Antidotum na choroby XXI wieku, czyli o amarantusie słów kilka…

 

Amarantus czyli szarłat (taki jest odpowiednik polskiej nazwy tej rośliny) został nazwany zbożem XXI wieku. Roślina ta stała się nadzieją dla świata, która może przyczynić się do zmniejszenia problemu głodu. Ziarno amarantusa ma niebywale korzystne właściwości odżywcze. Uprawa tej rośliny jest stosunkowo łatwa i w Polsce jest ona możliwa na obszarze całego kraju. Istotne jest, aby ziemia, która będzie stanowiła podłoże dla tej rośliny była żyzna i sucha. Wysiew przypada na drugą dekadę maja, natomiast zbiory powinny odbywać się tuż po pierwszych przymrozkach.

Historia uprawy amarantusa sięga 5000 lat, gdyż jego uprawą zajmowali się już Majowie, Aztekowie i Inkowie. Aztekowie korzystali z potraw przyrządzonych z amarantusa w wielu swoich obrzędach. Roślina ta używana była również jako środek płatniczy. Amarantus został uznany za diabelskie nasienie i z tego powodu, katoliccy księża zabronili uprawiania tej pożytecznej rośliny. Indianie przypisywali jego nasionom magiczną moc. Wierzyli, że placki z amarantusa dodają odwagi oraz siły wojownikom. Tworzyli z niego także figurki, do których dodawali ludzkiej krwi, a następnie ofiarowywali je bogom. Do Europy amarantus został przywieziony jako roślina ozdobna ze względu na piękne i oryginalne kwiaty.

Obecne mądrość starożytnych Azteków została potwierdzona badaniami naukowymi. Amarantus zaliczany jest do roślin zawierających wysoką zawartość błonnika oraz łatwo przyswajalnego białka. Jak wiadomo błonnik jest niezbędny w regulacji perystaltyki jelit i oczyszczaniu organizmu. Z kolei stopień przyswajalności białka w tej roślinie wynosi 75% i jest wyższy niż w przypadku mleka czy mięsa. Najwyższą wartość białka amarantus ma wtedy, gdy zmieszamy go z tradycyjnymi zbożami, np. orkiszem lub płatkami owsianymi.

Białko tej rośliny ma wszystkie aminokwasy egzogenne nazywane aminokwasami niezbędnymi. Jest to grupa aminokwasów, które nie mogą być syntetyzowane w organizmie i uzupełniamy je wyłącznie przez odpowiednie pożywienie. Najwyższą zawartością charakteryzuje się lizyna (niezbędna do prawidłowego rozwoju dzieci) oraz aminokwasy zawierające siarkę. Frakcja skrobi zawarta w amarantusie jest bardzo drobna przez co szybko dostarcza organizmowi energii. Właściwości żywieniowe amarantusa najlepiej są wykorzystane wówczas gdy jego mąka i inne przetwory zostaną zmieszane z mąką pochodzącą z tradycyjnych zbóż.

Amarantus w porównaniu z pszenicą jest lepszym źródłem takich składników mineralnych jak: magnez, wapń, fosfor czy potas. Ze względu na żelazo, którego ilość wynosi 15 mg w 100 g nasion, amarantus przewyższa wszystkie rośliny. Z tego powodu jest stosowany w leczeniu anemii i zalecany kobietom w ciąży. Ziarno amarantusa może być mielone oraz prażone, a z powodu braku glutenu w swoim składzie jest podawane osobą cierpiącym na celiakię, anemię czy cukrzycę.

W przypadku choroby wieńcowej oraz nadciśnienia również wskazane jest spożywanie nasion lub oleju z amarantusa. Cennym walorem odżywczym jest duża zawartość kwasów tłuszczowych w ziarnach amarantusa, które przyczyniają się do obniżenia poziomu cholesterolu i zmniejszenia ryzyka miażdżycy. Ze względu na wysoką wartość odżywczą i energetyczną jest polecany sportowcom, zwłaszcza że jest lekko strawny i nie powoduje obciążenia przewodu pokarmowego.

