło: PAP - Nauka w Polsce

 

 

Zobacz również:

Colesterol nie zawsze zły


Cholesterol - czy zawsze zły?

Dieta dla serca


Dieta dla serca

Ile dobrych tłuszczów?


Za dużo dobrych tłuszczów?