Czego nie jeść razem z lekami

Jeśli bierzesz jakieś leki i jednocześnie jesz określone produkty, leki mogą zadziałać nie tak jak powinny. Przyczyną tego są interakcje zachodzące między określonymi składnikami żywności a niektórymi lekami. Należy przede wszystkim zwracać uwagę na następujące produkty:

Zielone warzywa liściowe

Jeśli zażywasz leki rozrzedzające krew uważaj na zielone warzywa liściowe zawierające dużo witaminy K, która zwiększa krzepliwość krwi, a więc obniża efektywność działania leków rozrzedzających krew. Dawka leku przepisana przez lekarza dostosowana jest do twojego organizmu. Jeśli zatem przed zażywaniem leku jadłaś główkę sałaty dziennie, zjadaj nadal taką ilość, ale nie zaczynaj nagle stawać się fanatyczką sałaty jeśli wcześniej jadłaś jej mało lub wcale.

Dojrzałe sery

Jeśli zażywasz niektóre leki na depresję uważaj na sery takie jak parmezan czy ser pleśniowy. Są bogate w tyraminę, która w połączeniu z niektórymi lekami antydepresyjnymi może podwyższać ciśnienie krwi. Tyramina występuje również w produktach sojowych, czekoladzie, winie, piwie.

Alkohol

Jeśli zażywasz leki na depresję, lęki, cukrzycę, grypę i przeziębienie czy beta-blokery lub tabletki nasenne, uważaj na alkohol. Jeśli na ulotce dołączonej do leku jest informacja, że zażywając ten lek należy unikać picia napojów alkoholowych, oznacza to, że nie powinno się wypić nawet łyka. Alkohol wzmocni działanie efektów ubocznych leku i może powodować senność czy zaburzenia żołądkowe. Cukrzycy mogą przejść okresowe spadki poziomu cukru.

Kawa i napoje zawierające kofeinę

Jeśli zażywasz leki na astmę, stany lękowe czy obrzęki, jednoczesne picie kawy może spowodować kołatanie i przyspieszone bicie serca.

Nabiał

Jeśli zażywasz antybiotyki, produkty nabiałowe mogą utrudniać ich wchłanianie. W efekcie działanie antybiotyku nie będzie tak skuteczne jak powinno.

Sok z grapefruita

Jeśli zażywasz leki obniżające poziom cholesterolu, rozrzedzające krew, obniżające ciśnienie, leki uspokajające lub antydepresyjne, uważaj na cytrusy. Enzymy obecne w ściankach jelita cienkiego częściowo neutralizują leki. Owoce cytrusowe zawierają związek, który paraliżuje pracę enzymów, a wówczas do organizmu może trafić nawet 10 razy tyle leku, ile zalecono. Może to powodować bóle żołądka, biegunkę a czasami nawet uszkodzenie nerek.

oprac. barb
w oparciu o: CBS News

 

Zobacz również:

Dieta na poprawę nastroju


Dieta na chandrę

Demistyfikacja odtruwania


Demistyfikacja odtruwania

Obrzęki stóp


Sposoby na obrzęki stóp