Amarantus w swoim składzie zawiera bardzo cenny skwalen. Związek ten obniża poziom cholesterolu, może zapobiegać niektórym nowotworom, jak również opóźnia proces starzenia się organizmu. Amarantus jest polecany przez dietetyków przede wszystkim dzieciom, rekonwalescentom, sportowcom i matką karmiącym jako środek wspomagający dobre zdrowie i samopoczucie. Hamuje rozwój wrzodów żołądka oraz poprawia pamięć i system nerwowy. Ze względu na wysoką zawartość wapnia, żelaza i magnezu poleca się go osobom ze schorzeniami układu kostnego.

Sklepy ze zdrową żywnością obecnie posiadają bogatą ofertę produktów na bazie nasion amarantusa. Przetwory z tej rośliny znajdują powszechne wykorzystanie w polskim piekarstwie, a także spełniają wszystkie kryteria żywności funkcjonalnej. Dowodem na to jest fakt, że zarówno nasiona amarantusa jak i jego przetwory podwyższają biologiczną odporność organizmu, przeciwdziałają chorobą dieto zależnym oraz sprzyjają dobremu zdrowiu fizycznemu i psychicznemu.

oprac. Teresa Kleszcz

Źródła: Kłoczko I. (2008). Amarantus- wartości odżywcze i funkcjonalne oraz możliwości wykorzystania w profilaktyce żywieniowej. Przegląd Piekarski i Cukierniczy, 2, 37-39 oraz informacje z Internetu (www.zielonemigdaly.pl, www.joga-joga.pl, www.magazyndomowy.pl)

 


Zobacz również:

makrobiotyka - dieta i styl


Makrobiotyka

Przepisy na dania ze zbóż i kasz


Ziarna zbóż - przepisy

Żywność funkcjonalna


Żywność funkcjonalna


//td

Podziel się!

Zdrowie

W obawie przed rakiem

W obawie przed rakiem

Świat obiegła informacja o kolejnej operacji Angeliny Jolie. Znana aktorka po raz drugi zdecydowała...

Nerwobóle - domowe sposoby

Nerwobóle - domowe sposoby

Nerwobóle czyli neuralgie to napady ostrego, rwącego lub piekącego bólu w obrębie jednego z pni nerw...

Bóle pleców i krzyża

Bóle pleców i krzyża

Prawie każdy człowiek odczuwa w którymś momencie życia dolegliwości związanych z bólem kręgosłupa....

Sposoby na żylaki

Sposoby na żylaki

Większość ludzi nie uważa żylaków za chorobę i leczy je tylko ze względów estetycznych. Ale żylaki t...

Odżywianie

Rzodkiewki na jasność umysłu

Rzodkiewki na jasność umysłu

Już w Starożytności wykorzystywano rzodkiew i rzodkiewki jako lek na poprawę wzroku, sprawy kobiece,...

Dieta przy nadciśnieniu

Dieta przy nadciśnieniu

Ciśnienie tętnicze krwi jest jednym z głównych wskaźników stanu zdrowia serca. Nieleczone nadciśnien...

Woda na długowieczność

Woda na długowieczność

Bez wody nie da się żyć. Jest niezbędna dla wszystkich procesów zachodzących w organizmie. Każda kom...

Jedzmy ryby!

Jedzmy ryby!

Liczne badania potwierdzają, że osoby jedzące dużo ryb są zdecydowanie mniej podatne na choroby serc...

Uroda

Dobór koloru włosów do urody

Dobór koloru włosów do urody

Każda z nas jest inna i niepowtarzalna. Jednak niezależnie od cech, którymi się różnimy wszystkie ch...

Co mówią zmiany na paznokciach

Co mówią zmiany na paznokciach

Twoje paznokcie zmieniają wygląd i zaczynasz to tuszować lakierem? Może lepiej przypatrzeć im się i...

Jak dobrać kolor włosów?

Jak dobrać kolor włosów?

Nie powinnaś kierować się modą, wybierając dla siebie kolor włosów. Kolor właściwie dobrany do typu...

Podkrążone oczy

Podkrążone oczy

Podkrążone oczy to frustrujący problem wielu z nas. Nawet po w pełni przespanej nocy budzimy się z w...

Forma

Odetchnij pełną piersią

Odetchnij pełną piersią

Oddech to życie, ale jakże często o tym zapominamy. Nie tylko oddychamy zanieczyszczonym powietrzem,...

Mobilizacja do ćwiczeń

Mobilizacja do ćwiczeń

Po wakacjach, wypoczęta i pełna entuzjazmu, rozpoczęłaś regularne treningi. Entuzjazmu starczyło na...

