Witamina b!2 i wegetarianie

Witamina B12 wytwarzana jest jedynie przez mikroorganizmy występujące w produktach pochodzenia zwierzęcego. Dlatego wegetarianie ryzykują jej niedobory. Dlaczego witamina B12 jest taka ważna? Jakie są objawy jej niedoboru? Dlaczego możemy mieć jej za mało?

Fakty i mity na temat kurczaka

W ciągu ostatnich kilku lat wzrosło spożycie drobiu, a wraz z nim… liczba mitów na temat tego rodzaju mięsa. Otrzymujemy wiele sprzecznych komunikatów, słysząc z jednej strony o właściwościach zdrowotnych drobiu, z drugiej zaś – o ukrytych w tym mięsie antybiotykach.

Ciekawostki na temat dyni

Pazdziernik to sezon zbioru dyni. Kojarzy się z lampionami wydrążonymi z dyni i beztroską zabawą halloweenową. Ale dynia to cenne warzywo, ma duże wartości odżywcze i lecznicze.  I na dodatek  może być przygotowana na wiele sposobów. Warto więc wprowadzić ją na stałe do naszego jadłospisu.

Razem z październikiem przychodzi ochłodzenie i zmiana pogody. Niskie temperatury to idealny przepis na jesienne osłabienie. Zamiast czekać, aż będzie za późno i szukać ratunku w aptece, lepiej wcześniej pomyśleć o zwiększeniu odporności naszego organizmu w naturalny sposób.

Ciekawostki o kawie

Kawa to napój kultowy i znany od wieków. Bez tego aromatycznego trunku z ziaren kawowca wielu z nas nie wyobraża sobie poranka, a nawet całego dnia. 29 września obchodzimy Międzynarodowy Dzień Kawy i z tej okazji przedstawiamy trochę ciekawostek na jej temat.

Nie śmieciowemu jedzeniu w sklepikach

Od września ze szkolnych sklepików znika niezdrowa żywność. Chipsy, napoje energetyzujące i jedzenie typu instant mają zniknąć z diety uczniów. Nie jest jednak łatwo skłonić młodych ludzi do nagłej zmiany żywieniowych nawyków.

Przepis na szybki obiad

Zbliża się rok szkolny, a wraz z nim przybywa obowiązków. Zaplanowanie dnia nie jest łatwe, kiedy mamy na głowie pracę, szkołę i domowe obowiązki. Podpowiadamy jak przygotować szybkie, ale pożywne obiady dla całej rodziny.

Zdrowa kasza jaglana

Polska kuchnia to coś więcej niż pierogi, bigos i zupa pomidorowa. Przekonaj się o tym - wróć do smaków dzieciństwa lub poeksperymentuj z tradycyjnymi daniami. Przypadający 25 sierpnia Dzień polskiej żywności to idealny pretekst, by to zrobić!

Warzywa zdrowsze po ugotowaniu

Uważa się, że warzywa i owoce w trakcie gotowania tracą witaminy i – w miarę możliwości – lepiej jeść je na surowo. Ale nie zawsze tak jest. Niektóre warzywa mają więcej wartości odżywczych po ugotowaniu. Jakie to warzywa?

Ciekawostki o ogórku

Ogórek, ogórek, ogórek,/Zielony ma garniturek/ I czapkę i sandały,/ Zielony, zielony jest cały - refrenu piosenki zespołu „Fasolki” nikomu nie trzeba przypominać. Tytułowe warzywo także jest w Polsce doskonale znane. Najwyższa pora uporządkować informacje na temat tego wąsatego warzywa.

Co oznaczają symbole na etykietach

Na opakowaniach produktów spożywczych, poza podstawowymi informacjami, można znaleźć różnorodne oznaczenia graficzne. Symbole odnoszą się zarówno do żywności, jak i tworzyw, z których powstały opakowania. Inne akcentują pochodzenie produktu i jego specyficzne cechy.

Kuchenne przyprawy

Na jakość, aromat i smak przygotowywanych dań wpływa nie tylko świeżość poszczególnych składników, ale sposób w jaki przyrządzamy i czym przyprawiamy posiłki. To właśnie naturalne przyprawy nadają potrawom charakteru poprawiając i wyostrzając ich smak oraz zapach.

Żywność ekologiczna czy warta ceny

W produkcji żywności ekologicznej zabranione jest używanie nawozów sztucznych, pestycydów, herbicydów, hormonów i innych związków chemicznych. Dlatego też ceny takich produktów muszą być wyższe. Czy jednak produkty ekologiczne są na tyle zdrowsze, by rekompensować wyższą cenę? 

jagody acai - czy takie cudowne?

Jagody acai to ostatnio modny produkt. Okrzyknięto je super pożywieniem ze względu na bogactwo witamin i przede wszystkim przeciwutleniaczy, dzięki którym mają być antidotum na wszelkie choroby. Czy rzeczywiście tak jest?

Jak kupować jajka

- Wiem co jem - mówi Jerzy Janiczek o produktach fermy, którą prowadzi od 30 lat i zachęca konsumentów do spożywania jajek; podpowiada na co zwracać uwagę robiąc zakupy i rozprawia się z mitami dotyczącymi cennego produktu zamkniętego w skorupce.

Ciekawostki o kapuście

Kapusta jest jednym z najpopularniejszych warzyw. W Polsce pojawiła się już w XIV wieku, za sprawą kuchni niemieckiej. Polacy chętnie wykorzystują ją w postaci kiszonej; bigos, kapuśniaczek, farsz do pierogów i uszek czy surówka z kiszonej kapusty to tylko niektóre dania królujące na polskich stołach.