Dlaczego oliwa extra virgin?

Czy warto wydać więcej pieniędzy na lepszą oliwę extra virgin z pierwszego tłoczenia na zimno? Na pewno warto. Lecznicze właściwości takiej oliwy znane są od dawna. Doceniał je już Hipokrates i inni lekarze z jego epoki. Współczesne badania potwierdzają jej niezwykłe właściwości odżywcze i lecznicze.

Jest bogata w jednonienasycone kwasy tłuszczowe oraz przeciwutleniacze, które przyczyniają się do obniżenia poziomu złego cholesterolu LDL i podwyższenia jego dobrej frakcji HDL. Ponadto oliwa obniża ciśnienia krwi, spowalnia procesy starzenia, obniża ryzyko reumatoidalnego zapalenia stawów i nowotworów. Nie na darmo mieszkańcy basenu Morza Śródziemnego, a zwłaszcza Krety, gdzie spożycie oliwy jest największe, rzadko chorują na serce i nowotwory.

Oliwa z oliwek i cholesterol

Kwasy tłuszczowe można podzielić na trzy zasadnicze grupy: nasycone, wielonienasycone i jednonienasycone. Wszystkie produkty zawierające tłuszcze mają te trzy ich rodzaje, ale w różnych proporcjach. I różnie wpływają one na poziom cholesterolu w organizmie. I tak kwasy tłuszczowe nasycone występują głównie w produktach zwierzęcych i podwyższają zarówno zły cholesterol LDL jak i dobry HDL. Kwasy wielonienasycone natomiast, zawarte przede wszystkim w oleju kukurydzianym, słonecznikowym, sojowym i w rybach obniżają poziom zarówno złego LDL jak i dobrego HDL. Tylko kwasy tłuszczowe jednonienasycone, zawarte w oliwkach, oliwie z oliwek, migdałach, orzechach i avocado mają właściwości obniżania złej frakcji LDL i jednocześnie podwyższania dobrego HDL. Szczególnie dużo kwasów tłuszczowych jednonienasyconych zawiera oliwa z oliwek (aż 73-80% całego tłuszczu!) i stąd jej wyjątkowa zdolność pozytywnego wpływania na poziom cholesterolu. Ale wyjątkowość oliwy związana jest również dużą ilością przeciwutleniaczy, w które ona jest bogata, w tym głównie beta karotenu (prowitaminy A) i tokoferolu(witaminy E). Są to najważniejsze przeciwutleniacze zapobiegające utlenianiu cholesterolu LDL. A naukowcy sądzą, że białe ciałka krwi wyłapują tylko utlenione cząstki LDL i odkładają je jako płytki miażdżycowe na ściankach arterii, ograniczając ich światło. Tak więc antyutleniacze zawarte w oliwie mogą zapobiegać odkładaniu się płytek miażdżycowych w naczyniach krwionośnych i tym samym chronią przed miażdżycą, chorobom serca a nawet mogą chronić przed nowotworami.

Oliwa i reumatoidalne zapalenie stawów

Badania przeprowadzone przez greckich naukowców dowiodły, że oliwa z oliwek znacząco zmniejsza ryzyko zachorowania na reumatoidalne zapalenie stawów. Grupa badanych, która spożywała najmniej oliwy wykazała aż 2,5 krotny wzrost ryzyka zachorowalności na tę chorobę w porównaniu z grupą spożywającą najwięcej oliwy. Jeśli więc ktoś z twojej rodziny choruje na reumatoidalne zapalenie stawów i chcesz się ustrzec tej choroby, wprowadź koniecznie oliwę z oliwek do twojej kuchni.

Oliwa – eleksir młodości

Przeciwutleniacze, w które bogata jest oliwa, w tym przede wszystkim witaminy E i A chronią komórki przed uszkodzeniem powodowanym przez wolne rodniki i tym samym mogą spowalniać procesy starzenia. Witamina E to źródło młodości - dodaje żywotności, witalności, energii, chęci do życia, radości. Pomaga w leczeniu wielu dolegliwości skórnych, potrzebna jest oczom, płucom, mięśniom, krwi. Witamina A natomiast wzmacnia siły obronne organizmu, poprawia wzrok, wpływa na wygląd włosów i skóry (m.in. opóźnia powstawanie zmarszczek).

