Orzechy zmniejszają ryzyko choróbDzięki bardzo dużej zawartości błonnika, niskiej zawartości tłuszczów nasyconych, oraz wysokiemu poziomu przeciwutleniaczy, orzechy należą jednych z najzdrowszych i najbardziej pożywnych przekąsek. Naukowcy sugerują, że tylko jedna garść orzechów dziennie zmniejszy ryzyko wielu chorób i obniży ryzyko śmierci.

Przepisy na tosty

Dla wielu osób chleb tostowy to sprawdzony sposób na szybkie i smaczne śniadanie. Jest pyszny zarówno w połączeniu z mięsem i warzywami, wyjęty z tostera, jak również opiekany w opiekaczu posmarowany masłem i dżemem. Czasem jednak mamy ochotę na coś bardziej oryginalnego.

Wiosna pełna energii

Wiosna to najlepszy czas na zmiany w PEŁNYM tego słowa znaczeniu. Od czego zacząć? Według Nowej Piramidy Żywieniowej powinniśmy stawiać na produkty zawierające błonnik pokarmowy, którego spożycie jest kluczowe dla prawidłowego funkcjonowania przewodu pokarmowego.

Warto jeść zboża

Pieczywo i kasze towarzyszą nam każdego dnia. Dla większości osób te produkty są jednymi z podstawowych składników diety. Pełne witamin i wartości odżywczych zboża dodają energii, a ogromny wybór produktów zbożowych sprawia, że nie sposób się nimi znudzić! 

Zdrowa kasza jaglana

Polska kuchnia to coś więcej niż pierogi, bigos i zupa pomidorowa. Przekonaj się o tym - wróć do smaków dzieciństwa lub poeksperymentuj z tradycyjnymi daniami. Przypadający 25 sierpnia Dzień polskiej żywności to idealny pretekst, by to zrobić!

Dlaczego warto jeść chleb

Pieczywo jest źródłem m.in. białka, witamin, składników mineralnych i błonnika. Mamy wysokiej jakości pieczywo. a mimo to jego spożycie spada. Dlaczego warto po nie sięgać, czym charakteryzują się podstawowe grupy pieczywa i na co zwracać uwagę robiąc zakupy?

Moc ziarenek

Nasiona oleiste, orzechy, zioła. Te niepozorne produkty skrywają bogactwo cennych składników. Podpowiadamy, które nasionka i zioła włączyć do jadłospisu, by cieszyć się dobrym zdrowiem i znakomitym samopoczuciem. 

siemie-lniane-sxc.hu 1013916Siemię lniane polecane jest jako źródło kwasów Omega-3 oraz doskonałego błonnika. Jak je spożywać, by wykorzystać maksimum z jego właściwości zdrowotnych? Kiedy spożywać w całości, a kiedy zmielone?

ryz-leczniczy-photoxpress 11109275Coraz częściej decydujemy się na ryż jako dodatek do potraw białkowych. I słusznie, bo ryż ma wiele wartości odżywczych, a nawet leczniczych. Kiedy jest szczególnie zalecany? Jaki ryż wybrać? Jak go gotować, by zawsze się udał?

kasza sxc.huMakaron, ziemniaki czy ryż? Codziennie zastanawiamy się, z jakich produktów skomponować danie na obiad lub kolację. Dlaczego tak często zapominamy o kaszach? A warto włączyć je do naszej diety, bo posiadają wiele cennych właściwości odżywczych i zdrowotnych.

makaron-sxc.hu_1316582Makarony w stylu włoskim coraz częściej goszczą na naszych stołach. Jaką wartość odżywczą mają? Tuczą czy nie? Dlaczego poprawiają nastrój? Jak wybrać najlepszy makaron i jak go nie zepsuć niewłaściwym gotowaniem?

owies-sxc.hu_1214144A może owsianka na śniadanie? Większość z nas nie zdaje sobie sprawy, jak wiele korzyści zdrowotnych niesie ze sobą obecność owsa w diecie człowieka. A ma nie tylko pełno błonnika. Zobacz jakie korzyści daje owies.