jajka-nadcisnienie-sxc.hu 1283295Informacje o szkodliwym wpływie jaj na układ krwionośny to już przestarzały mit. Naukowcy dowodzą, że nie tylko cholesterol z jaj nie jest taki groźny jak kiedyś sądzono, ale jaja mogą mieć wręcz dobroczynny wpływ na układ krwionośny.

alkohol-stawy-photoxpress 3797873Wśród czynników zwiększających ryzyko zachorowania na zapalenie stawów, dobrze udokumentowane jest palenie papierosów. Natomiast dotychczasowe doniesienia na temat związku spożywania alkoholu i zachorowalności na choroby reumatyczne nie były jednoznaczne.

szparagi-sxc.hu 1169858Sezon na szparagi jest krótki, trwa tylko kilka tygodni. Długa jest natomiast lista ich zalet – oprócz tego, że są zdrowe, apetyczne i łatwe w przygotowaniu, to uznaje się je również za afrodyzjaki. Jeśli więc do tej pory nie pojawiły się na naszych stołach, najwyższy czas, by to zmienić!

sushi-photoxpress_2346966Sushi jest coraz popularniejsze. Jedzą je prawie wszyscy w przekonaniu, że ryba jest zdrowa a surowa tym bardziej. Czy tak rzeczywiście jest? Czy jedząc surowego tuńczyka nie nafaszerujemy się toksyczną rtęcią czy pasożytami?

jogurt-photoxpress_3670166Jogurt, podobnie jak inne produkty mleczne, jest dobrym źródłem wapnia i białka, jednak prawdziwe korzyści z jego spożywania mogą zapewnić „dobre” bakterie, dodawane w procesie produkcji. Bakterie te pozwalają zachować równowagę mikroorganizmów w przewodzie pokarmowym.

woda-eleksir-zyciaKończące się lato to nie koniec letniej diety - warzywa, owoce i duża ilość wody to nieodłączni towarzysze naszego menu przez cały rok. Jak wiele tych produktów powinniśmy spożywać, aby dostarczyć nam i naszym maluchom potrzebne elementy?

stewia-introStewia jest 30 razy słodsza od cukru, a ma tylko nieznaczne ilości kalorii. W efekcie przy niezwykłej moc słodzącej, nie tuczy i na dodatek ma cenne właściwości zdrowotne. Choć znana od wieków, dopiero teraz robi zawrotną karierę.

seler-pietruszka-rak-piersi-sxc.hu_803603_23406961Zdaniem amerykańskich naukowców apigenina zawarta w selerze i pietruszce mogłaby znaleźć zastosowanie w leczeniu raka piersi, ale trudno jest znaleźć sponsora badań nad substancją łatwo pozyskiwaną z pospolitych warzyw.

cukier-pamiec-sxc.hu_1139333Spożywanie słodkich produktów upośledza funkcjonowanie mózgu i może pogorszyć procesy uczenia się i pamięci. Do takich wniosków doszli amerykańscy naukowcy. Wyniki ich badań zostały opublikowane na łamach "Journal of Physiology".

ryba-rak-jelita-sxc.hu_1310241Rak jelita grubego jest drugą najczęstszą przyczyną zgonów na nowotwory złośliwe. Ale ryzyko zachorowania na ten nowotwór możemy obniżyć spożywając regularnie ryby. Wątpliwe jest jednak czy podobne efekty da spożywanie suplementów z rybim olejem.

energetyzujace-napoje-photoxpress_3459030Coraz szybsze tempo życia odbija się na naszym zdrowiu. Czujemy się ciągle zmęczone i od samego rana sięgamy po stymulującą kawę czy herbatę. A napoje te w nadmiarze szkodzą, wypłukując minerały i witaminy.

505486_13784966-soja-mDwie porcje produktów sojowych dziennie mogą wpłynąć na zmniejszenie częstotliwości i nasilenia uderzeń gorąca, występujących u 75% kobiet w okresie menopauzy. Dowodzą tego amerykańscy naukowcy.

warzywa-krzyzowe-rak-sxc.hu_514454Warzywa krzyżowe, takie jak kapustne, liściowe i rzepakowate oraz rośliny oleiste i przyprawowe, nie tylko zmniejszają ryzyko zachorowania na raka piersi, ale mogą zwiększać szanse przeżycia w przypadku zachorowania.

oliwa-jednogatunkowa-mieszanaWybór właściwej oliwy extra vergine to nie lada wyzwanie. Co oznacza, że oliwa jest mieszana? I czy dobra oliwa jest wyłącznie oliwą jednogatunkową? Okazuje się, że odpowiedzi na te pytania są prostsze, niż się wydaje.

makaron-sxc.hu_1316582Makarony w stylu włoskim coraz częściej goszczą na naszych stołach. Jaką wartość odżywczą mają? Tuczą czy nie? Dlaczego poprawiają nastrój? Jak wybrać najlepszy makaron i jak go nie zepsuć niewłaściwym gotowaniem?

wysoki cholesterolWysoki poziom złego cholesterolu LDL to poważny czynnik rozwoju chorób ukladu krążenia.  Obniżyć go można spożywając żywność bogatą  m.in. w stanole roślinne. Co to są stanole i gdzie je znaleźć?

omega3-demencja-photoxpress_11206861Niskie spożycie kwasów omega-3 związane jest z szybszym starzeniem mózgu i kłopotami z pamięcią i funkcjami poznawczymi. Potwierdzają to kolejne badania naukowców, o których informuje pismo "Neurology".

cytrusy-udar-photoxpress_5248080Flawonoidy zawarte w owocach cytrusowych obniżają ryzyko udaru mózgu u kobiet. Po części wynika to  z przeciwzapalnego działania flawononów i ich korzystnego wpływu na ściany naczyń krwionośnych, z czym wiąże się niższe ryzyko miażdżycy.