Złocisty przedsmak jesieni: Polenta, czyli pomysł na kaszkę kukurydzianą

Zdawać by się mogło, że historia polenty ma swój początek w wieku XVI, kiedy to przywieziona z Ameryki przez Kolumba kukurydza zaczęła być uprawiana w Europie na szeroką skalę. Tymczasem już w starożytności Rzymianie raczyli się bardzo podobną potrawą, której postawę stanowiły ziarna pszenicy. Kilka tysiącleci temu powstała nie tylko sama receptura, ale i nazwa tego prostego, lecz sycącego dania. Polenta w języku łacińskim oznacza bowiem nic innego jak drobną kaszkę lub wyłuskane i rozgniecione ziarno.

Ten znany od wieków specjał kojarzy się przede wszystkim z kuchnią włoską, gdzie serwowany jest na kilka odmiennych sposobów. Inspirując się potrawami tworzonymi ze złocistych ziaren kukurydzy oraz wybierając szereg aromatycznych i dopełniających się smaków możliwe jest stworzenie dania, które w najmniejszym detalu nie będzie przywodzić na myśl posiłku typowego dla włoskiej kuchni ludowej. Dodatkami, które odsłonią nowe oblicze złocistej polenty stać się może trio najbardziej podstawowych składników kuchni włoskiej, do których zaliczają się świeże i soczyste pomidory, wyrazisty ser oraz odrobina aromatycznego, świeżego tymianku. 

Polenta zapiekana z serem i pomidorkami koktajlowymi

Składniki:

• 1 szklanka kaszy kukurydzianej

• 5 szklanek wody

• 1 ½ łyżeczki soli

• 1 łyżka masła

• 300 g sera Gouda MSM Mońki

• 300 g pomidorków koktajlowych

• 1 mały pęczek świeżego tymianku

• pieprz czarny świeżo mielony do smaku

Wykonanie:

Kaszkę kukurydzianą wsypać do zimnej, osolonej wody i często mieszając doprowadzić do wrzenia. Gotować na wolnym ogniu ok. 40 minut, nie zapominając o mieszaniu. Gdy kaszka wchłonie całą wodę i będzie już miękka dodać masło i wymieszać. Niskie naczynie do zapiekania wysmarować masłem. Wyłożyć połowę polenty i równo rozprowadzić na całej powierzchni. Na wierzch wyłożyć połowę pomidorków, połowę starkowanego na grubych oczkach sera i część poszarpanego tymianku. Doprawić świeżo zmielonym pierzem. Następnie wyłożyć pozostałą część polenty, a na polentę pomidorki, tymianek i ser żółty. Zapiec w rozgrzanym do 180°C piekarniku przez około 20 minut.

Smacznego!

 

Zobacz również:

Przepisy na dania ze zbóż i kasz


Ziarna zbóż - przepisy

Jedzmy kasze


Kasze na zdrowie

Jedzmy kasze


Zboża mniej znane