Jedzmy ryby nie tylko od świętaGłówne danie wigilijne na polskich stołach to zwykle karp. Jednak nie jest to bardzo wartościowa ryba. Istnieje cała masa ryb bogatych w składniki odżywcze, które powinny znaleźć się w naszym jadłospisie częściej niż tylko z okazji Świąt.

Pomidory na mocniejsze kości?Naukowcy odkryli, że likopenem, składnik soku pomidorowego, prawdopodobnie spowalnia rozkład komórek w kościach, chroniąc je przed uszkodzeniami. Być może więc niebawem sok pomidorowy będziemy stosowali do wzmocnienia kości i walki z osteoporozą.

Cukier i agresjaSłodkie napoje mogą niszczyć zęby, ale obniżają poziom agresji - donoszą naukowcy. Picie słodkich napojów może sprawić, że osoby o agresywnym usposobieniu reagują mniej impulsywnie, gdy zostaną sprowokowani.

Czosnek na nadciśnienieWiadomo, że czosnek ma korzystny wpływ na serce - między innymi dlatego, że redukuje ciśnienie tętnicze u pacjentów z nieleczonym nadciśnieniem. Teraz okazuje się, że jest skuteczny również przy nadciśnieniu utrzymującym się mimo podawania konwencjonalnych leków.

Jajko - doskonały pokarmJajko to najdoskonalsze źródło białka. Zawiera wszystkie aminokwasy, potrzebne do sprawnego funkcjonowania organizmu. A przede wszystkim jest bogate w lecytynę blokującą przyswajanie cholesterolu.

Leczniczy imbirImbir to jedna z najstarszych roślin leczniczych. Znany jest przede wszystkim jako bezpieczny i skuteczny lek na mdłości. Stosowany jest również na bóle głowy, cholerę, przeziębienia, biegunki, bóle żołądka, reumatyzm i choroby układu nerwowego.

Oliwa chroni wątrobęOliwa z oliwek jest znana ze swojego korzystnego wpływu na uład krążenia i odpornościowy. Okazuje się jednak, że oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia chroni także wątrobę przed szkodliwym wpływem nadmiaru wolnych rodników ".

Warzywa na raka piersiSpożywanie dużych ilości marchewki i warzyw kapustnych, w tym brokułów, może pomóc zredukować ryzyko raka piersi, zwłaszcza jego agresywnej odmiany. Dowodzą tego amerykańskie badania.

Ziemniak nie tuczyZiemniaki zaliczają się do produktów o wysokim indeksie glikemicznym, co według wielu nie sprzyja pozbyciu się zbędnych kilogramów. Ale okazuje się, że wcale nie muszą hamować procesu utraty wagi.

orzechy-len-stres-sxc-1108264_63445683Dieta bogata w orzechy włoskie i uzyskany z nich olej oraz olej lniany może ułatwić znoszenie stresu - informuje "Journal of the American College of Nutrition". Ponadto orzechy obniżają ciśnienie zarówno spoczynkowe jak i to w stresie.

Czosnek na serce cukrzykówCzosnek może zapobiegać kardiomiopatii, czyli uszkodzeniu mięśnia sercowego u chorych na cukrzycę - wynika z pracy, którą publikuje pismo "Journal of Agricultural and Food Chemistry".

Skąd cukierNadmiar cukru to nadwaga, choroby serca i cukrzyca, a nawet takie choroby jak nowotwory czy osteoporoza. Przestajemy słodzić kawę czy herbatę, ale dużo cukru spożywamy nawet nie zdając sobie z tego sprawy.

Okopowe a cukrzyca 1Wczesne wprowadzanie do dziecięcej diety warzyw okopowych, jak marchew czy ziemniaki, zwiększa ryzyko rozwoju cukrzycy typu 1 u dzieci z genetycznymi predyspozycjami do niej - zaobserwowali naukowcy z Finlandii.

Odchudzające mlekoPicie mleka w czasie diety odchudzającej pomaga w zrzucaniu zbędnych kilogramów i to niezależnie od stosowanej diety. Naukowcy sądzą, że odpowiedzialny za to jest wapń i witamina D, w które mleko jest bogate.

Dlaczego odstawić napoje gazowaneWiemy, że słodzone napoje sprzyjają otyłości. By się o tym przekonać wystarczy przeczytać na etykiecie ile kalorii zawiera szklanka takiego napoju. Ale to nie wszystko. Minusów jest znacznie więcej.

Brokuły dobre na stawyPrzeciwutleniacze z brokuła zapobiegają wielu groźnym chorobom, w tym nowotworom, chorobom serca i ciężkiej chorobie płuc występującej u palaczy. Teraz okazuje się, że mogą również zapobiegać zwyrodnieniom stawów.

Warzywa i owoce a rakNaukowcy wykazali, że jedzenie różnorodnej mieszanki warzyw obniża ryzyko raka płuc, zwłaszcza u palaczy. Osoby, których dieta jest dodatkowo wzbogacona o duży wybór owoców są wyraźnie mniej narażone na  płaskonabłonkowego raka płuc.

Czosnek dla zdrowiaHistoria czosnku jest stara jak świat. Nasi przodkowie używali go do konserwowania i przyprawiania mięsa oraz smarowali się nim, co miało zabezpieczyć ich przed pasożytami. Wierzono, że czosnek podnosi ducha, dodaje sił i odwagi.