Spis treści

Inne chwasty

Gwiazdnica w kuchni

Gwiazdnica pospolita
Ten pospolity chwast lekkich i próchniczych gleb jest cennym źródłem witaminy C. Ma także lecznicze właściwości. Działa wzmacniająco więc jest polecana dla rekonwalescentów i chorych na gruźlicę. Ma właściwości lekko moczopędne, stosuje się ją w depresji i chorobach reumatycznych. Rozgniecione ziele przykłada się na ramy i egzemy. Młode ziele gwiazdnicy dodaje się do sałatek i do zup.

 

Komosa w kuchni

Komosa biała
Ten rosnący wszędzie chwast pobudza perystaltykę jelit, działa krwiotwórczo i wzmacniająco. Komosa ma duże wartości odżywcze. Jest niezwykle bogata w witaminę C a ponadto w wapń, magnez, fosfor i żelazo. Nie zawiera kwasu szczawiowego. Liście i wierzchołki pędów zastępują szpinak, posiekane liście dodaje się do zup, nadzienia, mięs mielonych, potraw ziemniaczanych.

 

 

Loboda w kuchni

Łoboda ogrodowa
Młode liście łobody zbiera się przede wszystkim w kwietniu i maju. Są wyjątkowo bogate w wapń, magnez, fosfor i żelazo oraz znaczne ilości witaminy C i karotenów. Przygotowuje się ją jak szpinak, ale jest od niego delikatniejsza, bo ma tylko znikome ilości kwasu szczawiowego. Można dodawać ją również do zup, nadzienia, mięs mielonych i potraw z jaj.

 

  

Miodunka w kuchni

Miodunka plamista
Miodunka rośnie w wilgotnych zagajnikach a często uprawia się ją także w ogrodach. Liście miodunki zawierają dużo kwasu krzemowego, garbników, saponin, flawonoidów, żywic oraz witaminy C, wapnia, potasu, fosforu i innych substancji. Młode liście zbiera się od marca do maja. Sporządza się z nich sałatki, dodaje do zup ziołowych, past twarogowych, nadzienia, mięs mielonych.

 

 

oprac. barb
źródła: Sekcja Kuchnia, poz. 20, 21

 

Zobacz również:

Zioła lecznicze


Zioła dla zdrowia

Ziołolecznictwo


Leczenie ziołami

Własne leki ziołowe


Własne leki ziołowe