- Kategoria: Zdrowe jedzenie
Moda na zdrowe odżywianie trwa. Coraz częściej przywiązujemy wagę do tego co jemy. Czytamy etykiety, liczymy kalorie, poszukujemy wysmakowanych inspiracji na zdrowe dania. Chcemy nakłonić Was do wykorzystywania zdobytej wiedzy, tak aby jeść makarony w zdrowej, lekkiej wersji.
- Kategoria: Zdrowe jedzenie
13 grudnia 2014 będzie ważnym dniem dla wszystkich osób dokonujących świadomych zakupów. Od tego dnia obowiązywać będą nowe przepisy w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności. Co to oznacza w praktyce?
- Kategoria: Zdrowe jedzenie
Nie ma chyba żadnej innej dziedziny życia, która bardziej obrosłaby mitami, niż żywienie. Warto rozprawić się z tymi, które są szczególnie często powielane. Wybór będzie trudny, bo racjonalna dieta musi się mierzyć i to na co dzień, z prawdziwą „mitologią”.
- Kategoria: Zdrowe jedzenie
Samodzielnie przygotowane posiłki do pracy stają się w Polsce coraz bardziej popularne. I coraz częściej chcemy, by spełniały zasady zdrowego odżywiania. Przedstawiamy propozycje takich zdrowych posiłków, które możemy zabrać do pracy w lunchboxie.
- Kategoria: Zdrowe jedzenie
Na medycynie, piłce nożnej i kulinariach znamy się wszyscy, a przynajmniej lubimy tak sądzić. Często sądzimy również, że polskie produkty spożywcze nie mają przed nami tajemnic. Czy tak jest w rzeczywistości? Sprawdź swoją wiedzę!
- Kategoria: Zdrowe jedzenie
Specjaliści biją na alarm: w diecie dzieci brakuje wapnia. I mało kto wie, że najlepszym źródłem wapnia są przetwory mleczne. Radzimy, kiedy wprowadzać wyroby podpuszczkowe do diety malucha, aby miał mocne i zdrowe kości.
- Kategoria: Zdrowe jedzenie
Dzień pizzy, musztardy, czekolady... oprócz uroczystości religijnych, czy państwowych w kalendarzu można znaleźć także nietypowe święta związane z jedzeniem. Część z nich związana jest z tradycjami, ale większość to nowe święta, często oryginalne lub śmieszne.
- Kategoria: Zdrowe jedzenie
Coraz częściej sięgamy po przetworzone produkty, bo oszczędzają nasz czas. Produkty takie są szybkie do przygotowania i tańsze. W cenie nie uwzględnione są jednak koszty negatywnego wpływu takiej żywności na nasze zdrowie. Jakie produkty są najgorsze i dlaczego?
- Kategoria: Zdrowe jedzenie
Twój partner jest łasuchem, a może nie wyobraża sobie życia bez mięsa? Uprawia sport, czy woli kibicować? Chcesz zatroszczyć się o jego dobre samopoczucie? Zaproponuj mu produkty spożywcze, które wzbogacą dietę i będą dopasowane do jego przyzwyczajeń.
- Kategoria: Zdrowe jedzenie
Odpowiednio dobrane pokarmy to nie tylko lepszy smak dania, ale i jego większa wartość odżywcza. Dzieje się tak dlatego, że prawidłowo dobrane produkty żywnościowe zwiększają nawzajem przyswajalność składników odżywczych.
- Kategoria: Zdrowe jedzenie
Fakt, że ocet jabłkowy dodaje energii, poprawia formę i utrzymuje w zdrowiu, znany był od tysiącleci. A od niedawna notuje się prawdziwy boom na naturalny ocet jabłkowy. Jakie ma działania lecznicze? Po czym poznać, że jest naturalny? Dlaczego eliksir octowo-miodowy?
- Kategoria: Zdrowe jedzenie
Producenci żywności chcieliby, żebyśmy przy kupowaniu żywności kierowali się tylko ceną i wygodą. Bo wtedy łatwiej im nami manipulować i skłaniać do kupna ich produktu, który dzięki dodatkowym składnikom chemicznym będzie miał atrakcyjniejszy wygląd i niższą cenę.
- Kategoria: Zdrowe jedzenie
Jeśli nasze nawyki żywieniowe nie są zdrowe, czas je zmienić. Warto wprowadzać zmiany stopniowo, by przyzwyczaić organizm do nowego sposobu odżywiania. Wtedy jest szansa, że nowe nawyki pozostaną z nami na całe życie.
- Kategoria: Zdrowe jedzenie
Leczenie dietą praktykowane jest od dawna w medycynie Dalekiego Wschodu. Przed zaproponowaniem terapeutycznej diety chiński lekarz bada konstytucję pacjenta, naturę jego choroby i rodzaj objawów, uwzględnia nawet porę roku i klimat.
- Kategoria: Zdrowe jedzenie
W zależności od pory dnia czy naszej aktywności organizm potrzebuje innych składników odżywczych, by dobrze funkcjonować i utrzymywać wszystkie funkcje życiowe na optymalnym poziomie. Oto co powinnaś jeść w określonych sytuacjach.
- Kategoria: Zdrowe jedzenie
Oswoiliśmy się już z zaleceniem wysokiego spożycia wody. Ale wielu dietetyków uważa, że to zalecenie odnosi się tylko do osób jedzących dużo mięsa, bo spożywanie mięsa w nadmiernych ilościach wymaga wody do wypłukania szkodliwych produktów przemiany materii.
- Kategoria: Zdrowe jedzenie
Osoby obciążone genetycznie ryzykiem zawału mogą je obniżyć jedząc dużo surowych warzyw i owoców - dowodzą badania naukowe, opublikowanych na łamach pisma "Plos Medicine". Wystarczy 5 porcji warzyw i owoców dziennie.
- Kategoria: Zdrowe jedzenie
Zastępowanie ryżu fasolką zmniejsza ryzyko wystąpienie objawów zwiastujących cukrzycę, takich jak wysokie ciśnienie, podwyższony poziom szkodliwych tłuszczów i cukru we krwi oraz niższy poziom "dobrego" cholesterolu HDL.