alkohol-rak-sxc.hu_1354570Aktualne wytyczne na temat rozsądnego picia alkoholu nie wystarczą, by uchronić przed rakiem, bo nie uwzględniają najnowszej wiedzy na temat szkodliwości alkoholu. A niewątpliwie alkohol jest szkodliwy dla naszego zdrowia.

jagody-kosci-sxc.hu_820682Polifenole zawarte w jagodach nie tylko chronią przed wolnymi rodnikami, poprawiają wzrok, zmniejszają ryzyko chorób układu krwionośnego i cukrzycy. Z najnowszych badań wynika, że mogą mieć również duży wpływ na zdrowie kości.

slodkie-napoje-sxc.hu_591770Słodkie napoje sprawiają, że nasze kubki smakowe stają się mniej wrażliwe, a jednocześnie zwiększa się nasz apetyt na coraz słodsze przekąski. A gdy spożywany produkt nie wydaje się nam wystarczająco słodki, zaczynamy szukać czegoś słodszego.

obierki-jablka-miesnie-photoxpress_4794807Wiotczenie mięśni często towarzyszy różnym chorobom i jest elementem starzenia się. Jest to przypadłość dobrze rozpoznana, na którą nie ma lekarstwa. Okazuje się jednak, że pomóc może kwas ursolowy zawarty w skórce od jabłka.

ryba-serce-sxc.hu_1310241Ryzyko wystąpienia niewydolności serca u kobiet po menopauzie jest mniejsze, gdy często spożywają one ryby z konserwy, w postaci sałatki lub pieczone. Natomiast smażone ryby zwiększają to ryzyko. Tak przynajmniej wynika z obserwacji naukowców.

czerwone-mieso-sxc.hu_801548W trosce o własne zdrowie należy ograniczyć spożycie mięsa, w tym szczególnie wołowiny i wieprzowiny. Lepiej też całkowicie zrezygnować z jedzenia wędlin, takich jak szynka, salami i parówki - zaleca w najnowszym raporcie The World Cancer Research Fund.

Kawa na raka prostaty?

Mężczyźni regularnie pijący kawę - z kofeiną lub bez - mają mniejsze ryzyko zachorowania na agresywnego raka prostaty - sugerują badania przeprowadzone wśród niemal 48 tys. mężczyzn z USA. Jednak naukowcy nie wiedzą jeszcze dlaczego tak się dzieje.

kawa-rak-piersi-sxc.hu_1273334Kobiety, które piją dużo kawy mogą być mniej narażone na jeden z rodzajów raka piersi - informuje pismo "Breast Cancer Research". Ale eksperci radzą, by jednak skoncentrowac się na zdrowym stylu życia - mało alkoholu, duzo ruchu i właściwa waga.

truskawki-rak-przelyku-sxc.hu_1201963Truskawki są nie tylko niezwykle bogate w witaminy i minerały. Te smaczne owoce odkwaszają, działają bakteriobójczo, sprzyjają budowie czerwonych krwinek i ogólnie wzmacniają organizm. Okazuje się jednak, że to nie wszystko.

cayenne-odchudzanie-sxc.hu-1051981

Dodawanie do posiłków niewielkich ilości ostrej papryki Cayenne przyspiesza przemianę materii, zmniejsza apetyt i w efekcie sprzyja odchudzniu. A to dzięki zawartej w niej kapsaicynie. Dowodzą tego najnowsze badania amerykańskie.

syrop-klonowy-sxc.hu-1331111Syrop klonowy jest zdrowszy niż dotychczas przypuszczano. Okazuje się, że słodki kanadyjski specjał zawiera wiele związków o działaniu przeciwzapalnym i przeciwnowotworowym. Niektóre z nich występuja tylko w syropie klonowym.

orzechy-włoskie-m-photoxpress_1765863Orzechy włoskie zawierają więcej przeciwutleniaczy i o lepszych właściwościach zdrowotnych niż jakiekolwiek inne orzechy. Obniżają m.in. ryzyko chorób serca, niektórych rodzajów raka, kamicy żółciowej, cukrzycy typu II.

kawa dobra na serceKardiolodzy radzą, by odstawić kawę, bo podwyższa ciśnienie i przyspiesza puls.  Z najnowszych badań wynika jednak, że spożycie takiej ilości kofeiny, jaką zawierają trzy filiżanki kawy, jest dobre dla systemu krążenia i chroni przed zawałem.

Jagodowe na chorobę ParkinsonaFlawonoidy, a zwłaszcza procyjanidyny, w które bogate są owoce jagodowe, jabłka, truskawki, czerwone wino, a także gorzka czekolada i owoce cytrusowe obniżają ryzyko zachorowalności na chorobę Parkinsona. Dowodzą tego najnowsze badania amerykańskie.

Miód na odpornośćWiemy, że miód ma lecznicze wlaściwości i dlatego chętnie po niego sięgamy w przypadku przeziębienia i innych chorób. Ale nie wszyscy zdają sobie sprawę z tego, że aby ten dar natury leczył, należy spożywać go według ściśle określonych receptur.

skorupkoterapiaOsteoporoza to jedna z najczęstszych chorób cywilizacyjnych. Pierwsze objawy osteoporozy u mieszkańców dużych miast Europy występują już w wieku 30 lat. Co więcej, przypadki osteoporozy coraz częściej wykrywane są u dzieci w wieku 8-11lat!

Migdały przeciw cukrzycyZ badań naukowych wynika, że spożywanie migdałów może zmniejszyć odporność na insulinę i obniżyć poziom tzw. złego cholesterolu u osób ze stanem przedcukrzycowym. Naukowcy apelują, by włączyć je do codziennej diety.

Zielona herbata na demencjęKolejne badanie naukowe dowodzi, że regularne picie zielonej herbaty chroni mózg przed Alzheimerem i innymi formami starczej demencji, a ponadto spowalnia rozrastanie się komórek rakowych.