ser-zolty-bez-tajemnicSery żółte to bardzo popularne produkty spożywczy. Jeśli chcesz dowiedzieć się czym różnią się od siebie i do jakich potraw najlepiej nadają się najpopularniejsze odmiany sera żółtego, koniecznie przeczytaj niniejszy przewodnik.

cukinie-photoxpress 11406116Szukasz smacznej i zdrowej propozycji na letni posiłek? Przygotuj wyśmienite, obfitujące w witaminy dania z bakłażana i cukinii! Podpowiadamy jakie  walory odżywcze i zdrowotne mają te włoskie warzywa oraz z czym najlepiej się komponują.

chrzan photoxpress 20229446Chrzan stanowi ważny element polskiej tradycji kulinarnej. Bez niego nie byłoby barszczu chrzanowego, dobrych ogórków kiszonych czy ćwikły. Jednak walory smakowe chrzanu ustępują miejsca jego właściwościom zdrowotnym.

sery-plesnioweJeszcze kilka lat temu sery pleśniowe były uznawane za produkt luksusowy, dostępy wyłącznie dla wybranych. Niewiele wiedzieliśmy o ich składzie, smaku czy sposobie przechowywania. Jeśli nie do końca wiesz „z czym to się je” zajrzyj do naszego przewodnika.

swiatowy-dzien-mleka-photoxpress 225577525-go maja na całym świecie obchodzić będziemy Światowy Dzień Mleka. To dobra okazja, aby sprawdzić, czy w naszym menu jest odpowiednia ilość mleka lub nabiału. Jeśli nie, warto zmodyfikować dietę, bo produkty mleczne to cenne źrodło składników odżywczych.

siemie-lniane-sxc.hu 1013916Siemię lniane polecane jest jako źródło kwasów Omega-3 oraz doskonałego błonnika. Jak je spożywać, by wykorzystać maksimum z jego właściwości zdrowotnych? Kiedy spożywać w całości, a kiedy zmielone?

chrzanChrzan jest jednym z nieodłącznych elementów wielkanocnej tradycji – obecny w święconce symbolizuje siłę witalną, którą ma nam zapewnić na cały rok. Chrzan to nie tylko dodatek smakowy do potraw, ma również dużo prozdrowotnych właściwości.

skorki-banana-photoxpress 3849610Banany są tak bogate w łatwo przyswajalne składniki odżywcze, że na dobrą sprawę można by żywić się tylko nimi. Ale cenne składniki znajdują się nie tylko w miąższu banana, ale także w jego skórce, którą można wykorzystać na różne sposoby.

sxc.hu eggs.mattquddatJajko - podstawowy składnik setek potraw, a przy tym prawdziwa skarbnica witamin, składników mineralnych i… ciekawostek. Bez niego trudno wyobrazić sobie wielkanocne śniadanie. Przygotuj się do Wielkanocy i sprawdź, czy wiesz o nim wszystko.

problematyczny-cukier-photoxpress 2320035Przestałaś słodzić kawę i herbatę i myślisz, że nadmiar cukru to nie twój problem? Możesz bardzo się mylić. W twojej diecie jest więcej cukru niż myślisz, bo jest ukryty w wielu gotowych produktach. A spożywasz je nie zdając sobie nawet sprawy, że to cukrowe bomby.

ryz-leczniczy-photoxpress 11109275Coraz częściej decydujemy się na ryż jako dodatek do potraw białkowych. I słusznie, bo ryż ma wiele wartości odżywczych, a nawet leczniczych. Kiedy jest szczególnie zalecany? Jaki ryż wybrać? Jak go gotować, by zawsze się udał?

omega-3-alzheimer-photoxpress 4865675Wiemy już, że kwasy omega-3 zawarte w tłustych rybach maja właściwości przeciwnowotworowe, spowalniające starzenie się, zmniejszające ryzyko chorób serca, zapalenia stawów, osteoporozy, depresji, ADHD i wielu innych. Teraz naukowcy udowadniają, że strzegą nas przed Alzheimerem.

zolty-serZimą zasadniczo polecane przez dietetyków są kasze oraz owoce i warzywa. Produktów, które dodadzą nam siły i uzupełnią brakujące witaminy i minerały, jest jednak o wiele więcej. Jednym z nich jest ser żółty - zdradzamy, jakie ma właściwości i co nam da jego spożywanie.

wodorosty-photoxpress 3457661Wodorosty czyli algi znane są od tysiącleci ze swoich zdolności do przedłużania życia, zapobiegania chorobom i wspomagania urody. Są przede wszystkim niezwykle cennym źródłem składników mineralnych. Jakie są ich właściwości lecznicze? Jak przygotowywać je do spożycia?

ryzykowna-kawa-photoxpress 4329971Liczne badania dowodzą zarówno pozytywnego jak i negatywnego wpływ kawy na zdrowie. Bez wątpienia jest ona bogata w przeciwutleniacze chroniące nas przed wielu groźnymi chorobami. Ale naukowcy ostrzegaja też, że kawa pita w nadmiarze może być zagrożeniem dla zdrowia.

pora-na-pomidoraPomidory trafiają na nasze stoły pod wieloma postaciami. Cenimy je nie tylko za ich smak i apetyczny kolor, ale przede wszystkim ze względu na ich korzystny wpływ na zdrowie i urodę. Warto po nie sięgać, zwłaszcza teraz, gdy trwa na nie sezon.

kasza sxc.huMakaron, ziemniaki czy ryż? Codziennie zastanawiamy się, z jakich produktów skomponować danie na obiad lub kolację. Dlaczego tak często zapominamy o kaszach? A warto włączyć je do naszej diety, bo posiadają wiele cennych właściwości odżywczych i zdrowotnych.

olej-rzepakowy-sxc.hu 1424129-mNazywany jest „oliwką północy” i już dawno przestał być synonimem niezdrowej diety. Zawiera wartościowe kwasy tłuszczowe oraz odżywcze witaminy, a swoimi walorami pokonał nawet oliwę z oliwek. I ma wszechstronne zastosowanie.