Spis treści

Likopen z pomidorów

 

Pomidor pełen likopenu

Pomidory podobnie jak ziemniaki pochodzą z Ameryki Południowej, gdzie do dzisiaj rosną dziko. W wieku XIX rozpoczęły karierę w Europie i Ameryce Północnej. Wcześniej uważano je w Europie za trujące, prawdopodobnie z powodu przykrego zapachy wydzielanego przez liście i łodyżki.

Liście i łodygi pomidorów, podobnie jak u ziemniaków, są rzeczywiście trujące i dlatego po zrywaniu owoców należy umyć starannie ręce. Trująca substancja – solanina znajduje się także w zielonych owocach, przy czym nie ginie ona w procesie gotowania, lecz w czasie dojrzewania. W nasionach zostaje jedynie śladowo.

 

Zobacz też:

Przeciwnowotworowe kapustne


Kapustne na raka

Bakteriobójcza cebula


Bakteriobójcza Cebula

Czosnek na serce


Czosnek dla serca