Amarantus na choroby cywilizacyjne

Antidotum na choroby XXI wieku, czyli o amarantusie słów kilka…

 

Amarantus czyli szarłat (taki jest odpowiednik polskiej nazwy tej rośliny) został nazwany zbożem XXI wieku. Roślina ta stała się nadzieją dla świata, która może przyczynić się do zmniejszenia problemu głodu. Ziarno amarantusa ma niebywale korzystne właściwości odżywcze. Uprawa tej rośliny jest stosunkowo łatwa i w Polsce jest ona możliwa na obszarze całego kraju. Istotne jest, aby ziemia, która będzie stanowiła podłoże dla tej rośliny była żyzna i sucha. Wysiew przypada na drugą dekadę maja, natomiast zbiory powinny odbywać się tuż po pierwszych przymrozkach.

Historia uprawy amarantusa sięga 5000 lat, gdyż jego uprawą zajmowali się już Majowie, Aztekowie i Inkowie. Aztekowie korzystali z potraw przyrządzonych z amarantusa w wielu swoich obrzędach. Roślina ta używana była również jako środek płatniczy. Amarantus został uznany za diabelskie nasienie i z tego powodu, katoliccy księża zabronili uprawiania tej pożytecznej rośliny. Indianie przypisywali jego nasionom magiczną moc. Wierzyli, że placki z amarantusa dodają odwagi oraz siły wojownikom. Tworzyli z niego także figurki, do których dodawali ludzkiej krwi, a następnie ofiarowywali je bogom. Do Europy amarantus został przywieziony jako roślina ozdobna ze względu na piękne i oryginalne kwiaty.

Obecne mądrość starożytnych Azteków została potwierdzona badaniami naukowymi. Amarantus zaliczany jest do roślin zawierających wysoką zawartość błonnika oraz łatwo przyswajalnego białka. Jak wiadomo błonnik jest niezbędny w regulacji perystaltyki jelit i oczyszczaniu organizmu. Z kolei stopień przyswajalności białka w tej roślinie wynosi 75% i jest wyższy niż w przypadku mleka czy mięsa. Najwyższą wartość białka amarantus ma wtedy, gdy zmieszamy go z tradycyjnymi zbożami, np. orkiszem lub płatkami owsianymi.

Białko tej rośliny ma wszystkie aminokwasy egzogenne nazywane aminokwasami niezbędnymi. Jest to grupa aminokwasów, które nie mogą być syntetyzowane w organizmie i uzupełniamy je wyłącznie przez odpowiednie pożywienie. Najwyższą zawartością charakteryzuje się lizyna (niezbędna do prawidłowego rozwoju dzieci) oraz aminokwasy zawierające siarkę. Frakcja skrobi zawarta w amarantusie jest bardzo drobna przez co szybko dostarcza organizmowi energii. Właściwości żywieniowe amarantusa najlepiej są wykorzystane wówczas gdy jego mąka i inne przetwory zostaną zmieszane z mąką pochodzącą z tradycyjnych zbóż.

Amarantus w porównaniu z pszenicą jest lepszym źródłem takich składników mineralnych jak: magnez, wapń, fosfor czy potas. Ze względu na żelazo, którego ilość wynosi 15 mg w 100 g nasion, amarantus przewyższa wszystkie rośliny. Z tego powodu jest stosowany w leczeniu anemii i zalecany kobietom w ciąży. Ziarno amarantusa może być mielone oraz prażone, a z powodu braku glutenu w swoim składzie jest podawane osobą cierpiącym na celiakię, anemię czy cukrzycę.

W przypadku choroby wieńcowej oraz nadciśnienia również wskazane jest spożywanie nasion lub oleju z amarantusa. Cennym walorem odżywczym jest duża zawartość kwasów tłuszczowych w ziarnach amarantusa, które przyczyniają się do obniżenia poziomu cholesterolu i zmniejszenia ryzyka miażdżycy. Ze względu na wysoką wartość odżywczą i energetyczną jest polecany sportowcom, zwłaszcza że jest lekko strawny i nie powoduje obciążenia przewodu pokarmowego.

Amarantus w swoim składzie zawiera bardzo cenny skwalen. Związek ten obniża poziom cholesterolu, może zapobiegać niektórym nowotworom, jak również opóźnia proces starzenia się organizmu. Amarantus jest polecany przez dietetyków przede wszystkim dzieciom, rekonwalescentom, sportowcom i matką karmiącym jako środek wspomagający dobre zdrowie i samopoczucie. Hamuje rozwój wrzodów żołądka oraz poprawia pamięć i system nerwowy. Ze względu na wysoką zawartość wapnia, żelaza i magnezu poleca się go osobom ze schorzeniami układu kostnego.

Sklepy ze zdrową żywnością obecnie posiadają bogatą ofertę produktów na bazie nasion amarantusa. Przetwory z tej rośliny znajdują powszechne wykorzystanie w polskim piekarstwie, a także spełniają wszystkie kryteria żywności funkcjonalnej. Dowodem na to jest fakt, że zarówno nasiona amarantusa jak i jego przetwory podwyższają biologiczną odporność organizmu, przeciwdziałają chorobą dieto zależnym oraz sprzyjają dobremu zdrowiu fizycznemu i psychicznemu.

oprac. Teresa Kleszcz

Źródła: Kłoczko I. (2008). Amarantus- wartości odżywcze i funkcjonalne oraz możliwości wykorzystania w profilaktyce żywieniowej. Przegląd Piekarski i Cukierniczy, 2, 37-39 oraz informacje z Internetu (www.zielonemigdaly.pl, www.joga-joga.pl, www.magazyndomowy.pl)

 


Zobacz również:

makrobiotyka - dieta i styl


Makrobiotyka

Przepisy na dania ze zbóż i kasz


Ziarna zbóż - przepisy

Żywność funkcjonalna


Żywność funkcjonalna


//td

Podziel się!

Uwaga: Naturalne i alternatywne metody leczenia mogą zastąpić leki chemiczne, ale nie zastąpią zdrowego rozsądku. Pamiętajmy, żeby w poważniejszych przypadkach skorzystać z pomocy lekarza.Nie odpowiadamy za skutki stosowania terapii opisywanych w tym serwisie, stosujesz je na własną odpowiedzialność.