Spis treści

Lecznicza Soja

Wartości odżywcze soi

Żadna z roślin nie może poszczycić się takimi wartościami odżywczymi jak soja. Dostarcza od 30% do nawet 50% białka wysokiej jakości. Skład aminokwasowy tego białka jest najbardziej zbliżony, spośród wszystkich strączkowych, do składu białka zwierzęcego.

Soja jest też bogata w błonnik i wielonienasycone kwasy tłuszczowe. Zawiera bardzo dużo potasu (aż 2000 mg na 100 g), sporo wapnia (220 mg na 100 g), poza tym żelazo, magnez, fosfor.

Ziarno soi to także cenne źródło witamin, w tym witaminę A, B1 (bardzo dużo, bo aż 1100 mcg%), PP, E, K, kwas pantotenowy i inne witaminy z grupy B.

 

Zobacz też:

Przeciwnowotworowe kapustne


Kapustne na raka

Bakteriobójcza cebula


Bakteriobójcza Cebula

Czosnek na serce


Czosnek dla serca