Migdały przeciw cukrzycyZ badań naukowych wynika, że spożywanie migdałów może zmniejszyć odporność na insulinę i obniżyć poziom tzw. złego cholesterolu u osób ze stanem przedcukrzycowym. Naukowcy apelują, by włączyć je do codziennej diety.

orzechy-len-stres-sxc-1108264_63445683Dieta bogata w orzechy włoskie i uzyskany z nich olej oraz olej lniany może ułatwić znoszenie stresu - informuje "Journal of the American College of Nutrition". Ponadto orzechy obniżają ciśnienie zarówno spoczynkowe jak i to w stresie.

Orzechy nerkowca na cukrzycęCukrzyca typu 2 jest zaburzeniem w metabolizmie glukozy. Orzechy nerkowca mogą pomóc w profilaktyce cukrzycy typu 2 - potwierdzają badania naukowców z Kanady i Kamerunu, o których informuje pismo "Molecular Nutrition & Food Research".

Biały ryż i cukrzycaBiały ryż zwiększa prawdopodobieństwo cukrzycy typu II, ponieważ powoduje szybkie podnoszenie się poziomu cukru we krwi. Zastępując go ryżem brązowym  można zmniejszyć ryzyko zachorowania na cukrzycę nawet o jedną trzecią .

Otręby na cukrzycęOtręby pochodzące z przemiału takich zbóż, jak pszenica, owies lub żyto zawierają duże ilości witamin, zwłaszcza z grupy B, a także minerałów i włóknika. Teraz okazuje się, że mają również właściwości przeciwzapalne i obniżają ryzyko zgonu na cukrzycę.

Żytni czy pszenny chlebWiemy, że pełne ziarno jest zdrowe. Ale okazuje się, że nie tylko zewnętrzna powłoka ziarna, pełna błonnika i witamin jest tak korzystna dla naszego zdrowia.  Pod wieloma względami biała mąka żytnia jest lepsza niż otręby czy biała mąka z pszenicy.

AmarantusAmarantus to odkrycie XXI wieku. Ze względu na niebywale korzystne właściwości odżywcze, a przy tym lecznicze, ziarno amarantusa zalecane jest przy anemii, celiakii i cukrzycy, a ponadto w chorobie wieńcowej i nadciśnieniu.

orzechy-zdrowie-urodaWraz z nadejściem chłodów mamy większą skłonność do energetycznych przekąsek. Zamiast jednak sięgać po batonik, proponujemy schrupać parę orzechów. Dostarczą nam nie tylko energii, ale także cennych składników odżywczych.