Witamina D a choroby płucNiedobory witaminy D zaburzają rozwój i funkcjonowanie płuc - wynika z badań australijskich naukowców. Wcześniej wiadomo było, że niektóre choroby układu oddechowego przebiegają ciężej u osób ze zbyt niskim poziomem witaminy D w organizmie.

Cholesterol uszkadza mózgDieta bogata w cholesterol uszkadza mózg, prowadząc do osłabienia pamięci i innych objawów charakterystycznych dla choroby Alzheimera. Tak wynika przynajmniej z badań austriackich naukowców przeprowadzonych na szczurach.

Suplementy bywają groźneZiołowe i dietetyczne supplementy są coraz popularniejsze, bo sprawiają, że czujemy się lepiej, nasze stawy mniej bolą, kości są mocniejsze a serce zdrowsze. Ale w przypadku jednoczesnego zażywania niektórych leków i suplementów skutki mogą być groźne.

Niedobory witaminy D a otyłośćDzieci z niedoborami witaminy D gromadzą więcej tkanki tłuszczowej na brzuchu i szybciej tyją niż dzieci z prawidłowym poziome tego związku we krwi - wynika z pracy na łamach pisma "American Journal of Clinical Nutrition".

Witamina E a ryzyko udaruWitamina E o 22 proc. zwiększa ryzyko udaru krwotocznego i o 10 proc. zmniejsza ryzyko udaru niedokrwiennego - dowodzą amerykańscy naukowcy. Ich zdaniem zdrowy tryb życia i pilnowanie niskiego ciśnienia krwi jest korzystniejsze niż przyjmowanie witaminy E.

Więcej o witaminie DOstatnio pojawia się coraz więcej doniesień na temat korzystnego wpływu witaminy D na zdrowie. Może ona chronić przed osteoporozą, rakiem, chorobami serca, cukrzycą i depresją. A niedawno naukowcy odkryli, że również zmniejsza ryzyko odrzucenia przeszczepu płuca.

Olej rybny a ryzyko raka jelitaZdaniem naukowców, olej rybny, od dłuższego czasu polecany jako suplement wspomagający między innymi pracę serca i poprawiający stan zdrowia - wywołuje poważne zapalenia jelita grubego i raka okrężnicy u myszy. O badaniu informuje pismo Science.

Witamina C na dobry nastrójOsobom przyjmowanym ze wskazań nagłych do szpitali często brakuje witamin C i D. Okazuje się, że podawanie witaminy C szybko i w sposób statystycznie oraz klinicznie znaczący poprawia samopoczucie hospitalizowanych pacjentów - informuje pismo "Nutrition".

Suplementy na stawy nieskuteczneGlukozamina i chondroityna wchodzą w skład chrząstki, która pokrywa powierzchnie stawowe kości. Sprężysta, śliska chrząstka ułatwia ruchy w stawach i absorbuje wstrząsy. Ale okazuje się, że suplementy glukozaminy i chondroityny nie są już skuteczne.

Witamina B a demencjaWysokie dawki witamin z grupy B mogą zapobiegać wystąpieniu demencji i choroby Alzheimera, gdyż znacznie zmniejszają patologiczne kurczenie się mózgu u starszych osób, poprzedzające te choroby. Dowodzą tego brytyjskie badania.

Selen a rak pęcherzaSelenowi, jako jednemu z najsilniejszych przeciwutleniaczy, od dawna przypisuje się działanie chroniące przed nowotworami, chorobami serca i hamujące proces starzenia. Teraz okazuje się, że zwiększenie ilości selenu w diecie zmniejsza ryzyko raka pęcherza.

Wapń, a ryzyko zawałuMiliony ludzi na świecie, a zwłaszcza kobiet w okresie menopauzalnym, zażywa suplementy wapnia w obawie przed złamaniem kości. Ale okazuje się, że takie terapie mogą zagrażać naszemu zdrowiu, zwiększając ryzyko zawału.

Suplementy polifenoliSuplementy diety zawierające roślinne polifenole, obecne w wielu owocach i warzywach, mogą hamować absorpcję żelaza z pożywienia i zwiększać ryzyko anemii - wynika z amerykańskich badań, o których informuje pismo "Journal of Nutrition".

Zapalenie płuc i cynkKażdy może zachorować na zapalenie płuc. Najczęściej dotyka ono osoby ze słabszym systemem odpornościowym, w tym przede wszystkim osoby powyżej 70. roku życia. I w dodatku, w przypadku osób starszych ta choroba ma groźniejszy przebieg.

Odchudzające suplementyPopularne suplementy diety, jak L-karnityna, błonnik w tabletkach, poliglukozamina i inne nie pomagają w odchudzaniu się bardziej od placebo - wynika z dwóch najnowszych badań, o których informuje serwis internetowy EurekAlert.

Kwas fitynowy i minerałyKwas fitynowy zawarty w ziarnach zbóż, roślinach strączkowych i orzechach to przeciwutleniacz, wykazujący ponadto działanie przeciwnowotworowe. Niestety blokuje również biodostępność związków mineralnych i enzymów trawiennych.

witamina D a metabolizU starszych osób, mających często niedobory witaminy D, występuje zwiększone ryzyko zachorowania na zespół metaboliczny - ostrzegają holenderscy naukowcy. Informacje publikuje serwis internetowy Eurekalert.

Węglowodany a stany zapalneWęglowodany to niezbędny składnik naszej diety. Potrzebne są do prawidłowej pracy układu trawienia. Sprzyjają wydalaniu substancji toksyczne oraz regulują poziom sytości i głodu. Ale ich nadmiar prowadzić może do poważnych chorób.