Siemię lniane - mielone czy pełne ziarno?

Siemię lniane polecane jest jako źródło kwasów Omega-3 oraz doskonałego błonnika. Jak je spożywać, by wykorzystać maksimum z jego właściwości zdrowotnych? Kiedy spożywać w całości, a kiedy zmielone?

Co daje siemię lniane?

Właściwości zdrowotne siemienia wynikają z dużej zawartości błonnika i kwasów Omega-3 oraz fitochemikaliów zwanych lignanami. Jedna łyżka mielonego siemienia zawiera 2 gramy wielonienasyconych kwasów tłuszczowych (w tym Omega-3) i 2 gramy błonnika oraz 37 kalorie.

Znane jest głównie jako środek przeciw zaparciom. Ale to nie jedyna zdrowotna właściwość siemienia. Może bowiem zmniejszać poziom cholesterolu, w tym przede wszystkim tego "złego" LDL i tym samym zmniejszać ryzyko chorób serca.

Nasiona lnu to również najczęściej stosowany surowiec śluzowy osłaniający przewód pokarmowy przed działaniem kwasów, co ma istotne znaczenie w przypadku stanów zapalnych i owrzodzeń błony śluzowej przewodu pokarmowego. Poza tym warstwa lnianego śluzu zatrzymuje szkodliwe związki i utrudnia ich wchłanianie.

Całe ziarna czy mielone?

Większość ekspertów zaleca spożywanie siemienia w formie mielonej. A to dlatego, że w takiej formie jest łatwiejsze do strawienia i lepiej przyswajalne. Siemię w formie pełnego ziarna może przejść przez jelita niestrawione i zostanie wydalone bez przyswojenia składników odżywczych. Ale mielone nasiona nie mają tak dużych właściwości powlekających jak pełne ziarno. Dlatego w przypadku dolegliwości żołądkowych, gdy chcemy osłonić blony śluzowe przewodu pokarmowegpo przed działaniem kwasów, spożywa się napar z pełnego ziarna. W przypadku zaparć, lepsze efekty uzyskamy spożywając mielone nasiona, które łatwiej pęcznieją w jelicie grubym, spulchniając jego zawartość i drażniąc nieznacznie ścianę jelita, co przyspiesza perystaltykę i w efekcie wypróżnienie.

W sprzedaży dostępne jest siemię w postaci całego ziarna lub mielone. Które wybrać? Całe ziarno dłużej utrzymuje świeżość. Możemy je zemleć w domu w młynku do kawy i przetrzymywać w szczelnie zamykanym pojemniku nawet kilka miesięcy. Jeśli zdecydujemy się na kupno już zmielonych nasion, zwróćmy uwagę na datę mielenia i termin przydatności do spożycia.

Jak spożywać?

Możliwości jest dużo. W przypadku zaparć najprościej dodać łyżkę mielonych nasion do porcji płatków śniadaniowych, jogurtu czy nawet majonezu lub musztardy dodawanych do kanapek czy sałatki. Można również dodawać je do sosów a nawet wypieków.

Jako lek osłaniający przewód pokarmowy spożywamy po pół szklanki śluzowatego naparu z nasion 2 razy dziennie między posiłkami.

barb

 

Zobacz również:

Sposoby na zaparcia


Sposoby na zaparcia

Optymalne zdrowie i żywienie


Zdrowy układ pokarmowy

Kłopotliwe gazy


Uciążliwe gazy