stolec-photoxpress 4076957Stolec to produkt końcowy procesu trawienia i wchłaniania. Może sygnalizować różne choroby przewodu pokarmowego, ale z jego wyglądu można się sporo dowiedzieć również o popełnianych przez nas błędach dietetycznych.

patison-sxc.hu-2-168114Popularny w kuchni śródziemnomorskiej i francuskiej ale niezbyt ceniony w Polsce. Niesłusznie, bo przy niskiej kaloryczności,  ma sporą wartość odżywczą, a przy tym właściwości lecznicze. Jak zatem możemy go wykorzystać w kuchni?

co-z-czym-jesc-photoxpress 15108635Nie ma chyba żadnej innej dziedziny życia, która bardziej obrosłaby mitami, niż żywienie. Warto rozprawić się z tymi, które są szczególnie często powielane. Wybór będzie trudny, bo racjonalna dieta musi się mierzyć i to na co dzień, z prawdziwą „mitologią”.

grzyby-sxc.hu 634682W czym „zamknąć” smak grzyba? Z czym najlepiej je przyrządzać? Jak powstają grzybowe wianuszki? Co oznacza wyrażenie „Czekać jak kania dżdżu”? Odpowiadamy na te i inne pytania, obalamy także mity dotyczące grzybów.

dieta-wg-grupy-krwi-introCzy słyszeliście o diecie, która na podstawie jednego wskaźnika precyzuje, jakie produkty należy spożywać, by utrzymać piękną sylwetkę? Jeśli nie, czas na małe przypomnienie. 30 lat temu amerykańscy lekarze opracowali dietę dostosowaną do grup krwi.

ser-zolty-bez-tajemnicSery żółte to bardzo popularne produkty spożywczy. Jeśli chcesz dowiedzieć się czym różnią się od siebie i do jakich potraw najlepiej nadają się najpopularniejsze odmiany sera żółtego, koniecznie przeczytaj niniejszy przewodnik.

lunchbox-introSamodzielnie przygotowane posiłki do pracy stają się w Polsce coraz bardziej popularne. I coraz częściej chcemy, by spełniały zasady zdrowego odżywiania. Przedstawiamy propozycje takich zdrowych posiłków, które możemy zabrać do pracy w lunchboxie.

Dieta przy niedowadze

Masz niedowagę i chciałabyś trochę przytyć? Nie zapychaj się słodyczami i tłustymi daniami, bo szkodzą nawet chudzielcom. Wybierając odpowiednią dietę możesz szybko przybrać na wadze w zdrowy sposób. Podpowiadamy jak to zrobić najlepiej.

docen-polskieNa medycynie, piłce nożnej i kulinariach znamy się wszyscy, a przynajmniej lubimy tak sądzić. Często sądzimy również, że polskie produkty spożywcze nie mają przed nami tajemnic. Czy tak jest w rzeczywistości? Sprawdź swoją wiedzę!

cukinie-photoxpress 11406116Szukasz smacznej i zdrowej propozycji na letni posiłek? Przygotuj wyśmienite, obfitujące w witaminy dania z bakłażana i cukinii! Podpowiadamy jakie  walory odżywcze i zdrowotne mają te włoskie warzywa oraz z czym najlepiej się komponują.

chrzan photoxpress 20229446Chrzan stanowi ważny element polskiej tradycji kulinarnej. Bez niego nie byłoby barszczu chrzanowego, dobrych ogórków kiszonych czy ćwikły. Jednak walory smakowe chrzanu ustępują miejsca jego właściwościom zdrowotnym.

sery-plesnioweJeszcze kilka lat temu sery pleśniowe były uznawane za produkt luksusowy, dostępy wyłącznie dla wybranych. Niewiele wiedzieliśmy o ich składzie, smaku czy sposobie przechowywania. Jeśli nie do końca wiesz „z czym to się je” zajrzyj do naszego przewodnika.

dieta-stres-photoxpress 603121Uczucie napięcia, podenerwowania i niepokoju jest całkiem naturalne i zdarza się każdemu. Ale gdy taki stan trwa dłużej, konsekwencje mogą być poważne. Jak temu zaradzić? Co jeść, a czego unikać, gdy łatwo poddajemy się stresowi?

swiatowy-dzien-mleka-photoxpress 225577525-go maja na całym świecie obchodzić będziemy Światowy Dzień Mleka. To dobra okazja, aby sprawdzić, czy w naszym menu jest odpowiednia ilość mleka lub nabiału. Jeśli nie, warto zmodyfikować dietę, bo produkty mleczne to cenne źrodło składników odżywczych.

siemie-lniane-sxc.hu 1013916Siemię lniane polecane jest jako źródło kwasów Omega-3 oraz doskonałego błonnika. Jak je spożywać, by wykorzystać maksimum z jego właściwości zdrowotnych? Kiedy spożywać w całości, a kiedy zmielone?

witamina-d-rak-sxc.hu 709348Chorzy na raka, u których w momencie diagnozy nowotworu występuje wysoki poziom witaminy D, mają większe szanse na przeżycie oraz dłuższe okresy remisji choroby, niż pacjenci z niedoborami tej witaminy. Sugerują to najnowsze badania naukowe.