Spis treści

Probiotyki niezbędne dla zdrowia

Probiotyki mają szansę stać się lekiem XXI wieku. Te przyjazne naszemu organizmowi mikroorganizmy funkcjonują jako drugi system odpornościowy. Biorą udział w transporcie środków odżywczych i pozbywaniu się toksyn, w tym szkodliwych bakterii typu salmonella i pałeczki coli, wytwarzaniu witamin, produkcji enzymów potrzebnych do trawienia laktozy i wielu innych.

Ich nazwa "probiotyk" pochodzi z języka greckiego i oznacza „dla życia” w przeciwieństwie do antybiotyków znaczących po grecku „przeciw życiu”.

Jak sobie radzili nasi przodkowie?

Nasi przodkowie cieszyli się takim zdrowiem, o jakim większość z nas może tylko marzyć. Ale żyli oni w zrównoważonym środowisku naturalnym, gdzie setki tysięcy korzystnych mikroorganizmów zamieszkiwało glebę i wody, przyczyniając się do przemiany istotnych składników w życiodajne mikroelementy, pobierane przez rośliny. Zwierzęta i ludzie, jedząc rośliny, spożywali również te przyjazne mikroorganizmy, które żyły potem w symbiozie w ich jelitach.

Odkrycie antybiotyków to niewątpliwie wielki postęp medycyny. Uratowało wiele istnień ludzkich. Bez antybiotyków wiele chorób infekcyjnych kończyłoby się śmiercią. Ale antybiotyki zabijają nie tylko chorobotwórcze bakterie, lecz także różne drobnoustroje przyjazne naszemu ustrojowi. Dodatkowo, obecnie obserwuje się rosnącą w zastraszającym tempie oporność zmutowanych bakterii na powszechnie stosowane leki. Wynika to nie tylko z nadużywania antybiotyków przez nas samych, ale także ze spożywania żywności skażonej antybiotykami. Bo antybiotyki są na masową skalę stosowane w hodowli zwierząt i drobiu i ich pozostałości wraz z obornikiem przedostają się do gleby a stamtąd pobierane są przez rośliny.

 

Zobacz również:

Kłopotliwe gazy


Uciążliwe gazy

Probiotyki na zapalenie płuc


Probiotyki na zapalenie płuc

Dieta a skład flory fakteryjnej


Dieta a skład flory bakteryjnej jelit