Niedobór soduO szkodliwości soli mówi się dużo i od dawna. Wiemy, że nadmiar soli to nadciśnienie i miażdżyca. Ale sód jest też niezbędny do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Czy więc nie wylejemy dziecka z kąpielą ograniczając spożycie soli? Czy soli może być za mało?

Suplementy na bezpłodność?Życie w stresie, zbyt szybkie tempo, stosowanie używek, zaniedbywanie elementarnych potrzeb organizmu takich, jak odpoczynek i odżywianie, a także wpływ cywilizacji na organizm człowieka powodują coraz częstsze kłopoty z poczęciem potomstwa.

Zły cholesterol oporny na dietęZ najnowszych badań wynika, że poza  cholesterolem frakcji LDL,  zwiększającym ryzyko miążdżycy i zawału serca, istnieje dziedziczna odmiana "złego" cholesterolu, nie reagującego na dietę. I ta odmiana cholesterolu również zwiększa ryzyko chorób serca.

Procyjanidyny dla zdrowiaDowiedzione jest, że ludzie spożywający dużo owoców i warzyw nie tylko rzadziej chorują na serce, ale także są mniej zagrożeni rakiem. A to za sprawą flawonoidów, w które warzywa i owoce są bogate. Do flawonoidów o najsilniejszym działaniu należą procyjanidyny.

Cholesterol - czy się go bać?Dużo słyszysz o cholesterolu. O tym „dobrym” i o „złym”. Zastanawiasz się jaki cholesterol jest w produktach, które spożywasz? Czy rzeczywiście powinnaś ograniczać produkty z wysoką zawartością cholesterolu?

Suplementy witamin

Z badań przeprowadzonych przez niemieckich naukowców wynika, że duże dawki przeciwutleniaczy, takich jak witamina C i E zażywane w postaci suplementów zmniejszają wprawdzie ilość wolnych rodników, ale też niwelują niektóre korzyści wynikające z ćwiczeń.

Jakie suplementy wapniaWapń jest niezbędny dla prawidłowego funkcjonowania organizmu. A spożywamy go za mało (średnio pokrywamy tylko 50% zapotrzebowania). Dodatkowo mamy problemy z jego przyswajalnością. Czy potrzebujesz suplementów wapnia? Jakich?

Niedoceniane probiotykiTe przyjazne naszemu organizmowi mikroorganizmy funkcjonują jako drugi system odpornościowy. Biorą udział m.in. w pozbywaniu się toksyn, wytwarzaniu witamin, produkcji enzymów potrzebnych do trawienia laktozy i wielu innych reakcjach.

Suplementy diety

To, czy należy stosować różne suplementy diety, czy nie, stanowi dziś przedmiot ostrych sporów. Jedni uważają, że takie dodatki do żywności nic nie dają, a nawet szkodzą. Inni wyrażają się o nich entuzjastycznie. Komu wierzyć?

kiszona-kapusta-sxc.hu 659666Probiotyki - czyli szczepy bakterii, które wywierają korzystny wpływ na zdrowie - mogą chronić ciężko chorych pacjentów przed zapaleniem płuc. Szwedzcy naukowcy udowodnili, że probiotyki mogą chronić ludzi przed mniej przyjaznymi mikrobami i wywołanymi przez nie chorobami.

Koenzym Q10 przeciw starościKoenzym Q10, uznany jest przez wielu naukowców za najskuteczniejszy wśród przeciwutleniaczy opóźniających procesy starzenia się i zapobiegających wielu związanym z wiekiem chorobom, szczególnie chorobom serca.

BłonnikBłonnik to miotła czyszcząca nasze jelita ze złych produktów przemiany materii. Pomaga w zaparciach, biegunce, hemoroidach, walce z otyłością. Obniża poziom cholesterolu i trójglicerydów, stabilizuje stężenie glukozy we krwi. Jaki błonnik najlepszy?

Antyutleniacze a ekologiaOwoce i warzywa rosnące w niesprzyjających warunkach pogodowych czy atakowane przez szkodniki są dla ludzi zdrowsze, bo wydzielają znacznie więcej przeciwutleniaczy. Informują o tym naukowcy z amerykańskiego Departamentu Rolnictwa.

Siła naturyRośliny zawierają biologicznie czynne substancje, których rola i znaczenie są znacznie większe niż sądzono. Już bardzo niewielka ich ilość może chronić nasze zdrowie. To właśnie te substancje czynią niektóre rośliny leczniczymi.

PrzeciwutleniaczeTlen, niezbędny do życia, może być także szkodliwy dla naszych komórek. Naukowcy łaczą destrukcyjne reakcje utleniające z powstawaniem co najmniej 60 różnych chorób, uważanych dotąd za nieuleczalne oraz z procesem starzenia się.

Metale ciężkieŻyjemy w środowisku skażonym m.in. metalami ciężkimi. A metale ciężkie mogą być przyczyną groźnych zatruć, chorób układu krążenia, układu nerwowego, nerek, wątroby i chorób nowotworowych. Co stanowi zagrożenie? Jak się przed nim ustrzec?

Za dużo białka?Białko jest niezbędne i tak ważne dla wielu procesów życiowych, że nasz organizm nauczył się wykorzystywać powtórnie te cenne aminokwasy. W praktyce niedobory białka są bardzo rzadkie. Częściej mamy do czynienia z jego szkodliwym nadmiarem.

Mikro- i makroelementyCoraz częściej mówi się o niedoborze składników mineralnych i ich oddziaływaniu na zdrowie. Możliwe objawy niedoboru biopierwiastków to m.in. osłabienie mięśni, zaburzenia pracy serca, zaparcia aż do porażenia jelit lub spadek ciśnienia krwi aż do zapaści i inne.