W miarę starzenia się zmniejsza się wydolność naszego systemu trawiennego, co skutkuje zmniejszoną przyswajalnością składników odżywczych z żywności, w tym zwłaszcza witamin i minerałów. Oliwa z oliwek może temu zaradzić, bo sama jest łatwo trawiona i witaminy w niej zawarte są łatwiej przyswajalne. Jednocześnie poprawia trawienia i stymuluje apetyt. Oliwa z oliwek przyspiesza też mineralizację kości, co sprzyja budowie systemu kostnego u dzieci i młodzieży i spowalnia proces utraty kości w starszym wieku.

Oliwa w kuchni

Oliwy z oliwek używa się przede wszystkim do sosów do sałat i sałatek. Można używać jej także do pieczenia i smażenia. Ale smażąc na oliwie należy pamiętać o używaniu umiarkowanej temperatury smażenia, bowiem oliwa ta pali się w temperaturach niższych niż inne oleje, a przy tym w wysokiej temperaturze traci wiele ze swoich cennych właściwości.

oprac. barb
źródła: Sekcja Zdrowie, poz. 43, 48, Sekcja Kuchnia poz. 8 oraz Journal of Nutrition, XII. 1999)

 


Zobacz również:

Jedzmy ryby


Kwasy Omega-3

Ile dobrych tłuszczów?


Za dużo dobrych tłuszczów?

Złe tłuszcze


Zabójcze tłuszcze


Podziel się!

Zdrowie

Nerwobóle - domowe sposoby

Nerwobóle - domowe sposoby

Nerwobóle czyli neuralgie to napady ostrego, rwącego lub piekącego bólu w obrębie jednego z pni nerw...

Bóle pleców i krzyża

Bóle pleców i krzyża

Prawie każdy człowiek odczuwa w którymś momencie życia dolegliwości związanych z bólem kręgosłupa....

Sposoby na żylaki

Sposoby na żylaki

Większość ludzi nie uważa żylaków za chorobę i leczy je tylko ze względów estetycznych. Ale żylaki t...

Szybkie odstresowanie

Szybkie odstresowanie

Stresu nie da się całkowicie wyeliminować z naszego życia. Trzeba jednak nauczyć się panować nad nim...

Odżywianie

Rzodkiewki na jasność umysłu

Rzodkiewki na jasność umysłu

Już w Starożytności wykorzystywano rzodkiew i rzodkiewki jako lek na poprawę wzroku, sprawy kobiece,...

Dieta przy nadciśnieniu

Dieta przy nadciśnieniu

Ciśnienie tętnicze krwi jest jednym z głównych wskaźników stanu zdrowia serca. Nieleczone nadciśnien...

Woda na długowieczność

Woda na długowieczność

Bez wody nie da się żyć. Jest niezbędna dla wszystkich procesów zachodzących w organizmie. Każda kom...

Jedzmy ryby!

Jedzmy ryby!

Liczne badania potwierdzają, że osoby jedzące dużo ryb są zdecydowanie mniej podatne na choroby serc...

Uroda

Dobór koloru włosów do urody

Dobór koloru włosów do urody

Każda z nas jest inna i niepowtarzalna. Jednak niezależnie od cech, którymi się różnimy wszystkie ch...

Co mówią zmiany na paznokciach

Co mówią zmiany na paznokciach

Twoje paznokcie zmieniają wygląd i zaczynasz to tuszować lakierem? Może lepiej przypatrzeć im się i...

Jak dobrać kolor włosów?

Jak dobrać kolor włosów?

Nie powinnaś kierować się modą, wybierając dla siebie kolor włosów. Kolor właściwie dobrany do typu...

Podkrążone oczy

Podkrążone oczy

Podkrążone oczy to frustrujący problem wielu z nas. Nawet po w pełni przespanej nocy budzimy się z w...

Forma

Odetchnij pełną piersią

Odetchnij pełną piersią

Oddech to życie, ale jakże często o tym zapominamy. Nie tylko oddychamy zanieczyszczonym powietrzem,...

Mobilizacja do ćwiczeń

Mobilizacja do ćwiczeń

Po wakacjach, wypoczęta i pełna entuzjazmu, rozpoczęłaś regularne treningi. Entuzjazmu starczyło na...

