niezdrowa-fruktoza-photoxpress_4352336Fruktoza, czyli cukier owocowy, spożywana w nadmiarze zwiększa odkładanie się tłuszczu w jamie brzusznej i w efekcie zwiększa ryzyko zawału serca i cukrzycy. Dowodzą tego wyniki badań opublikowane na łamach „The Journal of Nutrition”.

kawa-watroba-sxc.hu_1273334Spożywanie kawy może zmniejszac ryzyko włóknienia i marskości wątroby. Naukowcy sądzą, że ochronne działanie wobec wątroby mogą mieć składniki kawy odpowiedzialne za jej właściwości przeciwutleniające. O ich badaniach pisze pismo "Hepatology".

zielona-herbata-sprawnosc-sxc.hu_503537Amatorzy zielonej herbaty są w starszym wieku mniej narażeni na niesprawność, problemy z codziennym funkcjonowaniem i wykonywaniem podstawowych czynności, jak mycie się czy ubieranie. Do takich wniosków doszli japońscy naukowcy.

toksyczny-cukier-sxc.hu_1230235Zdaniem ekspertów cukier powinno się traktowac jak używki typu alkohol i tytoń i odpowiednio go opodatkować. A to dlatego, że jest toksyczny dla wątroby i sprzyja chorobom przewlekłym. Spożywany w małych ilościach nie szkodzi, ale spożywamy go za dużo.

photoxpress_14133344-tluszcze nasycone-mCukrzyca kobiet w ciąży zwiększa ryzyko poważnych powikłań stwarzających zagrożenie dla zdrowia i życia matki oraz dziecka. A ryzyko cukrzycy w ciąży zwiększają znacząco tluszcze zwierzęce w diecie.

kakao-rak-jelita-photoxpress_4911961Kolejne badania dowodzą, że flawonoidy z kakao mogą pomóc zapobiegać problemom jelitowym związanym ze stresem oksydacyjnym oraz chronić przed  rakiem jelita grubego.Wynika to prawdopodobnie z dużej koncentracji procyjanidyn w kakao.

kielbasa-rak-trzustki-sxc.hu_1241300Dowiedziono już, że czerwone oraz przetworzone mięso ma związek z rakiem jelita grubego. Teraz okazuje się, że już jedna kiełbaska dziennie zwiększa ryzyko zachorowania na raka trzustki aż o 19 procent. A palenie papierosow jeszcze pogarsza to ryzyko.

olej-rybny-nerwy-sxc.hu_1310241Nerwy obwodowe słabo regenerują się po uszkodzeniu. Istnieje więc zapotrzebowanie na terapie, które chroniłyby komórki nerwowe przed uszkodzeniem i sprzyjały ich regeneracji. Taką rolę mogą spełniać kwasy tłuszczowe omega-3.

czerwone-wino-rak-sxc.hu_1191614Naukowcy sugerują, że picie umiarkowanych ilości czerwonego wina może zmniejszać ryzyko zachorowania na raka piersi. Ale prawdopodobnie taki sam efekt przyniesie zjedzenie jabłka czy kawałek gorzkiej czekolady.

oliwa-m-689586_extra_virginOstre zapalenie trzustki jest związane z uszkodzeniem komórek tego narządu. Okazuje się jednak, że kwas oleinowy oraz flawonoidy zawarte w oliwie z oliwek z pierwszego tłoczenia i tłuszczu rybnym łagodzą objawy tej choroby.

Pociąg do słonego_photoxpress_2895079Pokarmy skrobiowe, takie jak płatki, chleb czy sucharki, wprowadzane do diety dziecka przed ukończeniem 6. miesiąca życia sprawiają, że dziecko w przyszlości ma większy pociąg do słonego smaku. Wykazali to amerykańscy naukowcy.

ryby-astma-photoxpress_3617066Zażywanie paracetamolu przez kobietę w ciąży oraz stosowanie antybiotyków w pierwszym miesiącu życia dziecka zwiększają ryzyko astmy u dziecka. Natomiast włączenie do diety malucha ryb obniży to ryzyko - wynika ze szwedzkich badań.

kiwi-sxc.hu_1343974Owoce kiwi znane są ze swych ponadprzeciętnych walorów odżywczych. Dotychczasowe badania wykazaly, że mogą zredukować ryzyko nowotworów, zakrzepicy i udaru. Teraz okazuje się, że są pomocne również przy nadciśnieniu.

wino-funkcje-poznawcze-m-photoxpress_3443516Resveratrol z czerwonego wina zażywany w stosunkowo małych dawkach poprawia przemianę materii u otyłych mężczyzn. Podobno efekty działania tej substancji są tak dobre, jak skutki znacznego ograniczenia kalorii w diecie.

Alkohol a rak piersiNawet małe ilości alkoholu, pite regularnie, zwiększają ryzyko raka piersi. I nie ma znaczenia czy alkohol pity jest w młodszym czy starszym wieku, ważna jest łączna ilość alkoholu wypita w życiu. Dowodzą tego amerykańscy naukowcy.

truskawki-sxc.hu_1339891Truskawki działaja odkwaszająco, krwiotwórczo, wzmacniająco i bakteriobójczo. Ale to nie wszystko. Chronią również żołądek przed uszkodzeniami spowodowanymi przez alkohol. Dowodzą tego badania międzynarodowego zespołu naukowców.

alkohol-rak-photoxpress_2498974Od dawna wiadomo, że nadmiar alkoholu może zwiększać ryzyko różnych nowotworów złośliwych, np. raka krtani, przełyku, jelita grubego, wątroby czy piersi. Teraz okazuje się, że zwiększa również ryzyko raka płuc.

imbir-rak-jelita-sxc.hu_1126718Korzeń imbiru, bardzo ceniony na Dalekim Wschodzie jako lek na przeziębienia i problemy z przewodem pokarmowym, może także chronić jelita przed stanem zapalnym i rakiem, o ile jest systematycznie zażywany.