Kiszonki - z czym najlepsze

Czym byłaby polska kuchnia, bez aromatycznych, intensywnych w smaku i niezastąpionych kiszonych ogórków i kapusty? Stanowią one rarytas sam w sobie, nieodłączny składnik tradycyjnych potraw, a także mogą zmienić oblicze nawet najprostszych dań. Kiszonki to również sposób na wzmocnienie odporności.

Dania jednogarnkowe

Spośród dań jednogarnkowych zdecydowany prym w kuchni wiodą zupy. Pichcenie z wykorzystaniem zaledwie jednego naczynia coraz częściej dotyczy również dań obiadowych, takich jak gulasz, leczo, risotto, a nawet kaszotto. Dania jednogarnkowe są nie tylko mało skomplikowane ale i apetyczne. Jakich specjałów jednogarnkowych warto spróbować?

Co do jedzenia w podróży

Co zabrać ze sobą do przekąszenia w podróży? To pytanie nieustannie trapi nas w sezonie wakacyjnych podróży. Smaczne i proste w przygotowaniu przekąski, które można zjeść tak zarówno w samochodzie, jak i podczas dłuższego postoju, umilą wakacyjne podróże i skutecznie poskromią apetyt. Jakie produkty spożywcze najlepiej zabrać w trasę?

Przepis na kurczaka polecany dla sportowców

Filet z kurczaka oraz warzywa to ulubione składniki w diecie sportowców i amatorów aktywności fizycznej. A to dlatego, że dostarcza wszystkich najważniejszych wartości odżywczych, w tym tak istotnego przy budowie mięśni, pełnowartościowego i łatwo przyswajalnego białka. 

Co przygotować na piknik?

Kraciasty koc i kosz ze smakołykami to niemalże synonim każdego pikniku. Skąd się wziął piknik? Co powinno się znaleźć w piknikowym koszyku? Jako piknikowe menu proponujemy smakowite tartaletki z serem, szynką i piklami oraz sajgonki z serem i warzywami. 

Umami to piąty smak po słodkim, słonym, kwaśnym i gorzkim, uznany oficjalnie dopiero w 2000 roku. Ludzie określają ten smak jako „rosołowy”, „mięsny” czy „cząbrowy” albo po prostu „pyszny”. Niektórzy nazywają umami „piątym zmysłem”. 

Właściwości młodego jęczmieniaMłody jęczmień (zielony jęczmień, trawa jęczmienna)  ma korzystny wpływ na nasz organizm i jest dobrym sprzymierzeńcem podczas walki i profilaktyki przed wieloma chorobami. Jakie ma właściwości odżywcze i zdrowotne? W jakich przypadkach może nam pomóc?

Sposoby na niejadka

Twoja pociecha to klasyczny Tadek - Niejadek? Starasz się, wymyślasz, eksperymentujesz, a na końcu słyszysz ponure „nie chcę”? Lista ulubionych składników skraca się z dnia na dzień, a Tobie brakuje już pomysłów? Spróbuj przekonać go pysznymi naleśnikami ze szpinakiem i z serem żółtym.

Sushi dla zapracowanych

Pracownicy biurowi nie odżywiają się najlepiej. Wciąż bardzo popularne jest zamawianie na obiad fast foodów w rodzaju pizzy czy burgerów. Na szczęście coraz wyraźniejsze są także zdrowe tendencje żywieniowe. Jednym z ulubionych lunchów osób pracujących w biurowcach jest sushi.

Co zabrać na piknik?

Słońce, świeże powietrze, zielony park lub kwiecista łąka i błogi spokój – czego chcieć więcej? Kosza z jedzeniem! Wiosenne i letnie miesiące to idealny czas na piknik. Zobacz, jak go zorganizować i co zabrać ze sobą na posiłek pod chmurką.

Majówka we włoskim stylu

Zbliża się wyczekiwana przez wszystkich Majówka. Jak ją zaplanować, jeśli nie możemy pozwolić sobie na daleką podróż, a marzy nam się gorące włoskie słońce? A gdyby tak poczuć ten klimat bez konieczności wyjazdu za granicę? Oto receptura na spędzenie Majówki w iście włoskim stylu, we własnym domu.

Zdrowe nawyki żywieniowe

Od tego, co spożywa nasza pociecha zależy jej samopoczucie, sprawność intelektualna i ruchowa. Pierwszy, pożywny posiłek rozbudza i dodaje energii na początek aktywnego dnia. Jak zapewnić dziecku odpowiednią porcję składników mineralnych o poranku i sprawić, aby wspólne spożywanie stało się rytuałem?

Nie śmieciowemu jedzeniu w sklepikach

Od września ze szkolnych sklepików znika niezdrowa żywność. Chipsy, napoje energetyzujące i jedzenie typu instant mają zniknąć z diety uczniów. Nie jest jednak łatwo skłonić młodych ludzi do nagłej zmiany żywieniowych nawyków.

Co oznaczają symbole na etykietach

Na opakowaniach produktów spożywczych, poza podstawowymi informacjami, można znaleźć różnorodne oznaczenia graficzne. Symbole odnoszą się zarówno do żywności, jak i tworzyw, z których powstały opakowania. Inne akcentują pochodzenie produktu i jego specyficzne cechy.

Żywność ekologiczna czy warta ceny

W produkcji żywności ekologicznej zabranione jest używanie nawozów sztucznych, pestycydów, herbicydów, hormonów i innych związków chemicznych. Dlatego też ceny takich produktów muszą być wyższe. Czy jednak produkty ekologiczne są na tyle zdrowsze, by rekompensować wyższą cenę? 

Przepis na makaron na lekko

Moda na zdrowe odżywianie trwa. Coraz częściej przywiązujemy wagę do tego co jemy. Czytamy etykiety, liczymy kalorie, poszukujemy wysmakowanych inspiracji na zdrowe dania.  Chcemy nakłonić Was do wykorzystywania zdobytej wiedzy, tak  aby  jeść makarony w zdrowej, lekkiej wersji.

przepisy-zywnosc-sxc.hu 50544513 grudnia 2014 będzie ważnym dniem dla wszystkich osób dokonujących świadomych zakupów. Od tego dnia obowiązywać będą nowe przepisy w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności. Co to oznacza w praktyce?

co-z-czym-jesc-photoxpress 15108635Nie ma chyba żadnej innej dziedziny życia, która bardziej obrosłaby mitami, niż żywienie. Warto rozprawić się z tymi, które są szczególnie często powielane. Wybór będzie trudny, bo racjonalna dieta musi się mierzyć i to na co dzień, z prawdziwą „mitologią”.