8 zaskakujących właściwości młodego jęczmienia

Młody jęczmień (zielony jęczmień, trawa jęczmienna)  ma korzystny wpływ na nasz organizm i jest dobrym sprzymierzeńcem podczas walki i profilaktyki przed wieloma chorobami. Jeśli cierpisz na wrzodziejące zapalenie jelita grubego, chcesz zmniejszyć ryzyko chorób nowotworowych, wzmocnić układ odpornościowy bądź oczyścić organizm z toksyn to z pewnością powinieneś zainteresować się tą rośliną.

Jęczmień to jedna z roślin najwcześniej uprawianych na świecie jeśli chodzi o słodkie trawy. W historii znajdziemy o niej zapiski, setki lat p.n.e. Odkrywca leczniczych właściwości młodego jęczmienia nazywa go “najlepszym fast foodem natury”. Teraz na nowo odkrywamy i zaczynamy doceniać jego wpływ na nasz organizm. 

Roślina młodego jęczmienia w pierwszych tygodniach bardzo przypomina zieloną trawę. To właśnie stąd zawdzięcza swoją nazwę. Jęczmień na tym etapie zawiera najwięcej składników odżywczych i właściwości na których nam zależy. Nie zawiera jeszcze glutenu w swoim składzie. Zaraz po zebraniu jest suszony i zamykany w szczelnych opakowaniach (nie przepuszczających promieni słonecznych) w postaci sproszkowanego soku. 

Właściwości odżywcze młodego jęczmienia

W zielonym jęczmieniu znajdziemy mnóstwo witamin jak witamina A, witamina B1 (tiamina), witamina B2 (ryboflawina), witamina B3 (niacyna), witamina B6, kwas foliowy, witamina C (kwas askorbinowy), witamina E (alfa-tokoferol) i witamina K (filochinon). 

Posiada w swoim składzie także elektrolity: magnez, fosfor i potas wraz z innymi niezbędnymi minerałami jak cynk, żelazo i wapń. Jęczmień jest również bogaty w silne przeciwutleniacze i niezbędne aminokwasy oraz enzymy. Dostarcza naszemu organizmowi także cenny błonnik i nie wpływa negatywnie na poziom złego cholesterolu.

Korzyści zdrowotne wynikające z młodego jęczmienia

Młody jęczmień może być spożywany w postaci sproszkowanego soku (w tej formie ma najwięcej właściwości) lub tabletek. Podczas zbioru i przetwarzania przestrzegane są ścisłe zasady aby jak najskuteczniej zmniejszyć utratę jego cennych składników.

Poznajmy teraz jego właściwości:

Moc przeciwutleniaczy: młody jęczmień w swoim składzie posiada imponującą ilość antyoksydantów. Wraz z witaminą E i beta karotenem, jest on dostawcą enzymu dysmutazy ponadtlenkowej, który pozwala na neutralizowanie wolnych rodników, wytwarzanych podczas metabolizmu energetycznego. Ta właściwość pozwala zapobiegać rozwojowi szerokiej gamy chorób wywołanych przez stres oksydacyjny.

Wrzodziejące zapalenie jelita grubego: Jęczmień to cenny sprzymierzeniec podczas leczenia wrzodziejącego zapalenia jelita grubego. Stymuluje wytwarzanie i pracę przyjaznych bakterii. Pomaga to w łagodzeniu stanu zapalnego i innych objawów związanych z tą chorobą. Ma także wpływ na zrównoważenie płynności w jelicie i pomaga usuwać nagromadzone toksyny w organizmie

Detoks: Młody jęczmień jest bardzo dobrą rośliną do naturalnego detoksu organizmu. Usuwa nagromadzone w organizmie metale ciężkie jak np. ołów. Swoją właściwość zawdzięcza śladowym pierwiastkom cynku, selenu i miedzi a także bardzo dużej ilości chlorofilu i beta karotenu. 

