Dlaczego oliwa extra virgin?

Czy warto wydać więcej pieniędzy na lepszą oliwę extra virgin z pierwszego tłoczenia na zimno? Na pewno warto. Lecznicze właściwości takiej oliwy znane są od dawna. Doceniał je już Hipokrates i inni lekarze z jego epoki. Współczesne badania potwierdzają jej niezwykłe właściwości odżywcze i lecznicze.

Jest bogata w jednonienasycone kwasy tłuszczowe oraz przeciwutleniacze, które przyczyniają się do obniżenia poziomu złego cholesterolu LDL i podwyższenia jego dobrej frakcji HDL. Ponadto oliwa obniża ciśnienia krwi, spowalnia procesy starzenia, obniża ryzyko reumatoidalnego zapalenia stawów i nowotworów. Nie na darmo mieszkańcy basenu Morza Śródziemnego, a zwłaszcza Krety, gdzie spożycie oliwy jest największe, rzadko chorują na serce i nowotwory.

Oliwa z oliwek i cholesterol

Kwasy tłuszczowe można podzielić na trzy zasadnicze grupy: nasycone, wielonienasycone i jednonienasycone. Wszystkie produkty zawierające tłuszcze mają te trzy ich rodzaje, ale w różnych proporcjach. I różnie wpływają one na poziom cholesterolu w organizmie. I tak kwasy tłuszczowe nasycone występują głównie w produktach zwierzęcych i podwyższają zarówno zły cholesterol LDL jak i dobry HDL. Kwasy wielonienasycone natomiast, zawarte przede wszystkim w oleju kukurydzianym, słonecznikowym, sojowym i w rybach obniżają poziom zarówno złego LDL jak i dobrego HDL. Tylko kwasy tłuszczowe jednonienasycone, zawarte w oliwkach, oliwie z oliwek, migdałach, orzechach i avocado mają właściwości obniżania złej frakcji LDL i jednocześnie podwyższania dobrego HDL. Szczególnie dużo kwasów tłuszczowych jednonienasyconych zawiera oliwa z oliwek (aż 73-80% całego tłuszczu!) i stąd jej wyjątkowa zdolność pozytywnego wpływania na poziom cholesterolu. Ale wyjątkowość oliwy związana jest również dużą ilością przeciwutleniaczy, w które ona jest bogata, w tym głównie beta karotenu (prowitaminy A) i tokoferolu(witaminy E). Są to najważniejsze przeciwutleniacze zapobiegające utlenianiu cholesterolu LDL. A naukowcy sądzą, że białe ciałka krwi wyłapują tylko utlenione cząstki LDL i odkładają je jako płytki miażdżycowe na ściankach arterii, ograniczając ich światło. Tak więc antyutleniacze zawarte w oliwie mogą zapobiegać odkładaniu się płytek miażdżycowych w naczyniach krwionośnych i tym samym chronią przed miażdżycą, chorobom serca a nawet mogą chronić przed nowotworami.

Oliwa i reumatoidalne zapalenie stawów

Badania przeprowadzone przez greckich naukowców dowiodły, że oliwa z oliwek znacząco zmniejsza ryzyko zachorowania na reumatoidalne zapalenie stawów. Grupa badanych, która spożywała najmniej oliwy wykazała aż 2,5 krotny wzrost ryzyka zachorowalności na tę chorobę w porównaniu z grupą spożywającą najwięcej oliwy. Jeśli więc ktoś z twojej rodziny choruje na reumatoidalne zapalenie stawów i chcesz się ustrzec tej choroby, wprowadź koniecznie oliwę z oliwek do twojej kuchni.

Oliwa – eleksir młodości

Przeciwutleniacze, w które bogata jest oliwa, w tym przede wszystkim witaminy E i A chronią komórki przed uszkodzeniem powodowanym przez wolne rodniki i tym samym mogą spowalniać procesy starzenia. Witamina E to źródło młodości - dodaje żywotności, witalności, energii, chęci do życia, radości. Pomaga w leczeniu wielu dolegliwości skórnych, potrzebna jest oczom, płucom, mięśniom, krwi. Witamina A natomiast wzmacnia siły obronne organizmu, poprawia wzrok, wpływa na wygląd włosów i skóry (m.in. opóźnia powstawanie zmarszczek).

