Dieta przy niedowadze

Masz niedowagę i chciałabyś trochę przytyć? Nie zapychaj się słodyczami i tłustymi daniami, bo szkodzą nawet chudzielcom. Wybierając odpowiednią dietę możesz szybko przybrać na wadze w zdrowy sposób. Podpowiadamy jak to zrobić najlepiej.

docen-polskieNa medycynie, piłce nożnej i kulinariach znamy się wszyscy, a przynajmniej lubimy tak sądzić. Często sądzimy również, że polskie produkty spożywcze nie mają przed nami tajemnic. Czy tak jest w rzeczywistości? Sprawdź swoją wiedzę!

cukinie-photoxpress 11406116Szukasz smacznej i zdrowej propozycji na letni posiłek? Przygotuj wyśmienite, obfitujące w witaminy dania z bakłażana i cukinii! Podpowiadamy jakie  walory odżywcze i zdrowotne mają te włoskie warzywa oraz z czym najlepiej się komponują.

chrzan photoxpress 20229446Chrzan stanowi ważny element polskiej tradycji kulinarnej. Bez niego nie byłoby barszczu chrzanowego, dobrych ogórków kiszonych czy ćwikły. Jednak walory smakowe chrzanu ustępują miejsca jego właściwościom zdrowotnym.

sery-plesnioweJeszcze kilka lat temu sery pleśniowe były uznawane za produkt luksusowy, dostępy wyłącznie dla wybranych. Niewiele wiedzieliśmy o ich składzie, smaku czy sposobie przechowywania. Jeśli nie do końca wiesz „z czym to się je” zajrzyj do naszego przewodnika.

dieta-stres-photoxpress 603121Uczucie napięcia, podenerwowania i niepokoju jest całkiem naturalne i zdarza się każdemu. Ale gdy taki stan trwa dłużej, konsekwencje mogą być poważne. Jak temu zaradzić? Co jeść, a czego unikać, gdy łatwo poddajemy się stresowi?

swiatowy-dzien-mleka-photoxpress 225577525-go maja na całym świecie obchodzić będziemy Światowy Dzień Mleka. To dobra okazja, aby sprawdzić, czy w naszym menu jest odpowiednia ilość mleka lub nabiału. Jeśli nie, warto zmodyfikować dietę, bo produkty mleczne to cenne źrodło składników odżywczych.

siemie-lniane-sxc.hu 1013916Siemię lniane polecane jest jako źródło kwasów Omega-3 oraz doskonałego błonnika. Jak je spożywać, by wykorzystać maksimum z jego właściwości zdrowotnych? Kiedy spożywać w całości, a kiedy zmielone?

witamina-d-rak-sxc.hu 709348Chorzy na raka, u których w momencie diagnozy nowotworu występuje wysoki poziom witaminy D, mają większe szanse na przeżycie oraz dłuższe okresy remisji choroby, niż pacjenci z niedoborami tej witaminy. Sugerują to najnowsze badania naukowe.

chrzanChrzan jest jednym z nieodłącznych elementów wielkanocnej tradycji – obecny w święconce symbolizuje siłę witalną, którą ma nam zapewnić na cały rok. Chrzan to nie tylko dodatek smakowy do potraw, ma również dużo prozdrowotnych właściwości.

skorki-banana-photoxpress 3849610Banany są tak bogate w łatwo przyswajalne składniki odżywcze, że na dobrą sprawę można by żywić się tylko nimi. Ale cenne składniki znajdują się nie tylko w miąższu banana, ale także w jego skórce, którą można wykorzystać na różne sposoby.

sxc.hu eggs.mattquddatJajko - podstawowy składnik setek potraw, a przy tym prawdziwa skarbnica witamin, składników mineralnych i… ciekawostek. Bez niego trudno wyobrazić sobie wielkanocne śniadanie. Przygotuj się do Wielkanocy i sprawdź, czy wiesz o nim wszystko.

problematyczny-cukier-photoxpress 2320035Przestałaś słodzić kawę i herbatę i myślisz, że nadmiar cukru to nie twój problem? Możesz bardzo się mylić. W twojej diecie jest więcej cukru niż myślisz, bo jest ukryty w wielu gotowych produktach. A spożywasz je nie zdając sobie nawet sprawy, że to cukrowe bomby.

ryz-leczniczy-photoxpress 11109275Coraz częściej decydujemy się na ryż jako dodatek do potraw białkowych. I słusznie, bo ryż ma wiele wartości odżywczych, a nawet leczniczych. Kiedy jest szczególnie zalecany? Jaki ryż wybrać? Jak go gotować, by zawsze się udał?

omega-3-alzheimer-photoxpress 4865675Wiemy już, że kwasy omega-3 zawarte w tłustych rybach maja właściwości przeciwnowotworowe, spowalniające starzenie się, zmniejszające ryzyko chorób serca, zapalenia stawów, osteoporozy, depresji, ADHD i wielu innych. Teraz naukowcy udowadniają, że strzegą nas przed Alzheimerem.

ser-zolty-dla-dzieckaSpecjaliści biją na alarm: w diecie dzieci brakuje wapnia. I mało kto wie, że najlepszym źródłem wapnia są przetwory mleczne. Radzimy, kiedy wprowadzać wyroby podpuszczkowe do diety malucha, aby miał mocne i zdrowe kości.