Układ immunologiczny: Regularne spożywanie zielonego jęczmienia wpływa korzystnie na układ odpornościowy organizmu poprzez dostarczanie składników niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania. Mocny układ odpornościowy to solidna ochrona przed infekcjami i rozwojem wielu chorób, w tym śmiertelnych. 

Ochrona przed nowotworami: Młody jęczmień to skuteczny sprzymierzeniec również przy ograniczaniu ryzyka rozwoju chorób nowotworowych dzięki dysmutazie ponadtlenkowej. Jest to bardzo ważny enzym bariery antyoksydacyjnej organizmu. Ponadto zawiera również inne enzymy, które zdolne są do rozkładu i neutralizacji trujących efektów nadtlenku wodoru. Te same związku wspomagają również hamowanie namnażania komórek nowotworowych.

Ochrona przed promieniowaniem i uszkodzeniami komórek: Kolejny korzystnym czynnikiem na organizm człowieka jest wpływ młodego jęczmienia na ochronę komórek przeciw destrukcyjnym skutkom promieniowania. Regularne spożywanie soku jęczmiennego pomaga w ograniczeniu stresu radiacyjnego u ludzi, narażonych na promieniowanie.

Działa także ochronnie przed skutkami napromieniowania a nawet wspomaga odnawianie komórek i tkanek uszkodzonych w wyniku napromieniowania. Te właściwości są przypisywane zielonemu jęczmieniowi dzięki dużej obecności chlorofilu w składzie, który poprawia odporność na promieniowanie i stymuluje organizm do produkcji nowych komórek krwi. Zaleca się picie soku z młodego jęczmienia przed i po ekspozycji na promieniowanie rentgenowskie, aby zapewnić większą ochronę przed uszkodzeniami promieniotwórczymi 

Sprzymierzeniec w walce z uzależnieniami: Młody jęczmień to także skuteczny wspomagacz do walki z różnego rodzaju uzależnieniami. Obecność kwasu glutaminowego w trawie jęczmiennej hamuje głód szkodliwych materiałów jak alkohol, kawa, nikotyna, narkotyki czy też słodycze. 

Równowaga kwasowo-alkaliczna: Zielony jęczmień korzystnie przyczynia się do zrównoważenia kwasu alkalicznego w organizmie, który pomaga w redukcji nadmiaru kwasowości w organizmie. Nierównowaga kwasowo-alkaliczna jest często powodem zaburzeń snu, bólów serca, zmęczenia, zaparć i kruchych paznokci. 

Efekty odmładzające: Młody jęczmień w naturalny sposób stymuluje regenerację komórek bez żadnych skutków ubocznych. Istotne składniki takie jak chlorofil, witamina B i żelazo wspierają tworzenie białych i czerwonych krwinek w organizmie. Spowalnia również oznaki starzenia się komórek pomagając przy tym w utrzymaniu młodej i zdrowej skóry. 

Skutki uboczne młodego jęczmienia

Młody jęczmień jest rośliną na ogół bezpieczną dla ludzkiego organizmu, jednak niektóre osoby mogą być wrażliwe na niektóre z jego składników. W przypadku wystąpienia podrażnień skóry, wymiotów, rozwolnienia i innych niepokojących sygnałów, należy przerwać stosowanie i skonsultować się z lekarzem.

Zbiory młodego jęczmienia powinny odbywać się, gdy jest on w pierwszych fazach wzrostu i nie powinien zawierać wtedy glutenu w swoim składzie. Wszystko zależne jest jednak od producenta i jego określonych norm. W przypadku uczulenia na gluten należy skonsultować się z określonym producentem aby uzyskać takie informacje dla pewności.

Więcej o młodym jęczmieniu poczytasz na stronie autora.

Autor: Jakub Paśnik

Właściciel portalu NaturaOnline.pl opisującego zdrowe odżywianie i najpopularniejsze produkty związane z naturalną medycyną.