Leczniczy selerSeler to wartościowe źródło witamin i minerałów oraz cenny lek na reumatyzm, choroby układu moczowego, otyłość, problemy z trawieniem, bóle neuralgiczne, a także na zaostrzenie apetytu i wzmocnienie nerwów.

Lecznicza marchewMarchew to cały zestaw witamin i minerałów. Już jedna szklanka soku z marchwi dziennie zapewnia pełnowartościowy zapas witamin i minerałów. A przy tym ma właściwości lecznicze w wielu schorzeniach, od problemów z żołądkiem po reumatyzm.

wszechstronna-cytryna-photoxpress_4789810Cytryna to bogate źródło witamin, naturalny lek oraz przyprawa kuchenna. Dla większości z nas kojarzy się z witaminą C i sięgamy po nią głównie w sezonie grypowym. Ale wykorzystać ją możemy na wiele sposobów, nie tylko w kuchni. Zobacz co może cytryna!

Mikro- i makroelementyCoraz częściej mówi się o niedoborze składników mineralnych i ich oddziaływaniu na zdrowie. Możliwe objawy niedoboru biopierwiastków to m.in. osłabienie mięśni, zaburzenia pracy serca, zaparcia aż do porażenia jelit lub spadek ciśnienia krwi aż do zapaści i inne.

makrobiotyka-photoxpress_2030233Większość ludzi przechodząc na dietę makrobiotyczną doświadcza dużej zmiany w zdrowiu, wyglądzie i kondycji fizycznej. Ludzie otyli tracą nadwagę, zaś szczupli przybierają na wadze. Dlaczego jest to możliwe? Co takiego jest w makrobiotyce?

Cebula na kaszelCebula to wszechstronny lek. Jej lecznicze właściwości w ludowej medycynie były wykorzystywane już przed tysiącami lat. We współczesnej fitoterapii wymienia się co najmniej 15 leczniczych właściwości cebuli i drugie tyle chorób, na które jest pomocna.

Witaminy dla zdrowiaObok białka, węglowodanów i składników mineralnych witaminy należą do ważnych dla życia składników, mimo że potrzebujemy ich dziennie tylko ok. 100 mg łącznie. Nasze zapotrzebowanie na witaminy wzrasta w przypadku obciążenia psychicznego i fizycznego.

Leczniczy burakCzerwony burak to cenny lek naturalny. Kryje w sobie prawdziwe skarby i dlatego bywa pomocny w leczeniu wielu chorób od schorzeń wątroby, przez anginy po nowotwory. A przy tym jest silnie zasadotwórczy.