W miarę starzenia się zmniejsza się wydolność naszego systemu trawiennego, co skutkuje zmniejszoną przyswajalnością składników odżywczych z żywności, w tym zwłaszcza witamin i minerałów. Oliwa z oliwek może temu zaradzić, bo sama jest łatwo trawiona i witaminy w niej zawarte są łatwiej przyswajalne. Jednocześnie poprawia trawienia i stymuluje apetyt. Oliwa z oliwek przyspiesza też mineralizację kości, co sprzyja budowie systemu kostnego u dzieci i młodzieży i spowalnia proces utraty kości w starszym wieku.

Oliwa w kuchni

Oliwy z oliwek używa się przede wszystkim do sosów do sałat i sałatek. Można używać jej także do pieczenia i smażenia. Ale smażąc na oliwie należy pamiętać o używaniu umiarkowanej temperatury smażenia, bowiem oliwa ta pali się w temperaturach niższych niż inne oleje, a przy tym w wysokiej temperaturze traci wiele ze swoich cennych właściwości.

oprac. barb
źródła: Sekcja Zdrowie, poz. 43, 48, Sekcja Kuchnia poz. 8 oraz Journal of Nutrition, XII. 1999

 


Zobacz również:

Jedzmy ryby


Kwasy Omega-3

Ile dobrych tłuszczów?


Za dużo dobrych tłuszczów?

Złe tłuszcze


Zabójcze tłuszcze


Podziel się!

ZDROWIE

Nie daj się żylakom

sposoby-zylaki-sxc.hu-629036-mŻylaki, nawet jeśli nie szkodzą zdrowiu, powodują dyskomfort i nie wyglądają pięknie. We wczesnej fazie możemy jednak same zapobiec ich rozwojowi.

• Oporność insulinowa

• Zdrowie w sosie curry

• Nerwobóle - domowe sposoby

• Irydologia - co powie oko

Piekące stopy

ODŻYWIANIE

Bakteriobójcza cebula

Cebula na kaszelCebula to wszechstronny lek.  We współczesnej fitoterapii wymienia się co najmniej 15 leczniczych właściwości cebuli i drugie tyle chorób, na które jest pomocna.

Dieta na nadciśnienie

• Przeciwutleniacze

• Jak odzwyczaić sie od cukru

• Schudnij mimochodem

• Jak odzwyczaić się od cukru

URODA

O czym mówią zmiany na paznokciach

zmiany-na-paznokciach-photoxpress_2121384

Zmiany w wyglądzie paznokci to często  sygnał o zaburzeniach w działaniu organizmu. Mogą wskazywać chorobę zanim pojawią się jej objawy.  

• Trądzik nie tylko młodzieńczy

• Dobór fryzury do kształtu twarzy

• Pielęgnacja suchej skóry

• Kosmetyki ze spiżarki

• Bielsze zęby naturalnie

DOM i OGRÓD

Rośliny oczyszczające powietrze

Oczyszczające roślinyNasze mieszkania i biura są pełne toksycznych substancji. Pomocne mogą być rośliny doniczkowe, działające jak oczyszczalnie.

• Plastiki dobre, złe i najgorsze

• Bakteriobójcza miedź

• Jak optycznie powiększyć wnętrze

• Pierzemy naturalnie

• Poznaj prawa pogody

 
 
 
 

Polecamy

Leczniczy zwierzak

Do serca przytul psa albo kota
Zobacz jakie terapeutyczne właściwości może ci zaoferować domowy futrzak.   

Nie poddawaj się chorobie

Pokrzepienie dla ducha
Nie dam rady ... To i tak na nic ... Nie ma sensu próbować ... Nigdy nie mam szczęścia ... To moja wina...

Rosliny oczyszczą powietrze

Rośliny oczyszczające powietrze
Nasze mieszkania i biura są pełne toksycznych substancji, z którymi poradzą sobie niektóre rośliny.

Dziecko i doświadczenia

Dziecko i doświadczenia
Dzieci uczą się tego, co doświadczają. Dziecko krytykowane uczy się potępiać...