Spis treści

Rzepa na kaszel

Rzepa jest bez wątpienia najstarszym warzywem jakie jadał człowiek. Świadczą o tym jej resztki znalezione w wykopaliskach z okresu neolitu w wielu krajach. Popularna pozostała w niektórych krajach Europy Zachodniej a w Stanach Zjednoczonych, do których rzepa zawitała dopiero w XVI w. jada się ją tak jak u nas np. buraki.

Wartości odżywcze rzepy

100 g rzepy dostarcza tylko 33 kalorii. Z witamin ma sporo witaminy C (10-28 mg), trochę B1 (47 mcg), i B2 (66 mcg) oraz karotenu (0,06 mg). Z soli mineralnych zawiera po trochu wapnia (49 mg), potasu (238 mg), fosforu (31 mg), magnezu (7,4 mg) oraz żelaza, fluoru, kobaltu, siarki, jodu.

 

Zobacz też:

Brokuły na raka i dla palaczy


Brokuł na raka

Chrzan na lepsze trawienie


Chrzan na trawienie

Por na nerki


Por na nerki