Technika Aleksandra

Technika Aleksandra

Technika Aleksandra to metoda rozpoznawania i korekty wad ruchu i postawy. Jest nieoceniona w przypa...

Skacz po zdrowie

Skacz po zdrowie

Ćwiczenia na trampolinie to hit ostatnich lat. Mają rewelacyjny wpływ na zdrowie. Nie tylko pobudza...

Psychika

Płakać czy nie?

Płakać czy nie?

Płacz to nasza reakcja na emocje. Płaczemy ze strachu, bólu, smutku, żalu, ale także ze szczęścia, a...

Zaraź się szczęściem!

Zaraź się szczęściem!

O tym, że otyłość czy palenie papierosów może być zaraźliwe już słyszeliśmy od uniwersyteckich badac...

Niekontrolowana żądza zakupów

Niekontrolowana żądza zakupów

Niekontrolowana żądza zakupów i wydawania pieniędzy, zwana też oniomanią, to choroba o podłożu psych...

Złość piękności szkodzi

Złość piękności szkodzi

Złość to reakcja emocjonalna, z którą chyba każdy się spotkał. Czasami bywa pozytywna, gdy zmierza d...

Kuchnia

Typowe błędy w kuchni

Typowe błędy w kuchni

Zawsze przypalasz czosnek, makaron skleja się, kotlet wychodzi łykowaty, a sos gumowaty? Zobacz jak...

Zupy, buliony

Zupy, buliony

Zupa na obierkach z ziemniaków? Spróbuj! Zobacz też jak zrobić własny, zdrowy „gorący kubek” albo zu...

Czas na kiełki!

Czas na kiełki!

Kiełki to prawdziwy koncentrat witamin, minerałów, białka i innych składników odżywczych. Czas wprow...

Aromatyczne oleje i octy

Aromatyczne oleje i octy

Każdy może zrobić własny aromatyczny olej czy ocet. Nie jest to ani trudne ani pracochłonne. Podpowi...

Dziecko

Dziecko i doświadczenia

Dziecko i doświadczenia

Dzieci uczą się tego, co doświadczają. Dziecko krytykowane uczy się potępiać. Dziecko otoczone wrogo...

Gry podwórkowe

Gry podwórkowe

Wiosna i lato to najlepszy czas, by odciągnąć dziecko od komputera i zachęcić je do zabawy na podwór...

Naucz dziecko oszczędzania

Naucz dziecko oszczędzania

Dzieci z natury wydają pieniądze natychmiast po ich otrzymaniu. Czasami dziecko z tego wyrasta, ale&...

Nastolatek w świecie wirtualnym

Nastolatek w świecie wirtualnym

You Tube, Facebook, Nasza Klasa? Co możesz powiedzieć Twojemu nastolatkowi na ten temat? Często on s...

Dom i Ogród

Plastiki dobre, złe i najgorsze

Plastiki dobre, złe i najgorsze

Plastiki królują dziś w naszych kuchniach i często lekceważymy niebezpieczeństwa jakie może nieść dl...

Czyszczenie bez chemii

Czyszczenie bez chemii

Chemiczne środki czystości negatywnie wpływają na nasze zdrowie. Może więc powrócić do domowych środ...

Odzież skórzana

Odzież skórzana

Coraz rzadziej nosimy odzież z naturalnych futer i skór. Ale jeśli już mamy taką odzież, chcemy by w...

Rośliny oczyszczające powietrze

Rośliny oczyszczające powietrze

Nasze mieszkania i biura są pełne toksycznych substancji. Wydzielają się one z materiałów użytych do...

Polecamy

Leczniczy zwierzak

Do serca przytul psa albo kota
Zobacz jakie terapeutyczne właściwości może ci zaoferować domowy futrzak.   

Nie poddawaj się chorobie

Pokrzepienie dla ducha
Nie dam rady ... To i tak na nic ... Nie ma sensu próbować ... Nigdy nie mam szczęścia ... To moja wina...

Rosliny oczyszczą powietrze

Rośliny oczyszczające powietrze
Nasze mieszkania i biura są pełne toksycznych substancji, z którymi poradzą sobie niektóre rośliny.

Dziecko i doświadczenia

Dziecko i doświadczenia
Dzieci uczą się tego, co doświadczają. Dziecko krytykowane uczy się potępiać...