Spis treści

Przetwory z dzikiej róży

Dzika róża to niezwykle cenna roślina. Jest przebogata w witaminy i ma właściwości lecznicze docenione przez oficjalną medycynę (zobacz Róża - naturalna multiwitamina). Owoce zbiera się gdy nie są jeszcze całkiem dojrzałe, ale już dobrze wybarwione. A to dlatego, że obróbka bardzo dojrzałych owoców jest utrudniona i przy drylowaniu razem z nasionkami odchodzi cenny miąższ i zostaje tylko skórka. Lepiej więc bardzo dojrzałe, miękkie owoce przeznaczyć do suszenia razem z nasionami i wykorzystywać później susz na napary.

Dla potrzeb kulinarnych owoce pozbawia się szypułek i włosków oraz płucze. Owoce najlepiej zbierać, gdy są suche i nie myć przed czyszczeniem, bo robota będzie bardzo żmudna.

Owoce róży najczęściej suszymy, robimy z nich też konfitury, przeciery i wina. Wykorzystywane są również płatki kwiatów jako dodatek do miodu, syropów, a także na konfitury.

 

Zobacz również:

Wielowitaminowa róża


Multiwitaminowa róża

Lecznicza aronia


Aronia na nadciśnienie

Jarzębina na uklad moczowy


Jarzębina na układ moczowy