Cebula i czosnek mogą chronić przed zachorowaniem na raka jelita grubego

Cebula i czosnek, oprócz walorów smakowych, mogą również chronić przed nowotworami, zwłaszcza przed rakiem jelita grubego. Dowodzą tego najnowsze chińskie badania.  

Warzywa cebulowe są uprawiane na całym świecie i są powszechnym składnikiem posiłków na całym świecie.

Wcześniejsze badania wykazały, że niektóre związki występujące w warzywach cebulowych - w tym flawanole i związki siarki organicznej - są bioaktywne. Wykazano, że niektóre hamują rozwój raka.

Naukowcy z First Hospital of China Medical University niedawno postanowili zbadać, czy spożywanie większych ilości tych warzyw może zapobiec rozwojowi raka jelita grubego. Niedawno opublikowali wyniki swoich badań w Asia-Pacific Journal of Clinical Oncology.

Rak jelita grubego, jest jednym z najczęściej występujących nowotworów zarówno u mężczyzn jak i kobiet.

Naukowcy są świadomi pewnych żywieniowych czynników ryzyka rozwoju raka jelita grubego, takich jak spożywanie dużych ilości czerwonego lub przetworzonego mięsa. Jednak mniej wiedzą o żywności, która może chronić przed tym rakiem.

Cebula i czosnek w zapobieganiu nowotworom

Naukowcy badali już, czy warzywa cebulowe mogą zmniejszyć ryzyko raka jelita grubego. I chociaż niektórzy doszli do wniosku, że wpływ cebulowych na zachorowalność na raka jelita grubego jest duży, inni twierdzili coś wręcz przeciwnego.

Autorzy najnowszych badań uważają, że różnice w wynikach wynikają częściowo ze sposobu zbierania danych. Na przykład niektóre badania ujmowały do analizy wszystkie warzywa cebulowe w jedną grupę, a inne nie zawierały danych z niektórych, rzadziej spotykanych, rodzajów warzyw z cebulowych.

Mając to na uwadze, naukowcy zdecydowali się przeprowadzić badanie, które wierniej uchwyci wpływ warzyw cebulowych na ryzyko raka jelita grubego.

Chińskie badanie oparte było na dwóch grupach ludzi:  pierwsza to 833 osób z rakiem jelita grubego a druga kontrolna obejmowała 833 uczestników bez niego. Badani z obu grup byli podobni pod względem wieku, płci i miejsc zamieszkania.

Każdy uczestnik był ankietowany, a jego nawyki żywieniowe rejestrowano przy użyciu zatwierdzonego kwestionariusza żywnościowego.

Zalety warzyw cebulowych

Naukowcy odkryli, że istnieje istotny związek między poziomem spożywanych warzyw cebulowych, a ryzykiem zachorowania na raka jelita grubego.  W szczególności u osób dorosłych, które były w grupie spożywającej najwięcej warzyw cebulowych, ryzyko rozwoju raka jelita grubego było o 79 procent niższe niż u osób z grupy spożywającej najmniej tych warzyw. 

Odwrotną zależność zaobserwowano w ogólnym spożyciu warzyw cebulowych, jak również w określonych typach tych warzyw, a mianowicie główek czosnku, łodyg czosnku, porów, cebuli i dymki.

Korelacja była istotna zarówno u mężczyzn, jak i u kobiet. Jest to interesujące, ponieważ w niektórych wcześniejszych badaniach zaobserwowano różnice między płciami. Na przykład w amerykańskim badaniu z 2012 roku stwierdzono słabo ochronne działanie u kobiet i niewielki wzrost ryzyka raka jelita grubego u mężczyzn.

Jak już wspomniano, wcześniejsze badania dotyczące warzyw cebulowych i ryzyka zachorowania na raka jelita grubego dawały sprzeczne wyniki. Jednak dowody przemawiające za ochronnym działaniem cebulowych w chorobach nowotworowych rosną.

Na przykład włoskie badanie z 2006 roku, przeprowadzone z uczestnikami z Europy Południowej, wykazało odwrotną korelację między częstością spożywania warzyw cebulowych a ryzykiem wystąpienia kilku typowych nowotworów.

Podobnie w metaanalizie przeprowadzonej w 2014 roku przez włoskich naukowców, zbadano powiązania między spożyciem warzyw cebulowych a obecnością polipów gruczolakowatych, które są prekursorami raka jelita grubego.

Autorzy tego badania doszli do wniosku, że zwiększone spożycie warzyw cebulowych może być związane ze zmniejszeniem ryzyka polipów gruczolakowatych jelita grubego.

Prosta zmiana diety

Zwiększenie spożycia tej grupy warzyw jest prostą zmianą stylu życia, która może pomóc zmniejszyć ryzyko raka jelita grubego. Oczywiście spożywanie samych warzyw nie zmniejszy ryzyka nowotworu w znaczący sposób, ale zastosowane w połączeniu z innymi zmianami dietetycznymi, mogą mieć znaczenie. 

Zdaniem naukowców znaczenie ma również sposób przygotowania cebulowych. I tak na przykład gotowanie może znacząco zmienić ich skład chemiczny. To może wyjaśniać, dlaczego badania prowadzone w różnych populacjach dawały różne wyniki. Dobrze, by przyszłe badania wzięły to pod uwagę.

Wniosków nie można jeszcze wyciągnąć, ale jeśli wyniki zostaną powtórzone, dodanie dodatkowej cebuli i czosnku do naszych potraw może być smacznym sposobem na zmniejszenie ryzyka raka jelita grubego.

barb

Zobacz też:

Czosnek na serce


Czosnek dla serca

Przeciwnowotworowe kapustne


Kapustne na raka

Bakteriobójcza cebula


Bakteriobójcza Cebula