Dobieramy wino do deseru

Ciepłe, letnie miesiące to czas, kiedy odżywiamy się warzywnymi sałatkami, lekkimi zupami, owocami i, oczywiście, deserami. Nasze podniebienia złaknione są lodów, sorbetów, delikatnej bezy czy tarty z dużą ilością owoców sezonowych. Podpowiadamy, jakie wina będą pasować do tych przysmaków

Jak jeść sushi

Sztuka jedzenia sushi tkwi w szczegółach. Oprócz sushi maki czy nigiri, które grają pierwsze skrzypce podczas uczty w japońskiej restauracji, serwuje się także tradycyjne dodatki, które wzbogacają doznania smakowe. Bez nich nie sposób delektować się sushi. O czym mowa?

Właściwości oleju kokosowego

Olej kokosowy jest szeroko wykorzystywany zarówno w kuchni, jak i w ramach wielu kuracji zdrowotnych i pielęgnacyjnych. Uznawany jest też za najzdrowszy olej, jaki możemy uzyskać. Poznajmy jego zastosowania i dowiedzmy się, jak skutecznie go wykorzystywać.

Wiosna pełna energii

Wiosna to najlepszy czas na zmiany w PEŁNYM tego słowa znaczeniu. Od czego zacząć? Według Nowej Piramidy Żywieniowej powinniśmy stawiać na produkty zawierające błonnik pokarmowy, którego spożycie jest kluczowe dla prawidłowego funkcjonowania przewodu pokarmowego.

Brokuł na raka wątroby

Warzywa kapustne, w tym przede wszystkim brokuły to nie tylko skarbnica witamin, ale nasz sprzymierzeniec w walce z rakiem. Naukowcy już wcześniej dowodzili, że mają one działanie ochronne przeciwko nowotworom piersi, prostaty i jelita grubego. A teraz, nowe badanie dodaje do tej listy raka wątroby.

Jak przyrządzić rybę

O zdrowotnych zaletach ryb nie trzeba nikogo przekonywać. O ich kulinarnych walorach również. Sposobów na przyrządzenie ryb jest wiele, ale zanim zabierzemy się do jego przygotowania, należy pamiętać o kilku ważnych zasadach, dzięki którym nasze danie będzie smakowało naprawdę wybornie.

Marskość wątroby od nadmiaru soli

Powszechnie wiadomo, że spożywanie zbyt dużej ilości soli związana jest z wysokim ciśnieniem krwi. Teraz, nowe badanie sugerują, że może to również prowadzić do uszkodzenia wątroby tak u dorosłych jak i rozwijających się embrionów. A sól z solniczki to ułamek tego, co spożywamy.

Jak pić wino przy odchudzaniu

Dieta odchudzająca rzadko kiedy wiąże się z przyjemnościami. Przeważnie polega na wyrzeczeniu się tego, co się uwielbia i przymuszeniu się do tego, do czego nie ma się za bardzo serca. Zakazane są więc chipsy, ciastka, pizza i gazowane napoje, a nakazany – sport i sałatka z jarmużu.

Dlaczego warto jeść buraki

Ciemnoczerwony kolor buraków pochodzi z fitoskładników, zwanych betalainami. Mają one niezwykle silne właściwości przeciwutleniające, przeciwzapalne i odtruwające. I to dlatego osoby regularnie jedzące buraki narażone są na niższe ryzyko wystąpienia wielu groźnych chorób.

Warto jeść zboża

Pieczywo i kasze towarzyszą nam każdego dnia. Dla większości osób te produkty są jednymi z podstawowych składników diety. Pełne witamin i wartości odżywczych zboża dodają energii, a ogromny wybór produktów zbożowych sprawia, że nie sposób się nimi znudzić! 

Fakty i mity na temat kurczaka

W ciągu ostatnich kilku lat wzrosło spożycie drobiu, a wraz z nim… liczba mitów na temat tego rodzaju mięsa. Otrzymujemy wiele sprzecznych komunikatów, słysząc z jednej strony o właściwościach zdrowotnych drobiu, z drugiej zaś – o ukrytych w tym mięsie antybiotykach.

Ciekawostki na temat dyni

Pazdziernik to sezon zbioru dyni. Kojarzy się z lampionami wydrążonymi z dyni i beztroską zabawą halloweenową. Ale dynia to cenne warzywo, ma duże wartości odżywcze i lecznicze.  I na dodatek  może być przygotowana na wiele sposobów. Warto więc wprowadzić ją na stałe do naszego jadłospisu.

Ciekawostki o kawie

Kawa to napój kultowy i znany od wieków. Bez tego aromatycznego trunku z ziaren kawowca wielu z nas nie wyobraża sobie poranka, a nawet całego dnia. 29 września obchodzimy Międzynarodowy Dzień Kawy i z tej okazji przedstawiamy trochę ciekawostek na jej temat.

Przepis na szybki obiad

Zbliża się rok szkolny, a wraz z nim przybywa obowiązków. Zaplanowanie dnia nie jest łatwe, kiedy mamy na głowie pracę, szkołę i domowe obowiązki. Podpowiadamy jak przygotować szybkie, ale pożywne obiady dla całej rodziny.

Zdrowa kasza jaglana

Polska kuchnia to coś więcej niż pierogi, bigos i zupa pomidorowa. Przekonaj się o tym - wróć do smaków dzieciństwa lub poeksperymentuj z tradycyjnymi daniami. Przypadający 25 sierpnia Dzień polskiej żywności to idealny pretekst, by to zrobić!

Warzywa zdrowsze po ugotowaniu

Uważa się, że warzywa i owoce w trakcie gotowania tracą witaminy i – w miarę możliwości – lepiej jeść je na surowo. Ale nie zawsze tak jest. Niektóre warzywa mają więcej wartości odżywczych po ugotowaniu. Jakie to warzywa?

Ciekawostki o ogórku

Ogórek, ogórek, ogórek,/Zielony ma garniturek/ I czapkę i sandały,/ Zielony, zielony jest cały - refrenu piosenki zespołu „Fasolki” nikomu nie trzeba przypominać. Tytułowe warzywo także jest w Polsce doskonale znane. Najwyższa pora uporządkować informacje na temat tego wąsatego warzywa.

Kuchenne przyprawy

Na jakość, aromat i smak przygotowywanych dań wpływa nie tylko świeżość poszczególnych składników, ale sposób w jaki przyrządzamy i czym przyprawiamy posiłki. To właśnie naturalne przyprawy nadają potrawom charakteru poprawiając i wyostrzając ich smak oraz zapach.