zielona-herbata-odchudzanie-sxc.hu_503062Zielona herbata może stać się sojusznikiem w walce z otyłością. Wg naukowców jej korzystny wpływ na masę ciała mogą już obserwować osoby pijące minimum jedną filiżankę zielonej herbaty dziennie.

sxc.hu_551862_16921495-ziemniak-nadcisnienieMit na temat tuczącego wpływu ziemniaków obalają najnowsze badania naukowców z USA. Zjadanie kilku z nich dziennie, przyrządzonych bez tłuszczu, obniża ciśnienie krwi niemal tak dobrze jak niektóre leki na nadciśnienie bez wpływu na masę ciała.

owies-sxc.hu_1214144A może owsianka na śniadanie? Większość z nas nie zdaje sobie sprawy, jak wiele korzyści zdrowotnych niesie ze sobą obecność owsa w diecie człowieka. A ma nie tylko pełno błonnika. Zobacz jakie korzyści daje owies.

naturalne-tłuszcze-trans-photoxpress_4551847Wiemy, że tłuszcze trans zawarte w margarynach mają negatywny wpływ na zdrowie. Ale naukowcy dowodzą, że naturalne tłuszcze trans zawarte w mleku i wołowinie nie tylko nie szkodzą, ale mają korzystny wpływ na zdrowie. Donosi o tym pismo "Advances in Nutrition".

orzechy-rak-piersi-photoxpress_1765863Włączenie orzechów włoskich do diety może nie tylko spowalnić wzrost raka sutka, ale także znacznie obniżyć ryzyko zachorowania na ten rodzaj raka - dowodzą amerykańscy naukowcy na łamach pisma "Nutrition and Cancer".

szafran-watroba-sxc.hu_749810Szafran, oprócz działania przeciwzapalnego i przeciwutleniającego, może hamować namnażanie się komórek raka wątroby i pobudzać ich obumieranie. Sugerują to badania naukowców z Emiratów Arabskich.

suszone-sliwki-sxc.hu_692397Suszone śliwki mogą wzmacniać kości, zwłaszcza w przypadku kobiet po menopauzie. W tym celu aukowcy zalecają profilaktyczne spożywanie 2-3 suszonych śliwek dziennie, a z czasem - od 6 do 10. Śliwki mogą być dodawane do wielu potraw.

nawadniajace-mleko-sxc.hu_1056910Aktywne dzieci powinny dostawać do picia mleko, bo zapobiega ono odwodnieniu lepiej niż woda. A ponadto stanowi dobre źródło wysokiej jakości białka, węglowodanów, wapnia i elektrolitów - dowodzą kanadyjscy uczeni.

photoxpress_14133344-cholesterolCholesterol jest niezbędny w naszym organizmie. Bierze udział w tworzeniu kwasów żółciowych i hormonów. Ale tak jak wszystko w nadmiarze, również cholesterol w wysokim stężeniu może spowodować bardzo poważne problemy zdrowotne. Jak się przed nimi bronić?

przyprawy-tluste-jedzenie-sxc.hu_1097282Dzięki dodatkowi przypraw, takich jak oregano, rozmaryn, cynamon, kurkuma czy czarny pieprz, można zredukować negatywny wpływ tłustego jedzenia na układ sercowo-naczyniowy - wynika z amerykańskich badań, które publikuje pismo "Journal of Nutrition".

czerwone-mieso-sxc.hu_201584Hot dogi, szynka, salami, mortadela, a także bekon i inne produkty z czerwonego mięsa znacznie zwiększają ryzyko cukrzycy typu 2. Wystarczy 50 g przetworzonego czerwonego mięsa dziennie, by ryzyko cukrzycy zwiększyło się o 51 proc.

winogrona-promienie-uvZwiązki obecne w winogronach chronią komórki ludzkiej skóry przed szkodliwym działaniem promieni UV emitowanymi przez słońce - wynika z hiszpańskich badań, które publikuje pismo "Journal of Agricultural and Food Chemistry".

fruktoza-serce-sxc.hu_1139332Wysokie dzienne spożycie fruktozy może w istotnym stopniu przyczyniać się do rozwoju chorób układu krążenia, gdyż prowadzi do wzrostu poziomu cholesterolu i trójglicerydów we krwi. Dowodzą tego badania naukowców z Uniwersytetu Kalifornijskiego.

tłuszcze-nastrój-m-photoxpress_14214718Tłuste przekąski, po które sięgamy by poprawić sobie samopoczucie, rzeczywiście spełniają swoją rolę. Zawarte w nich kwasy tłuszczowe wywołują bowiem w mózgu reakcję biologiczną redukującą odczuwanie smutku.

alkohol-nastolatki-sxc.hu_170752Wypijające duże ilości alkoholu nastoletnie dziewczyny są znacznie bardziej od chłopców narażone na uszkodzenie części mózgu odpowiedzialnych za pamięć i orientację przestrzenną, czyli np. na zdolność do prowadzenia pojazdów czy do trafienia we wskazane miejsce.

kukurydza-m-photoxpress_5161919Młode kolby kukurydzy polane masłem, ziarna kukurydzy w sałatce, płatki kukurydziane, olej czy mąka kukurydziana – wszystkie te produkty zawierają cenne składniki odżywcze. A przy tym mają także właściwości lecznicze.

ryba-lęki-sxc.hu_1310241Kwasy tłuszczowe omega-3, obecne w tłustych rybach morskich, mogą łagodzić stany zapalne w organizmie, a także lęki u młodych, zdrowych osób - wynika z amerykańskich badań na grupce studentów medycyny.

orzechy-cukrzyca-photoxpress_11507248Codzienna porcja orzechów zamiast ciastek pozwala skuteczniej kontrolować cukrzycę typu 2 i zapobiega komplikacjom, nie powodując przy tym wzrostu wagi - dowodzą kanadyjscy naukowcy na łamach pisma "Diabetes Care"..