jagody acai - czy takie cudowne?

Jagody acai to ostatnio modny produkt. Okrzyknięto je super pożywieniem ze względu na bogactwo witamin i przede wszystkim przeciwutleniaczy, dzięki którym mają być antidotum na wszelkie choroby. Czy rzeczywiście tak jest?

Jak kupować jajka

- Wiem co jem - mówi Jerzy Janiczek o produktach fermy, którą prowadzi od 30 lat i zachęca konsumentów do spożywania jajek; podpowiada na co zwracać uwagę robiąc zakupy i rozprawia się z mitami dotyczącymi cennego produktu zamkniętego w skorupce.

Ciekawostki o kapuście

Kapusta jest jednym z najpopularniejszych warzyw. W Polsce pojawiła się już w XIV wieku, za sprawą kuchni niemieckiej. Polacy chętnie wykorzystują ją w postaci kiszonej; bigos, kapuśniaczek, farsz do pierogów i uszek czy surówka z kiszonej kapusty to tylko niektóre dania królujące na polskich stołach. 

Napoje energetyzujące

Napoje energetyzujące są coraz popularniejsze.  Zawierają duże ilości kofeiny, która może być na pewien czas swego rodzaju zastrzykiem energetycznym. Niestety krótkotrwałe pobudzenie może być okupione innymi problemami zdrowotnymi, czasami bardzo poważnymi.

Dlaczego warto jeść chleb

Pieczywo jest źródłem m.in. białka, witamin, składników mineralnych i błonnika. Mamy wysokiej jakości pieczywo. a mimo to jego spożycie spada. Dlaczego warto po nie sięgać, czym charakteryzują się podstawowe grupy pieczywa i na co zwracać uwagę robiąc zakupy?

Święto zakochanych tuż tuż. Jednym z walentynkowych prezentowych „pewniaków” jest czekolada. Za sprawą swoich właściwości produkt ten jest idealnym upominkiem dla drugiej połówki, ale przynosi także ukojenie osobom ze złamanym sercem.

Nie każdy 14 lutego będzie miał powód do świętowania walentynek. Jednak tego dnia singiel ma wybór. Może zignorować święto, co w natłoku wszechobecnych serduszek i zakochanych par jest nieco utrudnione. Może zamknąć się w domu i pogrążyć w czarnej rozpaczy lub… świetnie się bawić!

Moc ziarenek

Nasiona oleiste, orzechy, zioła. Te niepozorne produkty skrywają bogactwo cennych składników. Podpowiadamy, które nasionka i zioła włączyć do jadłospisu, by cieszyć się dobrym zdrowiem i znakomitym samopoczuciem.

Wino na karnawałKarnawał trwa. Przygotowując potrawy karnawałowe, warto od razu zaplanować, jakie podamy do nich wino. Umiejętnie skomponowane zestawy sprawią, że wino i potrawy będą wzajemnie wydobywać swój smak i wzmacniać swoje atuty. Podpowiadamy jak to zrobić.

Niezwykle odżywczy jarmuż

Mimo, że jarmuż to jedno z najstarszych warzyw, dziś jest przez większość z nas niedoceniane. A ma wyjątkowe właściwości odżywcze i zdrowotne. Warto go wykorzystać zwłaszcza zimą. Zobacz co takiego kryje w sobie to niesamowity warzywo i poznaj proste przepisy na jego przygotowanie.

jak-dobrac-wino-do-potrawyPrzez wiele lat polskie święta Bożego Narodzenia raczej nie kojarzyły się z winem. Pojawiały się „mocniejsze” trunki, część gospodarstw domowych rezygnowała też z alkoholu. Ale w miarę większego otwarcia na świat, mamy coraz większą chęć eksperymentowania.

ryba-inaczejPrzy świątecznym stole jest miejsce dla kulinarnych tradycjonalistów, ale i dla nowatorów, którzy w kuchni poszukują nowych smaków. To, kto jest kim, często okazuje się w sporze o wigilijne ryby. W efekcie karp coraz częściej znika z polskich stołów, a jego miejsce zajmują inne ryby.

pomarancze-photoxpress 5050815Wielu z nas pomarańcze kojarzą się ze świętami Bożego Narodzenia. I to nie dlatego, że w minionych latach można było je upolować w sklepach tylko przed świętami. W grudniu rozpoczyna się sezon na pomarańcze. Są wtedy najsłodsze i zawierają najwięcej składników odżywczych.

nie-tylko-karp-sxc.hu-1193281Ryby, podobnie jak barszcz z uszkami czy pierogi z kapustą i grzybami, należą do ścisłego kanonu wigilijnych potraw. Karp co roku gości na naszych stołach pod różnymi postaciami. Dlaczego jednak nie spróbować uciec od kulinarnej rutyny?

korzenne-przyprawy„Już pierników cały stół, każdy niby serce” - tak śpiewała Anna Jantar w utworze „Rosyjskie pierniki”. Pierniczki są symbolem szczęścia i dostatku, dlatego tych małych, kolorowych słodkości nie może zabraknąć na świątecznym stole.

ksylitolO cukrze, który uzależnia jak narkotyk, mówi się biała śmierć. Podnosi poziom glukozy powodując cukrzycę, a co za nią idzie, wiele różnych chorób. Alternatywą dla osób dbających o zdrowie, które nie chcą odmawiać sobie słodkich przyjemności, jest ksylitol.

patison-sxc.hu-2-168114Popularny w kuchni śródziemnomorskiej i francuskiej ale niezbyt ceniony w Polsce. Niesłusznie, bo przy niskiej kaloryczności,  ma sporą wartość odżywczą, a przy tym właściwości lecznicze. Jak zatem możemy go wykorzystać w kuchni?

grzyby-sxc.hu 634682W czym „zamknąć” smak grzyba? Z czym najlepiej je przyrządzać? Jak powstają grzybowe wianuszki? Co oznacza wyrażenie „Czekać jak kania dżdżu”? Odpowiadamy na te i inne pytania, obalamy także mity dotyczące grzybów.