Technika Aleksandra

Technika Aleksandra

Technika Aleksandra to metoda rozpoznawania i korekty wad ruchu i postawy. Jest nieoceniona w przypa...

Skacz po zdrowie

Skacz po zdrowie

Ćwiczenia na trampolinie to hit ostatnich lat. Mają rewelacyjny wpływ na zdrowie. Nie tylko pobudza...

Psychika

Płakać czy nie?

Płakać czy nie?

Płacz to nasza reakcja na emocje. Płaczemy ze strachu, bólu, smutku, żalu, ale także ze szczęścia, a...

Zaraź się szczęściem!

Zaraź się szczęściem!

O tym, że otyłość czy palenie papierosów może być zaraźliwe już słyszeliśmy od uniwersyteckich badac...

Niekontrolowana żądza zakupów

Niekontrolowana żądza zakupów

Niekontrolowana żądza zakupów i wydawania pieniędzy, zwana też oniomanią, to choroba o podłożu psych...

Złość piękności szkodzi

Złość piękności szkodzi

Złość to reakcja emocjonalna, z którą chyba każdy się spotkał. Czasami bywa pozytywna, gdy zmierza d...

Kuchnia

Typowe błędy w kuchni

Typowe błędy w kuchni

Zawsze przypalasz czosnek, makaron skleja się, kotlet wychodzi łykowaty, a sos gumowaty? Zobacz jak...

Zupy, buliony

Zupy, buliony

Zupa na obierkach z ziemniaków? Spróbuj! Zobacz też jak zrobić własny, zdrowy „gorący kubek” albo zu...

Czas na kiełki!

Czas na kiełki!

Kiełki to prawdziwy koncentrat witamin, minerałów, białka i innych składników odżywczych. Czas wprow...

Aromatyczne oleje i octy

Aromatyczne oleje i octy

Każdy może zrobić własny aromatyczny olej czy ocet. Nie jest to ani trudne ani pracochłonne. Podpowi...

Dziecko

Dziecko i doświadczenia

Dziecko i doświadczenia

Dzieci uczą się tego, co doświadczają. Dziecko krytykowane uczy się potępiać. Dziecko otoczone wrogo...

Gry podwórkowe

Gry podwórkowe

Wiosna i lato to najlepszy czas, by odciągnąć dziecko od komputera i zachęcić je do zabawy na podwór...

Naucz dziecko oszczędzania

Naucz dziecko oszczędzania

Dzieci z natury wydają pieniądze natychmiast po ich otrzymaniu. Czasami dziecko z tego wyrasta, ale&...

Nastolatek w świecie wirtualnym

Nastolatek w świecie wirtualnym

You Tube, Facebook, Nasza Klasa? Co możesz powiedzieć Twojemu nastolatkowi na ten temat? Często on s...

Dom i Ogród

Plastiki dobre, złe i najgorsze

Plastiki dobre, złe i najgorsze

Plastiki królują dziś w naszych kuchniach i często lekceważymy niebezpieczeństwa jakie może nieść dl...

Czyszczenie bez chemii

Czyszczenie bez chemii

Chemiczne środki czystości negatywnie wpływają na nasze zdrowie. Może więc powrócić do domowych środ...

Odzież skórzana

Odzież skórzana

Coraz rzadziej nosimy odzież z naturalnych futer i skór. Ale jeśli już mamy taką odzież, chcemy by w...

Rośliny oczyszczające powietrze

Rośliny oczyszczające powietrze

Nasze mieszkania i biura są pełne toksycznych substancji. Wydzielają się one z materiałów użytych do...

Polecamy

Leczniczy zwierzak

Do serca przytul psa albo kota
Zobacz jakie terapeutyczne właściwości może ci zaoferować domowy futrzak.   

Nie poddawaj się chorobie

Pokrzepienie dla ducha
Nie dam rady ... To i tak na nic ... Nie ma sensu próbować ... Nigdy nie mam szczęścia ... To moja wina...

Rosliny oczyszczą powietrze

Rośliny oczyszczające powietrze
Nasze mieszkania i biura są pełne toksycznych substancji, z którymi poradzą sobie niektóre rośliny.

Dziecko i doświadczenia

Dziecko i doświadczenia
Dzieci uczą się tego, co doświadczają. Dziecko krytykowane uczy się potępiać...