Ekologiczna żywność – czy warto?

Produkty określane jako ekologiczne muszą spełniać pewne standardy, które zabraniają używania nawozów sztucznych, pestycydów, herbicydów, hormonów i innych związków chemicznych. W takich warunkach uprawa jest trudniejsza a plony mniejsze. Dlatego też ceny takich produktów muszą być wyższe. Czy warto jednak płacić więcej za produkty ekologiczne? Czy są one na tyle zdrowsze, by rekompensować wyższą cenę? 

Jeśli wyższa cena sprawi, że kupisz i zjesz mniej warzyw i owoców, to z pewnością nie będzie to dobry wybór. W takim przypadku lepiej kupować produkty konwencjonalne i zadbać tylko o to, by ograniczyć ilość pestycydów i innych szkodliwych związków chemicznych zawartych w tych produktach.

Jak ograniczyć ilość spożywanych pestycydów?

  • Jedz różne warzywa i owoce, aby nie spożywać nadmiernej ilości produktów o najwyższej zawartości chemikaliów.

  • Dbaj o to, żeby twoja dieta była ogólnie zdrowa. Spożywając mnóstwo warzyw, owoców, roślin strączkowych, produktów pełnoziarnistych i orzechów, dostarczysz sobie wielu przeciwutleniaczy niwelujących szkodliwy wpływ chemikaliów.

  • Dokładnie myj wszystkie produkty przed spożyciem. Mycie nie usunie wszystkich chemikaliów ale ograniczy ich ilość. Więcej pestycydów usunie obieranie warzyw i owoców, ale jednocześnie usunie część ważnych substancji odżywczych.

 Kiedy nie warto oszczędzać na produktach ekologicznych?

Amerykańska Środowiskowa Grupa Robocza (Environmental Working Group) analizuje zawartość pestycydów w różnych owocach i warzywach i publikuje wyniki analiz w postaci dwóch bazowych list „Brudnego Tuzina”  i „Czystej 15”.  Pierwsza lista to produkty, w których kumuluje się najwięcej chemikaliów, a druga obejmuje produkty najmniej zanieczyszczone. Podgrupa „Brudny tuzin PLUS”  to produkty z pozostałościami pestycydów, ale nie na tyle licznymi, by zakwalifikować się do listy „Brudnego Tuzina”, jednak wyjątkowo toksycznymi dla systemu nerwowego. 

  1. „Brudny Tuzin”

    Wszystkie produkty z tej listy zawierały pozostałości kilku różnych pestycydów w ilości większej niż w innych produktach.

    Najnowsza lista, aktualna na 2015r. obejmuje następujące produkty: 
    jabłka, brzoskwinie, nektarynki, truskawki, winogrona, seler naciowy, szpinak, słodka papryka,  ogórki, pomidory koktajlowe, groch, ziemniaki.Czołówkę brudasów gonią borówki, sałata, wiśnie, śliwki i gruszki.
    A „Brudny Tuzin PLUS” to jarmuż i ostra papryczka.

  2. „Czysta 15”

    Produkty z tej listy w testach sprawdzających zawierały najmniejsza ilość pozostałości pestycydów, w większości z nich nie odkryto żadnych pestycydów. Tylko 5,5% badanych produktów z tej listy zawierało pozostałości 2 lub więcej pestycydów.

    Najczystsze produkty to: 
    awokado, słodka kukurydza, ananasy, kapusta, zielony groszek (mrożony), cebula,  szparagi, mango, papaya, kiwi, bakłażany, grapefruity, melon, kalafior, słodkie ziemniaki.

 Jeśli nie możemy zaopatrywać się tylko w ekologiczne produkty, najrozsądniejszym (najekonomiczniejszym) wyjściem jest  kupowanie konwencjonalnych produkty z listy „Czystej 15” i ekologicznych z listy „Brudnego Tuzina”. 

barb

 

Zobacz również:

Lecznicza natura


Siła natury

Przeciwutleniacze


Przeciwutleniacze

Żywność funkcjonalna


Żywność funkcjonalna