Szczupli dorośli mają pożyteczny tłuszcz

Dorośli ludzie mają "dobry", brązowy tłuszcz biorący udział w spalaniu kalorii, o którym do tej pory sądzono że jest obecny jedynie u noworodków i dzieci - informują naukowcy z USA na łamach czasopisma "The New England Journal of Medicine". Ich odkrycie może pomóc w walce z otyłością i leczeniu cukrzycy typu II.

Pomimo że prawie wszyscy chcielibyśmy mieć go trochę mniej, tłuszcz jest bardzo ważny dla prawidłowej kontroli zasobów energii i pomaga regulować temperaturę naszego ciała. Istnieją dwa różne rodzaje tkanki tłuszczowej, które mają odmienne funkcje i pochodzenie. "Zły" biały tłuszcz działa jako magazyn energii, podczas gdy "dobry" tłuszcz brązowy umożliwia spalanie kalorii i generowanie odpowiedniej temperatury ciała.

Dotychczas uważano, że brązowy tłuszcz jest obecny głównie u niemowląt i małych dzieci, a u dorosłych pozostaje go bardzo niewiele. Naukowcy z Centrum Diabetologii Joslina Uniwersytetu Harvarda po raz pierwszy dowiedli, że ten rodzaj tkanki tłuszczowej nie tylko jest obecny u dorosłych, ale jest również aktywny i bierze udział w spalaniu energii.

Otyłość jest głównym czynnikiem ryzyka cukrzycy typu II. Zdaniem autorów badań nowa strategia terapeutyczna mogłaby polegać na stymulacji produkcji brązowej tkanki tłuszczowej, co pozwoliłoby kontrolować masę ciała i jednocześnie poprawić metabolizm glukozy.

"Nasza praca dowiodła, że brązowy tłuszcz jest obecny u dorosłych oraz, że pomiędzy poszczególnymi osobami występują znaczące różnice w jego ilości, a wpływa na to wiele czynników takich jak wiek, poziom glukozy i stopień otyłości" - tłumaczy główny autor badań Aaron Cypess.

Dzięki zastosowaniu zaawansowanej techniki obrazowania tkanek naukowcy wykazali, że "dobry" tłuszcz występuje głownie w okolicach szyi. Autorzy badań odkryli, że młodsi pacjenci mają więcej brązowego tłuszczu oraz, że jego aktywność metaboliczna jest wyższa podczas chłodnych dni, kiedy spala energię na ogrzewanie naszego ciała. Ponadto badacze zaobserwowali, że ilość brązowego tłuszczu jest większa u szczupłych dorosłych o prawidłowym poziomie glukozy we krwi.

Okazało się, że osoby z nadwagą oraz otyłe mają bardzo niewielkie ilości "dobrego" tłuszczu, podobnie pacjenci przyjmujący leki z grupy beta-blokerów i osoby starsze (powyżej 64 lat); u tych osób brązowa tkanka tłuszczowa nie była aktywna. Zdaniem autorów ich odkrycie dowodzi roli brązowego tłuszczu w regulacji metabolizmu i masy ciała i sugeruje, że wysoki poziom tego rodzaju tkanki tłuszczowej może zabezpieczać nas przed otyłością związaną z wiekiem.

źródło: PAP - Nauka w Polsce

 

Zobacz również:

Szczupły niekoniecznie zdrowy


Szczupły zdrowy?

Schudnij na weglowodanach


Odchudzające węglowodany?

Za dużo dobrych tluszczów?


Za dużo dobrych tłuszczów?