- Kategoria: Słodkości
Czy czekają nas czasy, gdy na receptę lekarz przepisze nam czekoladę? Według najnowszych badań jest to możliwe. Bo lista chorób, którym zapobiega jedzenie 1-2 kostek czekolady dziennie, jest coraz dłuższa. Ale dotyczy to tylko ciemnej czekolady, o dużej zawartości kakao.
- Kategoria: Warzywa
Każdego dnia znajdujemy nowe przepisy i kulinarne inspiracje, ale zupełnie nowy składnik to wielkie wydarzenie! Tymczasem na polskim rynku debiutuje wyjątkowe warzywo – kalerosse™ To wyśmienite zielone warzywo będące połączeniem brukselki i jarmużu.
- Kategoria: Zboża/Nasiona
Dzięki bardzo dużej zawartości błonnika, niskiej zawartości tłuszczów nasyconych, oraz wysokiemu poziomu przeciwutleniaczy, orzechy należą jednych z najzdrowszych i najbardziej pożywnych przekąsek. Naukowcy sugerują, że tylko jedna garść orzechów dziennie zmniejszy ryzyko wielu chorób i obniży ryzyko śmierci.
- Kategoria: Nabiał
Już 15. stycznia 2017 r. po raz kolejny zagra Wielka Orkiestra Świątecznej Pomocy. Hochland zaangażował się w akcję i już wkrótce w Polskę wyruszy foodtruck sprzedający kanapki z serami Hochland. Dochód ze sprzedaży kanapek przekazany zostanie Fundacji WOŚP.
- Kategoria: Warzywa
Dynia – od lat coraz częściej gości w domach Polaków. Głównie jako bohaterka kuchennych eksperymentów, ale nie tylko. Gatunków dyni jest mnóstwo. Podobnie zresztą jak sposobów jej zastosowania w kuchni czy medycynie a nawet w pielęgnacji urody.
- Kategoria: Zboża/Nasiona
Dla wielu osób chleb tostowy to sprawdzony sposób na szybkie i smaczne śniadanie. Jest pyszny zarówno w połączeniu z mięsem i warzywami, wyjęty z tostera, jak również opiekany w opiekaczu posmarowany masłem i dżemem. Czasem jednak mamy ochotę na coś bardziej oryginalnego.
- Kategoria: Różne diety
Wegetarianizm nie jest w Japonii zjawiskiem zbyt powszechnym. Wśród wegetarian krąży nawet pogłoska, że niejedzenie mięsa w Kraju Kwitnącej Wiśni jest praktycznie niemożliwe. Tymczasem dania, w których nie ma ryb, owoców morza czy bulionu, także goszczą w japońskiej kuchni.
- Kategoria: Napoje
Może być białe, czerwone albo różowe. Wytrawne lub słodkie, bądź warianty pośrednie. Białe podaje się lekko schłodzone, czerwone – w temperaturze pokojowej. Pojawia się wszędzie tam, gdzie aromatyczne sery i oliwki, ale da się dobrać odpowiednie do prawie każdej potrawy. To już wiemy. Co jeszcze?
- Kategoria: Zdrowe jedzenie
Twoja pociecha to klasyczny Tadek - Niejadek? Starasz się, wymyślasz, eksperymentujesz, a na końcu słyszysz ponure „nie chcę”? Lista ulubionych składników skraca się z dnia na dzień, a Tobie brakuje już pomysłów? Spróbuj przekonać go pysznymi naleśnikami ze szpinakiem i z serem żółtym.
- Kategoria: Nabiał
Twardy, dojrzewający, miękki… od liczby rodzajów serów może naprawdę rozboleć głowa. Na świecie produkowanych jest bowiem aż 4 tys. ich typów, a w samej tylko Polsce – 90! Jak nie zgubić się w tym gąszczu smaków?
- Kategoria: Składniki odżywcze
Witamina B12 wciąż otoczona jest nimbem milczenia i często pomijana w suplementacji jako niezbędny składnik codziennej diety. Mało się o niej mówi, niestety – ze szkodą dla niej i nas samych. Bo witamina B12 to prawdziwy zastrzyk zdrowia dla ludzkiego organizmu
- Kategoria: Składniki odżywcze
Kwas foliowy odpowiada za rozwój wszystkich komórek organizmu. Jego niedobór może prowadzić do niedokrwistości, depresji, zaburzeń trawienia i innych problemów zdrowotnych. Niedostateczna ilość u kobiet w ciąży zwiększa natomiast ryzyko pojawienia się u dziecka groźnych chorób.
- Kategoria: Napoje
Woda to podstawa życia – wszyscy to wiemy. Ale nie każdy z nas zdaje sobie sprawę, jak wieloma mitami obrósł przez lata temat wody, jej czystości i zapotrzebowania na nią. Czy musi być butelkowana? Czy trzeba jej pić jak najwięcej? Czy wpływa na cerę? Mineralna dla niemowląt?
- Kategoria: Mięso i ryby
Ciąża to okres, w którym dużo większą wagę przywiązujemy do spożywanych posiłków i produktów, z których są one przygotowane. Wiele kobiet ma jednak czasem ochotę na potrawy niekoniecznie zalecane przez lekarzy. Czy wielbicielki sushi muszą z niego bezwzględnie zrezygnować w czasie trwania ciąży?
- Kategoria: Diety dla zdrowia
Wszyscy kochamy lato, słońce i wakacyjne wyjazdy. Jednak letnie upały mogą mocno dać się we znaki. Gdy słupek rtęci podnosi się powyżej 30 stopni warto nieco zmodyfikować swój jadłospis. Dobrze jest spożywać lekkie potrawy, które dodatkowo nie podniosą temperatury naszego organizmu.
- Kategoria: Nabiał
Sery holenderskie są przez nas chętnie wybierane, ale często nie wiemy, z czym – oprócz chleba z masłem czy w formie grzanki – można je łączyć, by zjeść smaczny i zarazem oryginalny posiłek. Podpowiadamy czym charakteryzują się sery holenderskie, jak je łączyć oraz przedstawiamy przepis na ser marynowany.